Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
boxspring

Boxspring kopen: Soorten boxsprings en hun prijzen

Een van de meest verkochte bedden is de boxspring. Een boxspring is makkelijk op te maken, biedt veel ligcomfort en is  goed te combineren in een bestaand interieur. Om al deze redenen zie je boxsprings veel terug in hotelkamers. Welke soorten boxsprings je kan kopen en wat de voor- en nadelen zijn ontdek je hier.

Ga naar de webshop

 

 

Wat is een boxspring?

In zijn meest eenvoudige vorm is een boxspring een gestoffeerde bedbodem die voorzien is van een binnenveringssysteem of pocketvering. Deze verende bedbodem is bevestigd in een metalen of houten frame dat op pootjes staat. In de volksmond wordt er met een boxspring een compleet bed bedoeld, dus de bedbodem met daarop de matras. Maar in feite verwijst het begrip ‘boxspring’ alleen naar de bedbodem.

 

 

Opbouw van een boxspring

Een boxspring is opgebouwd uit: het frame, de boxspring bodem met binnenvering of pocketvering, een gestoffeerde matras en vaak een topdekmatras. Bij een Scandinavische boxspring worden er nog extra comfortlagen aangebracht.

 

 

Soorten Boxsprings

Boxsprings zijn in te delen in drie categorieën: vlakke (niet verstelbare) boxsprings, elektrisch verstelbare boxsprings en Scandinavische boxsprings. Welke boxspring je best gaat kopen hangt af van je persoonlijke voorkeuren en prijs:

 

1. Vlakke boxsprings

Een vlakke boxspring, ook wel vaste boxspring genoemd, bestaat uit een frame met daarin een bedbodem (met bonell binnenvering of pocketvering. Hierop ligt een matras. Vlakke boxsprings zijn niet elektrisch verstelbaar.

 

2. Elektrische boxsprings

Een elektrische boxspring is voorzien van één of twee motoren waarmee het hoofdeinde en het voeteneinde in hoogte versteld kunnen worden. Bij een tweepersoons matras, waarbij het wenselijk is dat beide matrassen zich onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen, wordt er gebruik gemaakt van een Splittopmatras. Dit is een oplegmatras (topdekmatras) die bovenop de bestaande matras ligt. Een elektrische boxspring biedt door het instelbare hoofd- en voeteneind meer comfort dan een vlakke boxspring. Bekende merken die je kan kopen zijn Auping, Eastborn en Pullman.

 

3. Scandinavische boxsprings

In feite zijn Scandinavische boxsprings standaard boxsprings (vlak of elektrisch met pocketvering) maar dan aangevuld met diverse comfortlagen. Zo is niet alleen het onderstel voorzien van een stoflaag maar ook de matras zelf. Kenmerkend is verder de topdekmatras waarin natuurlijke materialen zijn verwerkt zoals paardenhaar, wol, katoen en Kashmir. Dit alles vaak in combinatie met natuurlatex. Bekende fabrikanten waarvan je Scandinavische boxsprings kan kopen zijn Hästens, Jensen en Carpe Diem.

 

boxspring kopen
Shutterstock

 

Voordelen van een boxspring

  • Instaphoogte is meestal vrij hoog, dus makkelijk in- en uitstappen
  • Het lichaamsgewicht wordt gelijkmatig verdeeld
  • Makkelijk op te maken (geen bedranden)
  • Veel keuze in materialen dus goed te combineren in een bestaand interieur
  • Een boxspring heeft een vrij open constructie en ventileert hierdoor vrij goed
  • Geen harde naad (bedrand) tussen twee boxsprings
  • Een boxspring is vrij compact (zonder hoofdbord en voetbord)

 

Nadelen van een boxspring

  • De stoffen bekleding van een boxspring is soms lastig te onderhouden. Er kan zich ook stof in het materiaal gaan nestelen wat nadelig is bij huisstofallergie. Mensen met een allergie kunnen het beste kiezen voor een boxspring met lederen of kunstlederen bekleding.
  • Sommige mensen vinden het ‘verende effect’ van een boxspring niet prettig. Dit is ook afhankelijk van het type vering van de bedbodem en de matras (binnenvering of pocketvering.)
  • Indien de matras na een tijd vervangen moet worden, is het soms lastig om dezelfde stof te krijgen als de stof waarmee het onderstel bekleed is.

 

Boxspring kopen: prijzen

Een standaard tweepersoons boxspring bed van een van de bekende merken is vanaf  €1800 te verkrijgen. Wil je een elektrisch verstelbaar bed (alleen hoofdeinde verstelbaar) dan moet je rekenen op zo’n €3000. Scandinavische slaapsystemen (van de bekende merken) beginnen bij ongeveer €7000. De prijzen voor de luxe Scandinavische boxsprings kunnen oplopen tot  maar liefst €30.000.

Ga naar de webshop

Lees ook
Moderne slaapkamer: Ideeën & inspiratie
Moderne slaapkamer: Ideeën & inspiratie
Kleurencombinaties voor een geslaagde slaapkamer
Kleurencombinaties voor een geslaagde slaapkamer
matrassen
Welke matras kopen | Soorten matrassen
Het waterbed: Alle voordelen en nadelen op een rijtje
Landelijke slaapkamer: Ideeën & inspiratie
Landelijke slaapkamer: Ideeën & inspiratie
behangpapier slaapkamer
Tips & inspiratie voor behangpapier in de slaapkamer
slaapkamer op zolder maken
Slaapkamer op zolder
Tips en inspiratie voor een groene slaapkamer
Tips en inspiratie voor een groene slaapkamer
De slaapkamer inrichten en indelen: Tips en inspiratie
De slaapkamer inrichten en indelen: Tips en inspiratie
Een nieuw bed kopen? Dit moet je weten
Een nieuw bed kopen? Dit moet je weten
Tips voor een gezellige slaapkamer in de winter
Tips voor een gezellige slaapkamer in de winter
glazen aanbouw
Glazen aanbouw