Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
slaapkamer op zolder maken

Slaapkamer op zolder

De zolder wordt vaak vergeten tijdens het indelen van de woning in kamers. Het is echter de ideale ruimte voor een extra slaapkamer of voor de master bedroom. Zorg voor voldoende lichtinval en denk goed na over de indeling van de ruimte. We geven je een aantal tips voor een zolder slaapkamer.

 

 

Tips voor een Zolder slaapkamer

Om de zolder praktisch te verbouwen tot een slaapkamer volg je best een aantal richtlijnen. Deze tips zullen je helpen om die nutteloze opbergruimte in te richten tot een rustgevende zolderkamer. Het voegt flink wat ruimte toe aan je woning en daarbovenop verhoogt het de waarde van je huis.

 

Tip 1: Ruimtegebruik zolder slaapkamer

Een zolder heeft meestal schuine wanden als gevolg van een zadeldak. Het is belangrijk om goed na te denken over de indeling van de zolder om je slaapkamer optimaal te maken. Maak gebruik van lage kasten of inbouwkasten om de nutteloze hoeken van de ruimte toch functioneel te gebruiken.

 

Inbouwkasten - slaapkamer op zolder
Shutterstock

 

 

Tip 2: Lichtinval in je zolder slaapkamer

Natuurlijk daglicht is de ideale manier om ’s ochtends goed wakker te worden. Plaats extra ramen om licht naar binnen te halen. Dakramen zijn de gemakkelijkste manier voor daglicht in de zolderkamer. Een andere manier is het installeren van een dakkapel. De kosten zullen hierdoor toenemen maar je krijgt extra ruimte als bonuspunt. 

 

lichtinval slaapkamer zolder
Shutterstock

 

 

TIP 3: Kleurgebruik op zolder

Een zolderkamer heeft meestal één of meer schuine wanden waarbij het belangrijk is om na te denken over het gebruikte kleurenpalet. Schuine muren lijken sneller op je af te komen waardoor het heel belangrijk is om te werken met lichte kleurtinten zoals wit, beige, pastelkleuren,… Daarbovenop zullen de lichte verfkleuren ervoor zorgen dat de zolder groter lijkt. Lees het artikel ‘Tip: Zo breng je meer ruimtegevoel met kleur‘ voor meer tips rond kleurgebruik. 

 

kleuren slaapkamer op zolder
Shutterstock

 

 

Tip 4: Transparante materialen

Bij het creëren van een kamer op zolder is het ruimtegevoel versterken de grootste uitdaging. Een laatste tip om hieraan te werken is het gebruik van transparante materialen zoals deuren en kasten. Op die manier lijkt het alsof de ruimte steeds doorloopt zonder onderbrekingen. Op onderstaande foto zie je een slaapkamer op zolder waaraan een dressing werd toegevoegd. Er wordt gebruik gemaakt van een glazen schuifdeur om de ruimte visueel te vergroten. 

 

 

Tip 5: Vaste trap naar de zolder

Je slaapkamer moet steeds makkelijk bereikbaar zijn. Probeer dus om een vaste trap te installeren voor de gebruiksvriendelijkheid van je nieuwe zolderkamer. Hou er rekening mee dat een trap veel ruimte in beslag neemt. Er bestaan tal van ruimtebesparende oplossingen zodat elke slaapkamer op zolder makkelijk te bereiken is. 

Een eerste mogelijkheid is het plaatsen van een draaitrap. Niet alleen neemt zo’n trap minder ruimte in beslag, het geeft daarnaast ook een gevoel van veiligheid en comfort. Een tweede praktische oplossing is een trap met inbouwkasten. Op die manier kan je je spullen bewaren in de ruimte die de trap reeds inneemt en kan je je slaapkamer op zolder vrij laten van kasten. Is er slechte een beperkte loopruimte kan je kiezen voor een trap met geschrankte treden. Zo heb je de helft minder loopruimte nodig. Daarbovenop is het resultaat uniek.
 

Houten trap met zwevende tredes - zolder slaapkamer
Shutterstock

 

 

zolder slaapkamers voorbeelden

Hier vind je nog allerlei foto’s van zolder slaapkamer ter inspiratie. Maak gebruik van de juiste kleuren, ramen, trappen,… voor de perfecte zolderkamer om tot rust te komen. 

slaapkamer zolder
Shutterstock

 

zolder inrichten als slaapkamer
Shutterstock

 

zolder slaapkamer
Shutterstock

 

 

Vergeet ook niet om de zolder te isoleren!

Als je de zolder wil ombouwen tot een extra leefruimte is het belangrijk om het dak goed te isoleren. Hierdoor is de ruimte minder onderhevig aan temperatuurschommelingen. Met dakisolatie hou je de koude buiten en krijg je binnen een aangenaam warm en comfortabel woonklimaat. Leer meer over dit onderwerp in het artikel ‘Zolder isoleren‘.

Zolder inrichten als slaapkamer?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
zolderkamer maken
Zolderkamer maken: Tips & inspiratie
Zoldertrap: Inspiratie
Zoldertrap: Inspiratie
dakkapel slaapkamer zolder
Dakkapel plaatsen: Info, prijs + vergunning
Zolder renoveren: ideeën en praktische tips voor zolderrenovatie
Zolder renoveren: ideeën en praktische tips voor zolderrenovatie
Dakramen: Materialen & prijzen
Zolder inrichten: mogelijkheden en tips
Zolder inrichten: mogelijkheden en tips
hoe zolder afwerken
Zolder afwerken: mogelijkheden & tips
Online offerte aanvragen voor zolderinrichting
Online offerte aanvragen voor zolderinrichting
matrassen
Welke matras kopen | Soorten matrassen
De slaapkamer inrichten en indelen: Tips en inspiratie
De slaapkamer inrichten en indelen: Tips en inspiratie
Landelijke slaapkamer: Ideeën & inspiratie
Landelijke slaapkamer: Ideeën & inspiratie
behangpapier slaapkamer
Tips & inspiratie voor behangpapier in de slaapkamer