Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
De slaapkamer inrichten en indelen: Tips en inspiratie

De slaapkamer inrichten en indelen: Tips en inspiratie

De slaapkamer is een plek waar je tot rust moet komen. Bij het ontwerpen en inrichten is het dan ook belangrijk zoveel mogelijk balans te brengen in het interieur. Hier vind je alvast enkele basistips om van je slaapkamer inrichting een geslaagd geheel te maken.

 

Stap 1: Maak een moodboard

Vooraleer je begint te ontwerpen sta je best even stil bij de gewenste stijl. Heel wat meubels en decoratie zijn prachtig op zich maar passen daarom niet samen in een groter geheel. Door al je favoriete kleuren, meubels en decoratie te bundelen op 1 groot blad maak je een moodboard en kan je snel afleiden wat samen past en wat niet.

Een geslaagd moodboard bestaat uit een verzameling van meubels, kleuren, stoffen en inspiratiefoto’s van slaapkamer inrichtingen. Deze kan je vinden op het internet, in woonmagazines en brochures van woonwinkels.

Heb je enkele meubels die absoluut in de slaapkamer moeten terugkomen, kan je hier eerst foto’s van nemen zodat ze deel gaan uitmaken van je moodboard. Probeer het aantal wel tot een minimum te beperken zodat je nog voldoende vrijheid hebt bij het ontwerpen. Door het meubel vanop afstand te bekijken, heb je vaak een klare kijk op het totaalplaatje en zal je minder emotioneel denken. Wie weet past dat oude erfstuk wel niet bij de nieuwe look van je slaapkamer.

 

Stap 2: De Slaapkamer indeling

Eens je weet welke stijl je uit wil kan de inrichting van de slaapkamer beginnen. Neem opnieuw een blad papier en noteer welke meubels er moeten komen in de slaapkamer en welk formaat deze hebben. Vervolgens kan je een grondplan maken van de slaapkamer en beginnen puzzelen met de verschillende meubels.

De makkelijkste verhouding om een grondplan te maken is op schaal 1/25 (delen door 25) of 1/50 (delen door 50). Alles kan dan makkelijk op een gewoon blad papier en je bent zeker dat je verhoudingen kloppen. De meubels kan je op een afzonderlijk blad papier tekenen en vervolgens uitknippen. Zo kan je er makkelijk mee schuiven op het grondplan tot je het perfecte resultaat hebt.

 

Stap 3: Bepaal de kleuren van je muren

Nu je weet waar de meubels zullen komen, kan je beginnen met het grondplan in te kleuren. Had je een leuke print voorzien op je moodboard dan kan je hier nu een plekje voor bepalen. Neem liever geen muur waar je uren hoeft naar te staren. In de slaapkamer wordt de accentwand vaak genomen achter het bed. Zo valt hij meteen op bij het binnenkomen maar zal hij niet storen wanneer je eens een slapeloze nacht hebt.

Eens de positie van de meubels bepaald is en de kleuren vastliggen, kan het inrichten beginnen. Zodra deze klus geklaard is, heb je een beter zicht op het geheel en kan je beginnen met het toevoegen van decoratie en sfeer.

 

slaapkamer inrichten: kleuren kiezen
Shutterstock

 

 

Nog enkele algemene tips

 

Ga voor zachte materialen

De slaapkamer is een plek waar je tot rust komt en heerlijk kan ontspannen. Zorg er voor dat de gekozen materialen dit uitstralen en ook zo aanvoelen. Ga voor zachte stoffen zoals zijde, fleece of wol en combineer deze met warme materialen zoals hout. Heb je een koude tegelvloer in de slaapkamer dan kan je de kilte breken door een tapijtje te leggen zodat je ’s morgends niet meteen op een koude vloer moet stappen.

 

Kies rustgevende kleuren

Kleuren hebben een groot effect op onze gemoedstoestand. In de slaapkamer kies je dus best kleuren die rust uitstralen. Neutrale grijstinten en pastelkleuren zijn hiervoor het meeste aangewezen. Wil je toch een fel kleurtje in de kamer dan kan je dit steeds doen achter het bed.

 

Maak sfeer met verlichting

sfeervolle slaapkamer verlichting
Shutterstock

Met verlichting kan je de sfeer van je inrichting in één seconde veranderen. Voorzie naast de algemene verlichting ook sfeerverlichting en zorg ervoor dat je deze kan bedienen vanuit het bed. Zo voorkom je dat je de verlichting zelden gebruikt.  Ook een dimmer op de algmene verlichting kan bijzonder handig zijn.

 

Less is more

slaapkamer inrichten
Shutterstock

Hoewel decoratie synoniem staat voor een knusse inrichting kan een teveel aan decoratie ook schaden. Probeer te kiezen voor enkele welgekozen eyecatchers die de slaapkamer niet beladen. Decoratie met geometrische vormen genieten de voorkeur boven zwaar geornamenteerde voorwerpen. De slaapkamer inrichting op bovenstaande foto is een mooi voorbeeld hoe slechts enkele decoratie elementen er voor zorgen dat de ruimte een eigen identiteit krijgt zonder druk aan te voelen.

 

 

De slaapkamer een ruimer effect geven

Een kleine slaapkamer kan je op verschillende manieren groter doen lijken. Met deze tips kan je ze zonder veel moeite een ruimer uitzicht geven:

  • Spiegels zorgen voor een enorm ruimtegevoel. Probeer bij voorkeur gebruik te maken van kamerhoge spiegels en ga voor randloze modellen zodat het lijkt alsof de ruimte doorloopt.
  • Koele pasteltinten zoals paars en blauw geven een luchtiger gevoel en doen de slaapkamer inrichting groter aanvoelen.
  • Lijkt het raam te zweven in je ruimte dan kan je dit makkelijk verdoezelen door de muren af te werken met kamerhoge ondergordijnen en overgordijnen die doorlopen van muur tot muur. Dit truckje wordt vaak toegepast bij hotelkamers en zorgt voor een ruimere en stijlvolle look.

 

Slaapkamer indelen
Shutterstock
Wil je de hulp van een vakman inschakelen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
boxspring
Boxspring kopen: Soorten boxsprings en hun prijzen
Tips voor een gezellige slaapkamer in de winter
Tips voor een gezellige slaapkamer in de winter
Tips en inspiratie voor een groene slaapkamer
Tips en inspiratie voor een groene slaapkamer
Een nieuw bed kopen? Dit moet je weten
Een nieuw bed kopen? Dit moet je weten
Moderne slaapkamer: Ideeën & inspiratie
Moderne slaapkamer: Ideeën & inspiratie
slaapkamer op zolder maken
Slaapkamer op zolder
behangpapier slaapkamer
Tips & inspiratie voor behangpapier in de slaapkamer
Landelijke slaapkamer: Ideeën & inspiratie
Landelijke slaapkamer: Ideeën & inspiratie
Het waterbed: Alle voordelen en nadelen op een rijtje
matrassen
Welke matras kopen | Soorten matrassen
Kleurencombinaties voor een geslaagde slaapkamer
Kleurencombinaties voor een geslaagde slaapkamer
glazen aanbouw
Glazen aanbouw