Keramische tegels zijn één van de meest gebruikte materialen in de badkamer. Ze zijn makkelijk te reinigen, waterdicht en verkrijgbaar in tal van kleuren en formaten. In dit artikel kom je te weten hoe je de perfecte badkamertegels kan spotten, wat de gemiddelde prijzen zijn per vierkante meter en waarop je moet letten in de winkel.

 

Duurzaamheidsklasse van badkamertegels

Tegels kiezen badkamer© Shutterstock

Om de kwaliteit van tegels makkelijk te controleren zijn verschillende normeringen in het leven geroepen. Zo kan je met enkele cijfers of nummers al nagaan of je tegels voldoen voor gebruik in de badkamer:

 

Slipweerstand

In een vochtige ruimte zoals de badkamer maak je best gebruik van tegels met een hoge slipweerstand. Dit wordt bepaald door de de oppervlakteruwheid, vuil- en slijtageweerstand. Ook het formaat van de badkamertegels en de voegen kunnen een invloed hebben op slipgevaar.

De slipweerstand met schoeisel wordt aangegeven door de letter R, gevolgd door een cijfer tussen 9 en 13. Hoe hoger de R-waarde, hoe minder kans op slippen. Voor blootsvoets lopen is er de NEN-EN 13451-1 normering. Deze wordt uitgedrukt in A, B of C. Keramische tegels die aangeduid zijn met B of C volstaan ruimschoots om te gebruiken als badkamervloer.

 


Tegelkwaliteit: 1ste keus en 2de keus

Hoewel tegelfabrikanten gebruikmaken van de nieuwste technologie zijn kleine verschillen nooit uitgesloten. Zo kunnen kleuren en afmetingen van de tegels lichtjes afwijken. Naargelang deze verschillen worden tegels ingedeeld in loten van eerste keus en tweede keus. Eerste keus tegels hebben een minimale afwijking op gebied van afmetingen en kleuren. De kwaliteit van tweede keus hangt sterk af van de producent of type. Zo kan je weinig tot veel hinder ondervinden bij het plaatsen van de tegels. Soms spreekt men ook van derde keus of commerciële keuze.

 

Samengevat: Vraag in de winkel specifiek naar badkamertegels met een slipweerstand van B of C. Wil je zeker zijn dat de tegels mooi aansluiten ga dan ook voor eerste keus tegels. Tweede keus tegels zijn vaak goedkoper maar kunnen afwijkingen veroorzaken die het leggen bemoeilijkt.

 

 

Formaat van de badkamertegels

Tegels zijn verkrijgbaar in tal van vormen en afmetingen. De keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur en zal grotendeels bepalen wat het eindresultaat is van de badkamer. Naargelang je kiest voor grote of kleine badkamertegels zal je rekening moeten houden met volgende aandachtspunten:

grote badkamertegels
mozaiektegels
© Interieurdesigner


Kleine tegels of mozaïektegels

- Wanden die niet waterpas staan, vallen harder op door de voeglijnen.
- Mozaïektegels voegen vergt meer werk dan grote tegels voegen.
- Er is meer voegmateriaal nodig wat kan zorgen voor een hogere prijs.
- Bij mozaïektegels op netten is slijpen niet nodig.


Grote badkamertegels

- Meer denkwerk over de voeglijnen. Zie slechte positionering bij bovenstaand bad.
- Minder voegwerk wat de kans op doorlating van water vermindert.
- Moeilijker werken rond buizen en andere obstakels.
- Meer afval en slijp- of snijwerk.

 

badkamertegels kiezen© Shutterstock

Tegenwoordig maakt men vaak gebruik van combinaties met kleine en grote tegels in hetzelfde materiaal. Dit schept meer sfeer en maakt het ook makkelijker om de badkamer te betegelen. Zo werd bovenstaande douche gekozen voor kleine mozaïektegels omdat de hoek afgerond is.

 

Speel op veilig met je voegen

Vermijd voegen in een lichte kleur omdat deze na verloop van tijd vuil worden. Met cementkleurige voegen speel je op veilig en blijft alles mooi egaal.

 

 

Badkamer betegelen: kostprijs per vierkante meter

Keramische tegels zijn al verkrijgbaar vanaf 10 euro per vierkante meter maar dat bedrag kan snel oplopen tot 100 euro of meer. Met een budget van 50 euro per vierkante meter heb je al heel wat keuze. Naast de prijs van de tegel speelt ook het voegmateriaal en de lijm een belangrijke rol:


Prijs zelf tegels leggen

Ga je de badkamer zelf betegelen, dan moet je ook instaan voor het bouwmateriaal en werkmateriaal. Denk hierbij aan de tegellijm, voegmateriaal, huren van een tegelsnijder, troffels, kruisjes of koorden, een rubberen hamer, een lijmkam, en materiaal voor uitzetvoegen. Bij zelfplaatsing mag je rekenen op een materiaalkost van 6 à 10 euro per vierkante meter. Uiteraard worden hier geen werkuren in rekening gebracht.

 


Prijs laten tegelen

Om een correcte prijs te bepalen zal de tegelplaatser rekening houden met volgende factoren: formaat van de tegels, totale oppervlakte, moeilijkheidsgraad en legverband. Krijg je een offerte waar enkel een totaalprijs opstaat, bereken dan zelf hoeveel het zal kosten per vierkante meter om prijzen te vergelijken.

Wanneer je de badkamer wil laten betegelen schommelt de gemiddelde prijs per vierkante meter tussen de €25 en €60, excl. BTW. Normaal gezien is lijm en voegsel inclusief maar dit vraag je best even na om misverstanden te vermijden.

 

Is je woning ouder dan 5 jaar dan hoef je maar 6% BTW te betalen op de materialen en werkuren. Belangrijk is dan wel dat je de tegels koopt bij de persoon die de werken effectief uitvoert.

 

 

 

placeholder

Over de auteur

Bram De Vos heeft een voorliefde voor functioneel en ongewoon design. Naast bloggen houdt hij zich graag creatief bezig in huis & tuin. In 2009 studeerde hij af als interieurvormgever aan het KASK in Gent.

MEER ARTIKELS VAN BRAM DE VOS