Betonstuc is een hoogwaardig pleistermateriaal waarmee je de wanden een strakke en stoere natuursteen- of betonlook kunt geven. Door de waterdichte eigenschappen is betonstuc erg geschikt om toegepast te worden als alternatief voor tegelwanden in badkamers en keukens.

 

Spatwand in betonstuc © Verbau

 

Wat is betonstuc?

Betonstuc, ook wel beton cire genoemd, is een mortel op basis van cement, fijne betondeeltjes en hars. Aangezien deze materialen bij vermenging en uitdroging zeer hard worden, is betonstuc ook in dunne lagen (2-3 mm) goed geschikt om toegepast te worden op wanden, vloeren, stenen badkamermeubels en wastafels. De stucmortel kan op kleur gebracht worden met en pigmentpoeder. De uiteindelijke waterdichtheid verkrijgt dit product door een impregneerlaag, en een beschermende coatinglaag.

 

badkamer met betonstuc © Keylbetonstyle

 

 

Betonstuc: geschikte ondergronden

Betonstuc kan op bijna iedere ondergrond worden aangebracht. Ook een ondergrond van gipsplaat, hout of kunststof hoeft geen probleem te zijn zolang deze maar stabiel genoeg is. Er moet wel een primerlaag aangebracht worden om ervoor te zorgen dat de stucmortel zich goed kan hechten.

In sommige gevallen kan het nodig zijn om wapeningsgaas op de ondergrond aan te brengen. Dit is alleen nodig bij kritieke ondergronden en dient om krimpspanningen op te vangen. Om een waterdichte afwerking te garanderen,  adviseert men om de kimnaden vóór het bepleisteren met betonstuc af te plakken met kimnaden tape en een speciale afdichtingspasta.

Betonstuc aanbrengen is dus niet eenvoudig. Er komt heel wat bij kijken en je moet met allerlei factoren rekening houden. Om zeker te zijn van een kwlaitatief en mooi resultaat laat je de werken best uitvoeren door een gespecialiseerde vakman. Ontvang vrijblijvend voorstellen en prijzen op maat van jouw project via de offertepagina
 

betonlook muur © Keylbetonstyle

 

beton cire badkamer © Keylbetonstyle

 

 

kleuren en afwerkingen van betonstuc

De betonstucmortel wordt op kleur gebracht door toevoeging van kleurpigmenten. Het kleurenpalet van de diverse fabrikanten bestaat over het algemeen uit natuurlijke kleuren met een steenachtige uitstraling zoals graniet en rivierklei maar er zijn ook veel grijstinten te verkrijgen. Deze worden vaak toegepast om een stoere betonlook aan een ruimte te geven. Door te variëren in de wijze van bepleistering zijn verschillende effecten mogelijk, zoals een effen uitstraling of een meer 'gewreven' effect. De naam Beton Cire is een van oorsprong Frans begrip en betekent letterlijk: gewreven (of geboend) beton.
 

betonstuc graniet roze © Verbau - Betonstuc kleur: roze graniet

 

betonstuc muren © Verbau - Betonstuc kleur: rivierklei

 

 

Voordelen van betonstuc

  • Stoere naadloze beton/steen uitstraling
  • Waterdichte afwerking
  • Betonstuc heeft schimmelwerende eigenschappen
  • Sterke en slijtvaste bepleistering
  • Bestendig tegen vetten en zuren (pas wel op met chloor)

 

Beton Cire © Verbau

 

 

Schoonmaken van betonstuc

Het schoonmaken van betonstuc is over het algemeen vrij eenvoudig. Met een niet agressieve allesreiniger kan de muur gewoon gereinigd worden. Schurende schoonmaakmiddelen kunnen met enige voorzichtigheid ook gebruikt worden maar het liefst niet te vaak. Je moet namelijk voorkomen dat de speciale coatinglaag niet beschadigd raakt. Deze coating zorgt ervoor dat er geen vocht en vuil in het stucwerk kan trekken. Chloor en bleekmiddelen moet je niet gebruiken. Deze kunnen de coating aantasten. Antikalkmiddelen (antikal, etc.) kunnen beter ook vermeden worden.  Mochten ze perse noodzakelijk zijn, spoel na gebruik de muur dan goed af met veel water. 
 

Beton cire muurbepleistering © Verbau

 

betonstuc keuken © Verbau

 

 

Prijs beton cire plaatsen

De kostprijs om betonstuc te laten plaatsen hangt sterk af van de ondergrond, het aantal vierkante meters en de moeilijkheidsgraad. Voor het afwerken van vloeren en muren begint de prijs per vierkante meter vanaf 80 euro. Voor meubels en kleine oppervlakten kan de kostprijs al snel oplopen tot 150 euro per vierkante meter. Ontvang vrijblijvend offertes op maat via onderstaand offerteformulier

Wanneer je gaat vergelijken met andere waterbestendige alternatieven zal je echter al snel merken dat deze prijzen relatief goed meevallen aangezien zowel de materialen als de plaatsing en afwerking inbegrepen zijn.

 

Voorstellen op maat ontvangen van erkende vakmannen

Decoratieve pleistermaterialen zoals mortex, beton cire, tadelakt of betonstuc aanbrengen is specialistenwerk. Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden? Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend offertes op maat van jouw project aanvragen bij erkende vakmannen actief in jouw regio. START HIER JE AANVRAAG: