Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Kurkvloer: Ecologisch en gebruiksvriendelijk

Kurkvloer: Ecologisch en gebruiksvriendelijk

Een kurkvloer bestaan uit natuurlijke stoffen (zoals kurk en eikenschors) die vermengd worden met hars en andere toevoegende producten. Het mengsel dat men daarna verkrijgt, wordt in blokken geperst en verzaagd. Het eindproduct is een milieuvriendelijk materiaal van ongeveer 4 millimeter dik waarmee vloeren en muren afgewerkt kunnen worden. Van nature is deze vloerbekleding lichtbruin van kleur maar vandaag de dag zijn er verschillende merken die uiteenlopende tinten aanbieden. Er bestaan verschillende soorten kurkvloeren, zoals kurkparket, kurklaminaat, kurktegels en kurk op rollen.

 

Eigenschappen en voordelen van kurkvloeren

Kurkvloeren bieden een hoge kwaliteit, zijn zeer duurzaam, en kunnen bijgevolg lange tijd in perfecte staat worden onderhouden. Zelfs ruimtes die intensief gebruikt worden kunnen bekleed worden met een kurkvloer. De eindeloze mogelijkheden met kurk waaronder talloze vormen, stijlen en kleuren zorgen ervoor dat iedere ruimte sfeervol en naar eigen voorkeur kan worden ingericht.

 

Kurkvloer
Shutterstock

 

Veerkracht en comfort

De veerkrachtigheid van kurk garandeert steeds een maximale geluidsdemping. Een kurkvloer neemt, na een zware belasting, steeds zijn oorspronkelijke vorm terug aan. Diezelfde elasticiteit vermindert ook de spanning die je op jouw gewrichten uitoefent tijdens het stappen. Onrechtstreeks heeft deze comfortabele vloer dus ook een positieve invloed op jouw gezondheid. De meeste varianten van deze vloer zijn trouwens ook ideaal voor mensen met allergieën (antiallergische eigenschap). De vuilafstotende toplaag vermijdt vuil, schimmels en bacteriën.

 

Vocht- en krasbestendig

Een kurkvloer is dus hygiënisch, maar ook vochtbestendig en warmtegeleidend (thermische isolatie). Ook op blote voeten voelt een kurkvloer altijd warm aan. Rotten doet deze vloer ook niet, waardoor ze probleemloos in vochtige ruimtes zoals de badkamer kan geplaatst worden. Kurkvloeren zie je ook vaak in bureauruimtes. De vloer is immers zeer goed bestand tegen krassen die zouden voortkomen uit schuivende en ronddraaiende bureaustoelen.

Over de nadelen van kurkvloeren kunnen we vrij kort zijn. Het enige noemenswaardige nadeel zou kunnen zijn dat de kleur van de vloer na verloop van tijd verbleekt. Meubelsporen kunnen op die manier zichtbaar worden. Een te overvloedige blootstelling aan zonlicht is daarvan de grootste oorzaak. Kurk is en blijft een natuurproduct. Deze verkleuring kan je het best vergelijken met een parketvloer.

 

Kurkvloer plaatsen en onderhouden

Je kunt jouw kurkvloer zelf plaatsen of daarvoor beroep doen op een professional. Doe-het-zelvers kunnen onmiddellijk aan de slag met het zogenaamde kliksysteem. Op dezelfde wijze waarop men kliklaminaat plaatst, kun je ook jouw kurkvloer ineen klikken.

Kies je voor kurktegels en ben je niet zo thuis in het vloeren? Kies dan voor zekerheid en contacteer iemand met kennis van zaken. We raden daarbij wel aan om offertes aan te vragen bij verschillende vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen en voorstellen vergelijken. Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes op maat van jouw project van gespecialiseerde plaatsers via de offertepagina

 

kurkvloer plaatsen
Shutterstock

 

Mocht je de plaatsing van je kurkvloer toch liever zelf doen, dan moet je zeker rekening houden met enkele aandachtspunten. Zo moet er steeds een onderlaag geplaatst worden die fungeert als buffer tegen opstijgend vocht. Er moet ook een vrije speling voorzien worden tussen muur en vloer net zoals bij parket.

Qua onderhoud kom je al ver met een stofzuiger en een dweil. Op zich kunnen kurkvloeren dus gemakkelijk worden onderhouden. Op plaatsen waar het ontstaan van krassen en extreme belasting groter is, kun je preventief matten of bescherming voorzien. Merk je toch een kleine beschadiging op, herstel die dan zo snel mogelijk. Laat gemorste vloeistoffen ook niet te lang liggen. Als die vloeistof door de kurkvloer wordt geabsorbeerd, kan dat vlekken tot gevolg hebben. Het is daarom ook beter om nooit met een doornatte dweil te reinigen. Opteer liever voor een uitgewrongen, vochtige doek. En tot slot, gebruik geen producten die jouw vloer kunnen aantasten zoals allesreinigers, chloor, azijn en groene zeep.

 

Kurkvloer naturel
Shutterstock

 

Na verloop van tijd kun je kurkvloeren ook overlakken. Wacht daarmee niet totdat de laklaag plaatselijk is doorgesleten. Een nieuwe laklaag garandeert opnieuw een paar jaren optimale bescherming.

 

Prijs kurkvloer plaatsen

De prijs van kurkvloeren begint reeds vanaf 20 euro per vierkante meter en loopt op tot zo’n 60 euro. De grote prijsverschillen zijn terug te vinden in de opbouw, druksterkte, dessin en oppervlakte. Wil je de kurkvloer laten plaatsen dan mag je rekenen op een prijs vanaf 40 euro per vierkante meter. Deze prijzen kunnen al snel oplopen wanneer je de grond eerst moet laten egaliseren en de kurk laat lakken.

Kurkvloer laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
Betonvloer: Eigenschappen & Inspiratie voorbeelden
Betonvloer: Eigenschappen & Inspiratie voorbeelden
Overzicht geschikte vloeren voor vloerverwarming
Overzicht geschikte vloeren voor vloerverwarming
laminaat tegelmotief keuken
Laminaat met tegelmotief
Gietvloeren
Gietvloeren
natuursteen tegels plaatsen
Natuursteen tegels: Eigenschappen van een natuurstenen vloer
cementgebonden gietvloer woonkamer
Cementgebonden gietvloeren
Laminaatvloeren
Laminaatvloeren
Bamboe parket: Soorten & prijzen
Bamboe parket: Soorten & prijzen
Vinylvloeren: Multifunctionele vloerbekleding
Vinylvloeren: Multifunctionele vloerbekleding
Dunne tegels voor renovatie
Dunne tegels voor renovatie
Steentapijt: Een moderne naadloze vloer
Steentapijt: Een moderne naadloze vloer
Linoleum vloer: Hygiënisch en veelzijdig
Linoleum vloer: Hygiënisch en veelzijdig