Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Terracotta tegels: klassiek chique

Terracotta tegels: klassiek chique

Terracotta tegels staan al eeuwen bekend als stijlvolle vloerbekleding met een onovertroffen natuurlijke charme. Terracotta staat voor ‘gebakken aarde’, verwijzend naar de traditionele en ambachtelijke wijze waarop deze vloertegels vervaardigd worden. Terracotta tegels hebben een tijdloze uitstraling en zorgen voor een warme sfeer in elke ruimte.

 

Waarom kiezen voor terracotta tegels?

Terracotta kies je vooral voor zijn authentieke look en warme uitstraling. Ze passen dan ook uitstekend in eerder rustieke woningen zoals hoeves, landhuizen, kastelen en Spaanse villa’s. Terracotta, ofwel gebakken klei, is een natuurproduct met een groot ademend vermogen en bevat geen toxische stoffen. De gebakken aarde houdt bovendien de warmte lang vast, waardoor terracotta tegels zeer geschikt zijn in combinatie met vloerverwarming.

De meest bekende vorm van terracotta tegels zijn de traditionele vierkante vloertegels van 25 x 25 cm. Toch zijn de plavuizen, een synoniem voor terracotta tegels, ook verkrijgbaar in meerdere vormen zoals zeshoeken, achthoeken en rechthoeken.

De kleur van terracotta hangt af van de gebruikte kleisoort, de toegepaste bakmethode en de brandstof. De kleuren van terracottategels variëren van rood tot oker, van grijs tot roze. Provençaalse tegels hebben eerder roze en gele schakeringen, terwijl oker typisch is voor Toscane.

 

WAT KOSTEN TERRACOTTA TEGELS?

Net als andere keramische tegels bevindt de gemiddelde prijs van terracotta tegels zich tussen 30 en 60 euro per vierkante meter, afhankelijk van het gekozen formaat.

Is je woning ouder dan 10 jaar? Kies dan zeker voor een vakman. Hij koopt je tegels en plaatst ze aan een btw-tarief van 6% ipv 21%, wat je al snel enkele honderden euro’s bespaart. Bovendien ben je zeker van een 100% correcte plaatsing.

Het leggen van een vloer laat je best over aan een professional met ervaring. Maak daarom gebruik van onze gratis offerteservice. Je ontvangt vrijblijvend max. 3 prijsvoorstellen op maat van erkende vakmannen uit je buurt. Vergelijk prijzen en pik de meest interessante aanbieding eruit. Ga nu naar onze offertepagina.

 

placeholder
Pixabay

 

Terracotta behandelen en onderhouden

Plavuizen van terra cotta zijn meestal ongeglazuurd en dus poreus, wat ervoor zorgt dat ze vlek- en krasgevoeliger zijn dan tegels met een bescherm- of glazuurlaag zoals volkeramische tegels.

Daarom is het zeer belangrijk ze meteen goed te behandelen en achteraf te onderhouden. Is je terracotta vloer niet voorzien van een glazuurlaag, dan is het ten zeerste aan te raden jouw tegels te impregneren met een beschermingslaag. Hieronder vind je een stappenplan om jouw terracotta tegels in optimale conditie te houden:

 

Stap 1: reiniging van terracotta

Ten vroegste 2 weken na het plaatsen van de terracotta vloer, verwijder je de cementsluier en bouwvuil met een cementsluierverwijderaar. Voor je dit doet, is het belangrijk de vloer en voegen 1 x te dweilen met proper water, zodat de vloer verzadigd is. Belangrijk: de vloerverwarming moet uitgeschakeld zijn omdat de vloer een natuurlijke temperatuur moet hebben bij aanvang.

 

Stap 2: Beschermen van terracotta

Vooraleer je je vloer beschermt, is het van cruciaal belang dat deze goed uitgedroogd is. De droogtijd varieert van 3-4 weken (lijm) tot 6-8 weken (specie) afhankelijk van de toegepaste plaatsingswijze. Daarna kan je starten met het impregneren van je terracotta tegels met een aangepast product. Dat zorgt ervoor dat vuil en vlekken niet kunnen indringen. Ook bij het beschermen is het belangrijk dat de vloerverwarming uitgeschakeld is.

 

Stap 3: onderhoud van terracotta tegels

Het periodiek onderhoud bestaat uit 2 onderdelen: droog en nat reinigen.

  • Droog reinigen: verwijderen van zand, stof en vuil door te vegen en stofzuigen. Tip: schaf een deurmat aan, zo houd je al een groot deel tegen.
  • Nat reinigen: wekelijks licht dweilen van de vloer met een milde zeep. 2 tot 3 per jaar grondig schoonmaken met een intensieve reiniger.

Een vloer van terracotta is iets delicater dan andere keramische vloeren, maar vergt niet zo heel veel extra onderhoud. Dus laat dat je zeker niet tegenhouden indien je een liefhebber bent van zijn warme en rustieke uitstraling.

Bovendien zijn er tegenwoordig ook geglazuurde terracotta tegels met beschermingslaag op de markt. Deze moet je niet meer zelf beschermen en vergen minder onderhoud.

 

 

Tips bij het plaatsen

Ben je zelf vertrouwd met het plaatsen van vloeren, hou dan zeker rekening met deze tips specifiek voor terracotta tegels:

  1. Dompel de tegels op voorhand minimaal 10 tot 24 uur onder in water. Dat zorgt ervoor dat de tegels verzadigd zijn, geen cement opnemen en goed hechten.
  2.  Zitten er tegels bij met afgebroken randjes? Keur ze niet af want ze vormen net de charme van je vloer.
  3. Je kan terracotta tegels leggen in lijm of specie. De droogtijd verschilt wel naargelang de gekozen methode. Voor lijm is dat 3 tot 4 weken, in specie 6 tot 8 weken.
  4. Ook bij het voegen moeten de voegen goed verzadigd zijn met proper water. Is dit niet meer het geval? Verzadig dan opnieuw.

LET OP: Wil je zeker zijn van een correcte uitvoering van de werken en een mooi en kwalitatief resultaat? Laat de terracotta tegels dan plaatsen door een gespecialiseerde vakman. Deze weet precies waarmee hij rekening moet houden en beschikt over professioneel materiaal om de klus tot een goed einde te brengen. Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes op maat van jouw project

 

 

Rustieke alternatieven

Zie je graag die authentieke, rustieke look maar zie je toch een beetje op tegen het onderhoud van plavuizen? Dan zijn er nog heel wat alternatieven waarvoor je kan kiezen.

 

Massief Parket

Een van de meest gezellige en populaire vloerbekledingen is en blijft parket. Parketvloeren zijn beschikbaar in verschillende kleuren, uitvoeringen en houtsoorten. De plaatsing van parket is vrij eenvoudig en kan je zelf doen.

Parket is duurzaam en garandeert een lange levensduur. Toch krassen na verloop van tijd? Dan kan je parket eenvoudig opschuren en beschermen. Massief parket is in vergelijking met terracotta tegels dan wel duurder met een richtprijs van 40 tot 120 euro per vierkante meter, toch evenaart het de gezelligheid van terracotta als geen ander. Meer info over parket vind je hier.

 

Keramisch parket

De warme look van parket met het onderhoudsgemak van een keramische tegel, dat is keramisch parket. Je onderscheidt keramisch parket amper van massief parket op het zicht en heeft niet de nadelen van hout. Kan je dus in elke ruimte gebruiken, ook de badkamer en keuken.

Keramisch parket is gezellig en zeer onderhoudsarm en daarom ook een mooi alternatief voor terracotta tegels. Een nadeel is dat ze de warmte minder goed vasthouden dan terracotta, waardoor de vloer kouder aanvoelt. De gemiddelde prijs per vierkante meter schommelt tussen 35 en 120 euro. Meer info over keramisch parket vind je hier.

 

Veelzijdig Vinyl

Vinyl is kunststof dat opgebouwd is uit meerdere lagen. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en ontwerpen. Vinyl met houtstructuur lijkt als twee druppels water op een vloer in laminaat of parket. Het grote voordeel van vinyl is de prijs. Goedkope vinyl heb je al vanaf 6 euro per vierkante meter. Kwalitatieve vinyl begint vanaf 20 euro.

Vinyl is sterk, duurzaam, kras- en slijtagebestendig. Zowel de plaatsing als het onderhoud van vinyl is zeer eenvoudig en neemt weinig tijd in beslag. Meer info over vinyl vind je hier.

Terracotta tegels of een andere vloer laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
Vloer op bestaande vloer
Vloer op bestaande vloer
osb-vloer plaatsen
OSB als vloerafwerking | Tips en inspiratie
Vast tapijt: De warmste vloerbekleding
Vast tapijt: De warmste vloerbekleding
Betonvloer: Eigenschappen & Inspiratie voorbeelden
Betonvloer: Eigenschappen & Inspiratie voorbeelden
betonlook pvc
Betonlook pvc
microcement trap
Microcement als decoratieve en functionele afwerkingslaag
cementgebonden gietvloer woonkamer
Cementgebonden gietvloeren
Parketvloer plaatsen: Soorten parketvloeren
Parketvloer plaatsen: Soorten parketvloeren
PVC vloeren als duurzame en goedkope vloerbekleding
PVC vloeren als duurzame en goedkope vloerbekleding
Dunne tegels voor renovatie
Dunne tegels voor renovatie
Vinylvloeren: Multifunctionele vloerbekleding
Vinylvloeren: Multifunctionele vloerbekleding
Tapijttegels
Tapijttegels