Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Een vloer in laminaat wordt de laatste jaren vaker geplaatst dan massieve plankenvloeren. Niet onterecht want naast een scherpere prijs en snellere plaatsing bieden laminaatvloeren nog heel wat extra voordelen. Zo kunnen ze ook gebruikt worden in vochtige ruimtes en zijn ze verkrijgbaar in meer dan 100 variaties. In dit artikel overlopen we alle eigenschappen en belangrijke weetjes van laminaatvloeren.

 

De talrijke voordelen van laminaatvloeren

Laminaat biedt een degelijk en duurzaam vloeroppervlak dat zich ideaal leent voor ruimtes die veelvuldig gebruikt worden. De toplaag is afgewerkt in een kunststoflaag die vlekbestendig is. De afwerkingslaag beschermt ook tegen krassen en inkepingen. Slijtage komt bij kwalitatieve laminaatvloeren zelden voor. Vaak verkrijg je op de aankoop van laminaatvloeren dan ook een lange garantieperiode (tot 25 jaar).

 

Laminaat eik
Shutterstock

 

Kleurvast en vochtbestendig

Terwijl houten vloeren soms verbleken na veelvuldige blootstelling aan de zon, kennen laminaatvloeren dit probleem niet. Laminaat is ook veel vochtbestendiger dan houten vloeren. Bepaalde types laminaatvloeren kunnen ook geplaatst worden in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid zoals de badkamer of keuken. De naden tussen de planken kunnen ingelijmd worden zodat vocht minder snel kan doorsijpelen.

 

Grote variatie

Laminaat is verkrijgbaar in alle stijlen en kleuren. De keuze is enorm uitgebreid. Je vindt daarom bijna zeker altijd een laminaatvloer die perfect past in het concept van jouw woning. Elke houtsoort kan perfect nagebootst worden waardoor je ook de look van zeldzame en dure houtsoorten zoals kerselaar, afromosia of teak kan verkrijgen. Naast hout imitaties bestaan er ook imitaties van stenen vloeren.

 

Prijs laminaatvloeren

Laminaatvloeren bieden de beste prijs-kwaliteitsverhouding op langere termijn. Ze gaan vaak tot 25 jaar mee zonder dat er enige nabehandeling nodig is. In dezelfde tijdspanne zal een massieve parketvloer minstens éénmaal behandeld moeten worden. Dat laminaat goedkoper is dan parket kan je visueel ook niet waarnemen. Met een laminaatvloer krijg je dus meer waar voor je geld.

Benieuwd naar een prijs op maat van jouw project? Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes van gespecialiseerde plaatsers van laminaatvloeren via de offertepagina

 

Plaatsing en werking

Een ander groot voordeel is dat iedereen zijn laminaatvloer zelf kan plaatsen zonder enig probleem. Studies wijzen uit dat bijna 90% van alle mensen die een laminaatvloer kochten, de vloer ook zelf hebben geplaatst. De populairste laminaatsoorten op de markt kunnen worden geplaatst met behulp van lijmloze kliksystemen waarmee je de verschillende platen op een snelle manier aan elkaar vastklikt. En mocht je enkele jaren later verhuizen, kun je de laminaatvloer probleemloos losklikken en meenemen.

Omdat laminaatvloeren zwevende vloersystemen zijn, kun je ze zowel bovenop een bestaande vloer, een ondervloer of zelfs rechtstreeks op het beton plaatsen. Door de zogenaamde zweeffunctie kan deze vloer zich beter aanpassen aan de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid. Laminaatvloeren werken ook minder dan plankenvloeren waardoor schotelvorming uitgesloten is bij een correcte plaatsing.

 

Onderhoud en hygiëne

Qua onderhoud hoef je deze vloer enkel regelmatig te stofzuigen of schoon te maken met een vochtige doek. Mochten er na verloop van tijd toch kleine krasjes komen in de vloer, kun je deze met een speciale stick opvullen. Een laatste, maar niet onbelangrijk, voordeel gaat over jouw gezondheid. Terwijl tapijten bijvoorbeeld vrij veel stof en huisstofmijt bevatten, kun je de laminaatvloer zeer gemakkelijk stofvrij houden. Zeker voor mensen met een stofallergie biedt dit een gezondere en aangenamere leefomgeving.

 

Witte laminaat
Shutterstock

 

Nadelen laminaatvloeren

Hoewel laminaat bijna dezelfde look heeft als parket, zijn er toch wat verschillen. Zo voelen laminaatvloeren iets harder en minder warm aan dan parketvloeren. Parketvloeren absorberen ook meer geluid waardoor ze een groter geluidsisolerend effect hebben. In tegenstelling tot bij parket kunnen beschadigingen ook minder goed weggewerkt worden. Het is daarom aangewezen enkele planken op reserve te houden voor mochten er ooit beschadigingen optreden.

 

Soorten laminaatvloeren

Vooreerst is er een onderscheid tussen hogedruk laminaat (HPL) en lagedruk laminaat (DPL). Bij HPL is de bovenlaag van de vloer versterkt, wat ze beter bestand maakt tegen vallende objecten. Bij DPL is de bovenlaag dunner, wat de levensduur van de vloer iets korter maakt. Voor druk belopen kamers zoals de hal en de woonkamer kies je best voor HPL laminaatvloeren. In minder druk belopen kamers zoals de slaapkamers kan je goedkopere DPL laminaatvloeren plaatsen.

 

Moderne laminaatvloer
Shutterstock

 

Daarnaast is er het onderscheid tussen kliklaminaat en traditioneel laminaat. Het kliklaminaat is zeer populair bij de doe-het-zelvers en is één van de voornaamste redenen waarom mensen kiezen voor laminaat. Aan de hand van tanden en groeven kunnen de verschillende platen aan elkaar worden gehecht. Zo gaat het werk zeer snel vooruit. Traditioneel laminaat werkt eveneens volgens het tand- en groefsysteem maar hier wordt er, in de naad tussen de planken, nog over de volledige lengte lijm aangebracht. Het spreekt voor zich dat dit iets meer tijd in beslag neemt dan het plaatsen van kliklaminaat. Tegenwoordig werkt bijna elke fabrikant van laminaatvloeren met een kliksysteem.

Laminaat laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
laminaat tegelmotief keuken
Laminaat met tegelmotief
Steentapijt: Een moderne naadloze vloer
Steentapijt: Een moderne naadloze vloer
Vinylvloeren: Multifunctionele vloerbekleding
Vinylvloeren: Multifunctionele vloerbekleding
visgraat parket: prijs & plaatsing
visgraat parket: prijs & plaatsing
PVC vloeren als duurzame en goedkope vloerbekleding
PVC vloeren als duurzame en goedkope vloerbekleding
Legpatroon van tegels
Legpatroon van tegels
natuursteen tegels plaatsen
Natuursteen tegels: Eigenschappen van een natuurstenen vloer
Linoleum vloer: Hygiënisch en veelzijdig
Linoleum vloer: Hygiënisch en veelzijdig
Parketvloer plaatsen: Soorten parketvloeren
Parketvloer plaatsen: Soorten parketvloeren
PU gietvloer
Polyurethaan vloer
Terracotta tegels: klassiek chique
Terracotta tegels: klassiek chique
Vast tapijt: De warmste vloerbekleding
Vast tapijt: De warmste vloerbekleding