Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Overzicht geschikte vloeren voor vloerverwarming

Overzicht geschikte vloeren voor vloerverwarming

Bij vloerverwarming is het van belang dat de warmte die in de vloer circuleert, zoveel mogelijk afgegeven kan worden aan de ruimte erboven. Sommige soorten vloerbedekking hebben een te grote isolerende werking en zijn daarom niet- of alleen bij uitzondering geschikt om gebruikt te worden in combinatie met vloerverwarming. We leggen je uit hoe het precies zit.

 

 

Vloerbedekking en warmteweerstand

Een van de belangrijkste bepalende factoren is de warmteweerstand (R-waarde) van de vloerbedekking. Bij gebruik zonder vloerverwarming is een hoge warmteweerstand wenselijk. De vloerbedekking fungeert dan als isolatiemateriaal. Eventuele koude vanuit de kruipruimte wordt tegengehouden door de vloerbedekking, wat energiebesparend werkt. Bij gebruik van vloerverwarming moet de warmteweerstand juist zo laag mogelijk zijn (kleiner of gelijk aan R 0.1 m2 K/W). Vloerbedekkingsmaterialen met een lage warmteweerstand zijn het meeste geschikt om gebruikt te worden in combinatie met vloerverwarming.

Interesse in vloerverwarming en benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw project? Vergelijk dan vrijblijvend offertes van gespecialiseerde vakmannen via de offertepagina

 

vloerverwarming plaatsen
Shutterstock

 

 

Vloeren geschikt voor vloerverwarming

De volgende vloeren zijn uitstekend geschikt om gebruikt te worden in combinatie met vloerverwarming.

 

Betonvloeren en vloeren van natuursteen

Cementgebonden gietvloeren, zoals betonvloeren hebben een lage warmteweerstand en zijn daarom zeer geschikt om gebruikt te worden in combinatie met vloerverwarming. De warmte wordt goed opgenomen door de vloer en kan ongehinderd afgegeven worden aan het vertrek. Hetzelfde geldt voor natuursteen. Bij het gebruik van natuursteen (van lichte kleur) kan het in sommige situaties nodig zijn om in plaats van een standaard wapeningsnet een gegalvaniseerd- of met kunststof bedekt wapeningsnet in de dekvloer te gebruiken. Dit om eventuele roestvorming in de vloer te voorkomen.

 

Woonkamer in gepolierde beton in combinatie met vloerverwarming
Shutterstock

 

 

Keramische tegels en keramisch parket

Deze kunnen door hun lage warmteweerstand zonder problemen worden toegepast in combinatie met vloerverwarming. Het enige waar rekening mee moet worden gehouden zijn de uitzetvoegen. Deze zijn vooral belangrijk bij niet doorlopende voegen, zoals bij een tegelvloer die in wildverband is gelegd. Deze uitzetvoegen moeten altijd gerespecteerd worden, anders bestaat het risico dat voegen en tegels gaan barsten of loskomen. Verder speelt de kwaliteit van de ondergrond en de manier waarop de tegels verlijmd zijn mee.

 

Vloerverwarming met grote grijze tegels - keramiek
Shutterstock

 

 

Gietvloeren (cementgebonden en kunststof)

In de categorie gietvloeren is alleen de epoxy gietvloer niet geschikt voor vloerverwarming. De overige soorten (polyethyleen vloeren, troffelvloeren en cementgebonden gietvloeren) kunnen zonder problemen gelegd worden in combinatie met vloerverwarming. Meer info over de soorten gietvloeren vind je terug in het artikel ‘Gietvloeren‘.

 

Witte Polyurethaan gietvloer
Shutterstock

 

Parket 

Hoewel een hotuen vloer, zoals parket of laminaat, de warmte minder goed geleidt, kan het toch gebruikt worden in combinatie met vloerverwarming. Het is wel belangrijk om aan een aantal voorwaarden te voldoen:

  • De vloerverwarming moet modern zijn (lagetemperatuurverwarming), diep genoeg liggen en ingesteld worden op geleidelijke verwarming. Snelle temperatuurwisselingen moeten altijd voorkomen worden. De instroomtemperatuur mag niet boven 30 °C komen (oppervlaktetemp. max 28 °C).
  • Er mogen geen kleden op de houten vloer gelegd worden. Hout heeft al een hoge R-waarde en extra bekleding zorgt alleen maar voor nog meer isolatie.
  • De relatieve luchtvochtigheid moet tussen 50% en 70%  gehouden worden.

 

Parketten vloer in de woonkamer
Shutterstock

 

 

Laminaat

Voor laminaatvloeren geldt in principe hetzelfde als houten vloeren. In het algemeen genomen is het niet aan te raden maar indien je een modern systeem hebt van lagetemperatuurverwarming, waarbij de ruimte geleidelijk op temperatuur wordt gebracht, is het zeker mogelijk. Belangrijk is wel de ondervloer, deze moet speciaal geschikt zijn voor vloerverwarming. Laat je altijd goed informeren indien je een laminaatvloer wil kopen.

 

Laminaatvloer met Rode houtlook - vloerverwarming
Shutterstock

 

Laat de werken uitvoeren door een gespecialiseerde vakman

Is vloerverwarming mogelijk in jouw woning? Welk type vloerverwarming is het meest geschikt? En met welke vloeren valt het te combineren? Een gespecialiseerde vakman kan je informeren over de mogelijkheden en helpen bij het maken van de juiste keuze. 

LET OP: de plaatsing van vloerverwarming en de plaatsing van de uiteindelijke vloerbekleding gebeurt door een andere vakman. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat voor het laten plaatsen van vloerverwarming of vloerbekleding via de offertepagina

 

 

 

vloeren Minder geschikt voor vloerverwarming

Een aantal soorten vloerbedekking zijn minder geschikt voor gebruik in combinatie met vloerverwarming. Ze hebben vaak een hoge warmteweerstand of zijn onderhevig aan grote krimp- en uitzetspanningen. Met de nodige aandachtspunten is het vaak toch mogelijk.

 

Tapijt

Niet alle tapijten kunnen zonder meer gebruikt worden in combinatie met vloerverwarming. Sommige tapijtsoorten isoleren te goed waardoor de warmte in de vloer niet goed kan afgegeven worden. Er bestaan een aantal uitzonderingen, namelijk de dunnere tapijtsoorten. Tapijtfabrikanten vermelden meestal op het product of de vloerbedekking geschikt is voor vloerverwarming.

 

vloerverwarming tapijt
Shutterstock
TIP

Nieuwe tegelvloer: vloerverwarming aanzetten

Wanneer een tegelvloer of betonvloer net gelegd is, mag je niet meteen de vloerverwarming aanzetten, ook niet op lage stand! Dat mag soms pas weken later en dan ook nog in stappen. Luister naar het advies van de aannemer of fabrikant. Je zou niet de eerste zijn die zijn prachtig gelegde tegelvloer in recordtempo verwoest door het te rap inschakelen van de vloerverwarming. Lees ook het artikel ‘Voordelen en nadelen van vloerverwarming‘ voor meer informatie over de eigenschappen van vloerverwarming.

Jouw vloer combineren met vloerverwarming? 
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
Gietvloeren
Gietvloeren
troffelvloer gietvloer
Troffelvloer
Parketvloer plaatsen: Soorten parketvloeren
Parketvloer plaatsen: Soorten parketvloeren
cementgebonden gietvloer woonkamer
Cementgebonden gietvloeren
PU gietvloer
Polyurethaan vloer
natuursteen tegels plaatsen
Natuursteen tegels: Eigenschappen van een natuurstenen vloer
Laminaatvloeren
Laminaatvloeren
Vast tapijt: De warmste vloerbekleding
Vast tapijt: De warmste vloerbekleding
Keramisch parket | Soorten en prijzen
Keramisch parket | Soorten en prijzen
betonlook pvc
Betonlook pvc
Linoleum vloer: Hygiënisch en veelzijdig
Linoleum vloer: Hygiënisch en veelzijdig
PVC vloeren als duurzame en goedkope vloerbekleding
PVC vloeren als duurzame en goedkope vloerbekleding