Overzicht geschikte vloeren voor vloerverwarming
Bij vloerverwarming is het van belang dat de warmte die in de vloer circuleert, zoveel mogelijk afgegeven kan worden aan de ruimte erboven. Sommige soorten vloerbedekking hebben een te grote isolerende werking en zijn daarom niet- of alleen bij uitzondering geschikt om gebruikt te worden in combinatie met vloerverwarming. We leggen je uit hoe het precies zit.
Vloerbedekking en warmteweerstand
Een van de belangrijkste bepalende factoren is de warmteweerstand (R-waarde) van de vloerbedekking. Bij gebruik zonder vloerverwarming is een hoge warmteweerstand wenselijk. De vloerbedekking fungeert dan als isolatiemateriaal. Eventuele koude vanuit de kruipruimte wordt tegengehouden door de vloerbedekking, wat energiebesparend werkt. Bij gebruik van vloerverwarming moet de warmteweerstand juist zo laag mogelijk zijn (kleiner of gelijk aan R 0.1 m2 K/W). Vloerbedekkingsmaterialen met een lage warmteweerstand zijn het meeste geschikt om gebruikt te worden in combinatie met vloerverwarming.
Interesse in vloerverwarming en benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw project? Vergelijk dan vrijblijvend offertes van gespecialiseerde vakmannen via de offertepagina.
Vloeren geschikt voor vloerverwarming
De volgende vloeren zijn uitstekend geschikt om gebruikt te worden in combinatie met vloerverwarming.
Betonvloeren en vloeren van natuursteen
Cementgebonden gietvloeren, zoals betonvloeren hebben een lage warmteweerstand en zijn daarom zeer geschikt om gebruikt te worden in combinatie met vloerverwarming. De warmte wordt goed opgenomen door de vloer en kan ongehinderd afgegeven worden aan het vertrek. Hetzelfde geldt voor natuursteen. Bij het gebruik van natuursteen (van lichte kleur) kan het in sommige situaties nodig zijn om in plaats van een standaard wapeningsnet een gegalvaniseerd- of met kunststof bedekt wapeningsnet in de dekvloer te gebruiken. Dit om eventuele roestvorming in de vloer te voorkomen.
Keramische tegels en keramisch parket
Deze kunnen door hun lage warmteweerstand zonder problemen worden toegepast in combinatie met vloerverwarming. Het enige waar rekening mee moet worden gehouden zijn de uitzetvoegen. Deze zijn vooral belangrijk bij niet doorlopende voegen, zoals bij een tegelvloer die in wildverband is gelegd. Deze uitzetvoegen moeten altijd gerespecteerd worden, anders bestaat het risico dat voegen en tegels gaan barsten of loskomen. Verder speelt de kwaliteit van de ondergrond en de manier waarop de tegels verlijmd zijn mee.
Gietvloeren (cementgebonden en kunststof)
In de categorie gietvloeren is alleen de epoxy gietvloer niet geschikt voor vloerverwarming. De overige soorten (polyethyleen vloeren, troffelvloeren en cementgebonden gietvloeren) kunnen zonder problemen gelegd worden in combinatie met vloerverwarming. Meer info over de soorten gietvloeren vind je terug in het artikel ‘Gietvloeren‘.
Parket
Hoewel een hotuen vloer, zoals parket of laminaat, de warmte minder goed geleidt, kan het toch gebruikt worden in combinatie met vloerverwarming. Het is wel belangrijk om aan een aantal voorwaarden te voldoen:
- De vloerverwarming moet modern zijn (lagetemperatuurverwarming), diep genoeg liggen en ingesteld worden op geleidelijke verwarming. Snelle temperatuurwisselingen moeten altijd voorkomen worden. De instroomtemperatuur mag niet boven 30 °C komen (oppervlaktetemp. max 28 °C).
- Er mogen geen kleden op de houten vloer gelegd worden. Hout heeft al een hoge R-waarde en extra bekleding zorgt alleen maar voor nog meer isolatie.
- De relatieve luchtvochtigheid moet tussen 50% en 70% gehouden worden.
Laminaat
Voor laminaatvloeren geldt in principe hetzelfde als houten vloeren. In het algemeen genomen is het niet aan te raden maar indien je een modern systeem hebt van lagetemperatuurverwarming, waarbij de ruimte geleidelijk op temperatuur wordt gebracht, is het zeker mogelijk. Belangrijk is wel de ondervloer, deze moet speciaal geschikt zijn voor vloerverwarming. Laat je altijd goed informeren indien je een laminaatvloer wil kopen.
Laat de werken uitvoeren door een gespecialiseerde vakman
Is vloerverwarming mogelijk in jouw woning? Welk type vloerverwarming is het meest geschikt? En met welke vloeren valt het te combineren? Een gespecialiseerde vakman kan je informeren over de mogelijkheden en helpen bij het maken van de juiste keuze.
LET OP: de plaatsing van vloerverwarming en de plaatsing van de uiteindelijke vloerbekleding gebeurt door een andere vakman. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat voor het laten plaatsen van vloerverwarming of vloerbekleding via de offertepagina.
vloeren Minder geschikt voor vloerverwarming
Een aantal soorten vloerbedekking zijn minder geschikt voor gebruik in combinatie met vloerverwarming. Ze hebben vaak een hoge warmteweerstand of zijn onderhevig aan grote krimp- en uitzetspanningen. Met de nodige aandachtspunten is het vaak toch mogelijk.
Tapijt
Niet alle tapijten kunnen zonder meer gebruikt worden in combinatie met vloerverwarming. Sommige tapijtsoorten isoleren te goed waardoor de warmte in de vloer niet goed kan afgegeven worden. Er bestaan een aantal uitzonderingen, namelijk de dunnere tapijtsoorten. Tapijtfabrikanten vermelden meestal op het product of de vloerbedekking geschikt is voor vloerverwarming.
Nieuwe tegelvloer: vloerverwarming aanzetten
Wanneer een tegelvloer of betonvloer net gelegd is, mag je niet meteen de vloerverwarming aanzetten, ook niet op lage stand! Dat mag soms pas weken later en dan ook nog in stappen. Luister naar het advies van de aannemer of fabrikant. Je zou niet de eerste zijn die zijn prachtig gelegde tegelvloer in recordtempo verwoest door het te rap inschakelen van de vloerverwarming. Lees ook het artikel ‘Voordelen en nadelen van vloerverwarming‘ voor meer informatie over de eigenschappen van vloerverwarming.
Jouw vloer combineren met vloerverwarming?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk