Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Welk plafond in de badkamer?

Welk plafond in de badkamer?

De badkamer is een vochtige plaats door al het baden en douchen. Het is belangrijk om in de badkamer te kiezen voor een vochtbestendig plafond. Wat de verschillende mogelijkheden zijn, lees je hier.

 

Plafond systemen voor de badkamer

Het plafond in de badkamer is een onafgebroken vlak. Daarom bepaalt het plafond grotendeels de sfeer en het interieur van je badkamer. De keuze voor plafond systemen voor de badkamer is eindeloos. Ze zijn verkrijgbaar in talloze vormen, kleuren en materiaal mogelijkheden. Bij alle systemen is het mogelijk om ventilatiesystemen en verlichting toe te voegen. 

 

1. Spanplafond

Het spanplafond is de ideale manier om het plafond af te werken op een degelijke, propere en tevens betaalbare wijze. Het zorgt voor een gladde, strakke afwerking. Er bestaat een ruim gamma aan spanplafonds zodat je kan kiezen tussen verschillende kleuren, prints, patronen en motieven. Spanplafonds zijn een zeer goede keuze voor de badkamer zowel bij renovatie als nieuwbouw. Een spanplafond is makkelijk in onderhoud, bestand tegen vocht en schimmel en plaatsing kan zonder breekwerk. De kostprijs bedraagt zo’n 70 à 100 euro per vierkante meter.

Lees meer in het artikel ‘Spanplafond: een stijlvolle plafondbekleding‘. 

 

Wit vrijstaand bad in minimalistische badkamer - spanplafond
Shutterstock

 

 

2. Aluminium plafond

Het aluminium plafond is bijzonder uniek en zorgt voor een speciale sfeer in de badkamer. De lamellen kunnen zowel horizontaal als diagonaal geplaatst worden. Een plafond in aluminium is vochtbestendig, onderhoudsvriendelijk en duurzaam. Vervolgens kan je opnieuw de kleur van het plafond zelf kiezen. Een extra voordeel is dat zowel leidingen als verlichting kunnen ingebouwd worden zonder veel moeite. De prijs van de lamellen verschilt naargelang de gekozen uitvoering. Je mag hier rekenen op een gemiddelde prijs van 200 euro per vierkante meter. Dit is exclusief de draagconstructie en plaatsing.

 

 

3. MDF plafond

Een MDF plafond wordt op dezelfde manier aangebracht als een aluminium plafond. De plinten zijn gemaakt in MDF en afgewerkt met een vochtwerende kunststoffolie. Hierdoor zijn MDF plafonds uiterst geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer. Ook bij dit materiaal kan je opnieuw kiezen uit een ruim assortiment aan kleuren. Prijzen variëren sterk naargelang de gekozen materialen en motieven.

 

mdf plafond badkamer
Shutterstock

 

 

4. Plafond in hout

De badkamer is veruit de vochtigste ruimte van je huis. Veel mensen vrezen dan ook dat hout niet kan toegepast worden in de badkamer omdat het als niet vochtbestendig wordt beschouwd. Maar niets is minder waar, denk maar aan de Finse sauna’s. Het is een voorwaarde om te kiezen voor een exotische houtsoort die van nature beter gewapend is tegen vochtige klimaten. Een andere mogelijkheid is kiezen voor een houtsoort die kan behandeld worden tegen vocht zoals beuken-, es- of sparrenhout. Gezien het hoge vochtigheidsgehalte is het aangewezen om uitzetvoegen te voorzien zodat het plafond niet gaat kromtrekken.

 

houten plafond badkamer
Shutterstock

 

 

5. Plafond uit gipskarton

Je kan het plafond ook afwerken in gipskarton. Let op: voor vochtige ruimtes zoals de badkamer moet je gebruik maken van groene afwerende gipskarton. Vervolgens schilder je de gipsplaten als afwerking. Maak hiervoor gebruik van vochtwerende verf om schimmelvorming te voorkomen. Als je niet de juiste soort verf gebruikt, zal het plafond na een tijd beginnen afschilferen. Meestal wordt het plafond in hetzelfde kleur geschilderd als de muren maar de opties zijn talrijk. Meer informatie en tips vind je terug in deze artikels:

– Plafond schilderen: welke kleuren gebruiken?

– Opbouw en kostprijs van een verlaagd plafond.

 

Witte badkamer plafond
Shutterstock

 

 

badkamerVerlichting in het plafond 

Vooraleer je in je woning overgaat tot het plaatsen van het plafond in de badkamer denk je best na over de nodige verlichting. De verlichting bepaalt de sfeer van de badkamer maar is daarnaast ook functioneel nodig. Als je kiest voor één van de bovenstaande optie voor het plafond in je badkamer, kan je de verlichting perfect inwerken in het plafond. Voor meer informatie, lees het artikel ‘Tips voor een geslaagde badkamerverlichting‘. 

 

Groene badkamer met tegels en parket
Shutterstock

 

Badkamerplafond plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
Een inloopdouche maken: Tips en nuttige afmetingen
Een inloopdouche maken: Tips en nuttige afmetingen
Badkamerrenovatie: mogelijkheden en tips
Badkamerrenovatie: mogelijkheden en tips
Badkamer verluchten: badkamerventilator plaatsen
Badkamer verluchten: badkamerventilator plaatsen
welke douchebak kiezen
Douchebak kiezen: Materialen en formaten
Online offertes ontvangen voor badkamerrenovatie
Online offertes ontvangen voor badkamerrenovatie
Renovatiepremie badkamer 2024
Renovatiepremie badkamer 2024
Betonlook in de badkamer: materialen & eigenschappen
Betonlook in de badkamer: materialen & eigenschappen
Badkamermeubel kopen: Tips en inspiratie
Badkamer inrichten: Algemene tips
Badkamer inrichten: Algemene tips
badkamer renoveren tips en prijzen
Tips voor het renoveren van de badkamer
Badkamer schilderen: tips en inspiratie
Badkamer schilderen: tips en inspiratie
Tips voor een geslaagde badkamerverlichting
Tips voor een geslaagde badkamerverlichting