Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Badkamerrenovatie: mogelijkheden en tips

Badkamerrenovatie: mogelijkheden en tips

Een badkamerrenovatie is een klus die de look van je badkamer helemaal kan verfrissen. Je kan het bij enkele eenvoudige ingrepen houden, maar je kan er ook voor kiezen om de look en indeling helemaal om te gooien. Hier lees je tips en mogelijkheden bij het renoveren van een badkamer.

 

1. Wandafwerking bij badkamerrenovatie

wandafwerking badkamer
Shutterstock

Voor de afwerking van de wanden in de badkamer kan je heel wat kanten op. Wandtegels zijn hierbij een klassieker, maar door de grote keuze aan formaten, materialen en kleuren kan je er toch een eigen toets aan geven. Ook de plaatsingswijze (horizontaal of verticaal) kan een invloed hebben op het ruimtegevoel van de badkamer. Mozaïekjes worden net als tegels uit keramiek gemaakt, alleen zijn ze een pak kleiner. Daarom worden ze vaak als accent gebruikt, want hun plaatsing vraagt ook heel wat meer tijd.

Je kan de badkamerwand ook met waterbestendige verf of behang afwerken. Je badkamer schilderen kan namelijk met speciale badkamerverf, die goed tegen vocht bestand is. De zones die rechtstreeks in contact komen met water kan je zelfs met spatwaterdichte verf afwerken.

Een andere leuke optie voor een badkamerrenovatie is tadelakt. Deze waterdichte glanspleister, gemaakt op basis van natuurlijke hydraatkalk, geeft je badkamer een erg luxueuze uitstraling.

Wil je meer tips en mogelijkheden voor de wandafwerking in je badkamer? Klik dan hier om het artikel te lezen.

 

 

2. Tips Badkamermeubel

badkamermeubel
Shutterstock

De keuze van een badkamermeubel is ook erg belangrijk voor de uitstraling van je badkamer. Je wil natuurlijk een badkamermeubel dat gemak en voldoende opslagruimte voor al je spullen biedt, zonder dat het zelf te veel plaats gaat innemen. Let dus zeker op de afmetingen van het meubel, maar ook op de onderhoudswijze, het model (hangend of staand), de aansluiting met de leidingen,… Wil je werken van muur tot muur en volgens je eigen design, dan is het ook mogelijk om een badkamermeubel op maat te laten maken.

Qua materiaal kan je bijvoorbeeld kiezen voor een houten badkamermeubel (zie bovenstaande foto). Dit geeft een authentieke en warme sfeer, maar je moet er wel op letten dat het hout tegen vocht bestand is. Een andere optie is een meubel uit plaatmateriaal dat afgewerkt is met lakwerk of melamine. Veelgebruikte plaatmaterialen hierbij zijn HDF en MDF. Belangrijke afmetingen en tips voor het kiezen van badkamermeubels lees je in het artikel badkamermeubels kopen.

 

 

3. Sanitair vernieuwen bij badkamerrenovatie

bad douche combinatie
Shutterstock

Het sanitair vernieuwen is een klus die heel wat inspanningen vergt. Om plaats te winnen, kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een bad douche combinatie (zie foto) te plaatsen. Om te vermijden dat er water op de vloer rond de combinatie terechtkomt, kan je ze afschermen met een douchescherm of -gordijn. Een andere mogelijkheid voor de vernieuwing van de douche is een inloopdouche. Deze geeft een groot ruimtegevoel en je kan zelf de afmetingen kiezen. Een nadeel is wel dat de plaatsing vakwerk vraagt. Een klein lekje kan zorgen voor heel wat schade en breekwerk.

Bij een badkamerrenovatie kan je ook het toilet eens een opknapbeurt geven. Voor de inrichting van het kleinste kamertje kan je zeker eens experimenteren met creatieve ideeën. Bevind je toilet zich in de badkamer zelf, dan is het altijd leuk om deze weg te stoppen achter een lage wand of het badkamermeubel.

 

 

4. Verlichting

badkamerverlichting
Shutterstock

Met een goed gekozen verlichting creëer je heel wat sfeer in de badkamer. In principe zijn er drie types verlichting voor de badkamer. Ten eerste is er de algemene verlichting, de basisverlichting. Meestal worden hiervoor heldere witte lampen gekozen.

Daarnaast is er de taakverlichting, die bedoeld is om taken als scheren of schminken makkelijker te maken. Deze verlichting mag niet te fel zijn en bevindt zich meestal aan de zijkant van de spiegel, op ooghoogte.

Als laatste is er de sfeerverlichting, waarmee je een echt kuuroordgevoel kan scheppen in je eigen badkamer. Je kan hierbij bijvoorbeeld kiezen voor dimbare accentverlichting of voor LED’s die in verschillende kleuren kunnen oplichten.

Wil je meer tips? Lees hier het artikel over badkamerverlichting.

 

 

5. verluchting

verluchting badkamer
Shutterstock

Een badkamerrenovatie is de ideale gelegenheid om ook eens de verluchting onder handen te nemen. Een goede ventilatie is namelijk nodig om vochtproblemen te vermijden. Voor de verluchting van de badkamer zijn er drie types ventilatoren te onderscheiden. Een eerste soort zijn de plafond- en muurventilatoren. Deze worden het vaakst gebruikt wegens hun eenvoudige installatie en hun goede luchtafvoercapaciteit. Buisventilatoren worden in een afvoerbuis geplaatst. Ten slotte zijn er nog de inline ventilatoren, die veel lucht kunnen verplaatsen. Dit type ventilator wordt tussen twee afvoerbuizen gemonteerd.

 

 

Badkamerrenovatie inspiratie foto’s

badkamerrenovatie inspiratie
Shutterstock

Bij bovenstaande badkamer werd gekozen voor tijdloze kleuren en materialen met uitzondering van de douchewand. Deze werd bekleed met grasgroene mosaiektegels. Het resultaat oogt heel verfrissend en geeft het kleine kamertje heel wat pit.

 

badkamerrenovatie tegels en verf
Shutterstock

Bij een badkamerrenovatie worden steeds minder tegels gebruikt. Enerzijds omdat ze de kamer een kille uitstraling geven, anderzijds omdat de prijs per vierkante meter al snel oploopt. Bij de renovatie van bovenstaande badkamer werden enkel de natte zones voorzien van keramische tegels.

 

Badkamer renoveren?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
Mozaïek tegels in de badkamer
Mozaïek tegels in de badkamer
Overzicht soorten wandbekleding voor de badkamer
Overzicht soorten wandbekleding voor de badkamer
Een gietvloer in de badkamer
Een gietvloer in de badkamer
Tips voor een bad douche combinatie
Tips voor een bad douche combinatie
Regendouche kiezen: tips en inspiratie
Regendouche kiezen: tips en inspiratie
houten badkamermeubel plaatsen
Houten badkamermeubel: tips en inspiratie
Tips voor een tijdloze badkamer
Tips voor een tijdloze badkamer
Badkamer schilderen: tips en inspiratie
Badkamer schilderen: tips en inspiratie
Waarom een complete badkamer een slim idee is
Waarom een complete badkamer een slim idee is
voorbeeld design badkamer
Tips voor het inrichten van een design badkamer
Welk plafond in de badkamer?
Welk plafond in de badkamer?
badkamer installateur
6 redenen waarom een badkamer installateur voordelig is