Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Badkamer schilderen: tips en inspiratie

Badkamer schilderen: tips en inspiratie

Vroeger was betegeling de populairste keuze voor de afwerking van de badkamer, maar de badkamer schilderen behoort ook tot de mogelijkheden en wordt steeds vaker gedaan. In dit artikel geven we nuttige tips voor het schilderen van je badkamer en we bekijken ook enkele voorbeelden die het uitzicht van jouw badkamer zeker kunnen inspireren.

 

 

waarop moet je letten?

Schilderwerken uitvoeren in je badkamer is een klus waarbij je best voorzicht te werk gaat. Hier vind je alvast enkele zaken waarop je kan letten:

 

1. Gebruik de juiste verf

Bij het verven van je badkamer moet je erop letten dat je de juiste verf gebruikt. Aangezien de badkamer een vochtige plek is, moet de verf bestand zijn tegen water en condens. Zo krijg je niet te maken met loskomende verf of schimmelproblemen. Vooraleer je de definitieve verflaag schildert, breng je best eerst een waterdichte primer aan.

schilderen badkamer
Shutterstock

 

 

2. badkamerverf en spatwaterdichte verf

Er bestaat speciale verf voor de muren van de badkamer. Voor zones die rechtstreeks in contact komen met water, zoals de wanden aan de lavabo’s en de douche, bestaat er spatwaterdichte verf. Een andere mogelijkheid voor deze zones is tadelakt: dit geeft een geschilderde look en is bestand tegen water. Een andere waterdichte optie voor de badkamer is beton cire.

beton cire
Shutterstock

 

3. ventileer je badkamer

De badkamer is een erg vochtige omgeving en moet daarom altijd voldoende verlucht worden, dus zeker ook tijdens de schilderwerken. Je kan dit op verschillende manieren doen: door een ventilatiesysteem te installeren, een ventilator te plaatsen of door gewoonweg het raam vaak genoeg open te zetten. Zo vermijd je vochtproblemen in de badkamer.

 

4. Let op het totaalplaatje

Wanneer je beslist om je badkamer te schilderen, moet je eerst goed nadenken over het eindresultaat dat je wil bereiken. Je moet dus weten wat je wil en letten op de kleurencombinaties die je gebruikt. Zo kan je ervoor kiezen om je plafond een lichter tintje te geven dan de muren. Zo creëer je het gevoel dat het plafond hoger is en je je dus in een grotere ruimte bevindt.

 

 

badkamer schilderen of betegelen?

Vaak gebruikt men tegels om de wanden van een badkamer te bekleden, maar de badkamer schilderen heeft heel wat voordelen ten opzichte van betegeling. Zo is schilderen doorgaans goedkoper dan betegelen en je kan sneller van look wisselen door simpelweg voor een andere kleur te kiezen. Andere tegels plaatsen brengt immers heel wat meer werk en kosten met zich mee. Ten slotte verhoogt een geschilderde muur het ruimtegevoel, wat bij tegels minder het geval is.

 

 

Inspiratievoorbeelden

Dat geschilderde badkamers er mooi kunnen uitzien, kan je zien in de onderstaande voorbeelden. Hier kan je zeker inspiratie opdoen voor je eigen badkamer!

 

badkamer combinatie
Shutterstock


In de badkamer op de foto hierboven is zeker op het totaalplaatje gelet. Het is een mooie combinatie van verf, behang, tegels en houtafwerking. De komvormige lavabo’s en badkuip met hippe kranen zorgen voor de moderne toets. Het motief van het behang is dan weer eerder klassiek.

 

 

badkamer-beige
Shutterstock


De zacht beige muurkleur in deze badkamer is erg rustgevend en past perfect bij de houten vloer. Door de afwerking met steen en de groene toets krijgt deze badkamer een natuurlijke look, waardoor je je in een kuuroord waant.

 

 

badkamer hoog plafond geschilderd
Shutterstock


Deze badkamer geeft door zijn witte muren en hoog plafond een erg groot ruimtegevoel. De mozaïekjes in de douche in dezelfde kleur als de muren geven een subtiele toets aan de muurafwerking.

 

 

badkamer accentwand
Shutterstock


Je kan ook een accentwand in je badkamer schilderen. In de foto hierboven is ervoor gekozen om een zijwand te schilderen in het rood. Zo ontstaat een leuk contrast met het grijs en het wit, maar het rood is niet overweldigend omdat het beperkt blijft tot één muur.

 

 

badkamer tegels verf
Shutterstock


In deze badkamer zie je een combinatie van tegels en verf. De spatwaterzones worden beschermd door tegelwerk, terwijl de rest van de ruimte afgewerkt is met een witte muurkleur.

 

 

mozaïek verf
Shutterstock


De overgang tussen tegel-of mozaïekwerk en verf kan zeer vlot zijn. Hier zie je bijvoorbeeld dat de kleur van de muur en de mozaïekjes erg gelijkaardig is, met een blauw accent voor een frisse touch.

Badkamer laten schilderen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
Moderne badkamers: Inspiratie
Moderne badkamers: Inspiratie
badkamerrenovatie voor na
Badkamerrenovatie: voor en na
Tips voor een geslaagde badkamerverlichting
Tips voor een geslaagde badkamerverlichting
Waarom een complete badkamer een slim idee is
Waarom een complete badkamer een slim idee is
badkamer behangen
Badkamer behang: Leuke eyecatcher voor de muren
badkamer renoveren tips en prijzen
Tips voor het renoveren van de badkamer
Badkamer verluchten: badkamerventilator plaatsen
Badkamer verluchten: badkamerventilator plaatsen
Badkamermeubel kopen: Tips en inspiratie
Renovatiepremie badkamer 2024
Renovatiepremie badkamer 2024
Bad kopen: mogelijkheden & inspiratie
Bad kopen: mogelijkheden & inspiratie
Badkamer verwarming kiezen: Soorten verwarmingselementen
Badkamer verwarming kiezen: Soorten verwarmingselementen
Betonlook in de badkamer: materialen & eigenschappen
Betonlook in de badkamer: materialen & eigenschappen