Waar verlichtingspunten plaatsen | Rik Six
Daar hangen ze dan, een blauwe, een bruine en een geel/groene draad met in het beste geval een authentieke en niet meer te verkrijgen peer of gewoon met aan het eind een, hier te lande genaamd, “lusterklemmetje” of “suikertje”. Jouw zware taak bestaat niet alleen uit het bemeubelen en decoreren van je de woning maar eveneens het plaatsen van sfeervolle verlichting.
Haal alvast de peer niet van de draden. Schakel het licht ’s avonds eens aan en je ziet meteen hoe het niet moet. Zo’n peer in het midden van de kamer is een echte sfeerkiller, een schaduwloos licht waar het niet goed vertoeven is. Je weet ook dat je die peer niet moet vervangen door een ronde of vierkante plafondlamp met daarin een spaarlamp. Energie ga je besparen, dat wel, maar ook zo’n plafondlamp centraal in de kamer is een sfeerkiller.
Waar plaatsen we onze lichtpunten?
We gaan uit van een heel klassieke situatie, die voorkomt in heel veel leefkamers waar de ene helft van de ruimte is voorzien als zitkamer en de andere helft als eetkamer. Netjes in het midden van de zitkamer hangt zo’n stel draden en daar waar de eettafel verondersteld wordt te staan, hangt nog zo’n stel. Wie een stadswoning renoveert herkent de situatie.
Zo’n lichtpunt in het midden van de zitkamer is een probleem want decentralisatie is de oplossing. Een lichtpunt hoort niet in het midden van die ruimte. Lichtpunten horen aan de wand of op een denkbeeldige lijn de wanden volgend, zo’n 70-100 cm weg van de wand afhankelijk van de grootte van de ruimte.
Maar ja, die draden hangen nu net in het midden. Een drastische oplossing is natuurlijk het lichtpunt verbergen achter zo’n gipsen afdekplaat. Maar dan is meteen ook de schakelaar aan de deur nutteloos. Een kamer in het donker binnengaan op zoek naar de afstandsbediening of schuifdimmer op de grond is ook niet meteen een leuk idee. De schakelaar moet blijven en dus ook het centrale lichtpunt.
Je zou natuurlijk ook je toevlucht kunnen nemen tot een rail om vanuit dat centrale stroompunt diverse lichtpunten te creëren:
De oplossing is natuurlijk verschillend voor het zitgedeelte dan voor het eetgedeelte. Boven het salon plaats je een dubbele of drievoudige opbouwspot. Om verblinding te voorkomen kies je voor een toestel dat is uitgerust met lichtbronnen met een welomlijnde en smalle lichtbundel. Ideaal daarvoor zijn de R111 halogeenlampen. Dat zijn halogeenlampen met een grote reflector en een kapje over de lamp zelf. Je vindt die lampen in diverse bundels, van een heel smalle 8° bundel tot een zeer wijde 60° bundel. Kies voor een bundel van 24° en richt deze loodrecht naar de salontafel.
Voor de andere spots kies je nog smallere bundels en die richt je hoog op de wand om een schilderij of foto te verlichten. Op die manier kan je niet verblind worden door de spots en creëer je toch enkele leuke accenten in jouw interieur:
Afhankelijk van de grootte van de ruimte kan je die verlichting aanvullen met een tafellamp geplaatst op het bijzettafeltje naast de zitbank of een vloerlamp. Deze lamp zorgt voor een algemene verlichting. Die vloer- of tafellamp is best uitgerust met een dimmer:
Boven de eettafel heb je meerdere mogelijkheden. Je kan er een klassieke hanglamp kwijt. Die hanglamp kan een gesloten kap hebben zodat het licht op de tafel wordt gericht of een transparante kap voor een meer algemene verlichting. Kies je voor een hanglamp moet je er wel voor zorgen dat de tafel er netjes onder staat:
Hangt het lichtpunt niet netjes boven de tafel kan je opteren voor twee of drie spots afhankelijk van de grootte van de eettafel. Die spots kunnen, net zoals in het salon, rechtstreeks aan het plafond worden bevestigd maar kunnen ook verlaagd worden door ze op te gehangen aan staalkabels. Meerdere lichtpunten boven de eettafel kunnen zo een leuke eyecatcher zijn, zeker als de rest van de verlichting subtiel is:
Zo, uw leefkamer is nu volgens de regels van de kunst verlicht met een niet verblindende accentverlichting vanuit het midden van het plafond en een basisverlichting onder de vorm van een vloer- of tafellamp. De verlichting boven de eettafel is functioneel maar draagt ook bij aan de sfeer. Afhankelijk van wat je aan het doen bent, schakel je de ene of de andere verlichting aan. Zo creëer je steeds een andere sfeer afhankelijk van de activiteit.
Verlichting laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk