Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Waarom kiezen voor led verlichting een goed idee is

Waarom kiezen voor led verlichting een goed idee is

LED verlichting is tegenwoordig echt overal te vinden. In afstandsbedieningen, fietsverlichting, elektronische apparaten, … Maar het kan ook perfect dienen als algemene verlichting, bijvoorbeeld in huis. Alles over onder meer de mogelijkheden, eigenschappen, prijs, … van led-lampen kom je hier te weten.

Led verlichting laten plaatsen? ✓ Vraag gratis offertes aan bij professionals

 

Led verlichting, wat is dat? 

Een led lamp is geen klassieke lamp zoals de gloei-, spaar- of TL-lamp, maar wordt wel steeds vaker als beter alternatief gezien. LED staat voor ‘Light Emitting Diode’, ofwel een lichtgevende diode. De technische uitleg houden we achterwege, maar in feite is een LED een halfgeleider die licht geeft wanneer er in de juiste richting stroom doorheen wordt gestuurd. Het is m.a.w. een elektronische component dat rechtstreeks licht uitzendt. 

Al in de jaren 70 waren er de eerste toepassingen van led verlichting. De ledjes werden toen bijvoorbeeld gebruikt in afstandsbedieningen of verkeerslichten. Omdat de led’s doorheen de tijd steeds krachtiger zijn geworden en er ook steeds betere lichtkleuren van led mogelijk zijn, is LED verlichting ook steeds populairder geworden bij particulieren. Lees hier meer over de geschiedenis van led verlichting

 

placeholder
Shutterstock

 

De voordelen van LED licht opgesomd

Verlichting met led biedt heel wat voordelen. Dat verklaart waarom heel wat particulieren en bedrijven de laatste jaren overstapten naar deze manier van verlichting. We geven een overzicht van de led verlichting voordelen: 

 

1. Lager energieverBRUIK

Led lampen zijn zo’n 10x zuiniger dan halogeenlampen. Dat betekent dat je een 50W halogeenspot in principe kan vervangen door een 5W led spot. Let ook zeker op het aantal lumen, dat geeft de werkelijke lichtopbrengst weer. Hoe dan ook resulteert led verlichting in een lager stroomverbruik en dus ook een lagere energierekening.

 

2. Brede toepassingsmogelijkheden 

Waar led licht vroeger gebruikt werd voor specifieke toepassingen zoals elektrische apparaten en verkeerslichten, kent het nu veel meer toepassingen. Led’s zijn niet alleen een waardig alternatief voor lampen en spots, ze worden ook gebruikt in tv’s of computerschermen, … Zelfs aquarium led verlichting is mogelijk. 

Led’s kunnen zowel binnen als buiten ingezet worden en kennen verschillende uitvoeringen. Inbouw led verlichting, opbouw led verlichting, led spots (ook led grondspots), led strips, een led buislamp, led lampen met afstandsbediening, led verlichting op batterij, led lampen op zonne-energie, … Ja, de mogelijkheden zijn ruim! 

 

3. Lange levensduur 

Led lampen zijn goed voor gemiddeld 30.000 branduren, wat neerkomt op een levensduur van zo’n 5 à 10 jaar. Het vaak aan- en uitschakelen heeft dus geen effect op de levensduur van de lampen. Vandaar dat led lampen met sensor, bijvoorbeeld led lampen met bewegingssensor, perfect mogelijk zijn. 

Levensduur t.o.v. halogeenlampen: ong. 10x zo lang
Levensduur t.o.v. spaarlampen: ong. 5x zo lang
Levensduur t.o.v. gloeilampen: ong. 30-50x zo lang

 

4. Gelijke fitting met traditionele lampen 

Gu10 led’s, led lampen met e27 fitting, … Een led lamp heeft bijna altijd een ‘retrofit design’. Dat betekent dat ze gemaakt worden met dezelfde afmetingen als traditionele lampen. Daardoor zijn geen aanpassingen nodig aan de armatuur wanneer je een traditionele lamp vervangt door een LED-lamp. 

 

5. Ook dit nog…

  • In tegenstelling tot een traditionele lamp, wordt een led lamp niet warm, en dat is een stuk veiliger. Je kan de lamp bijvoorbeeld dichter bij het plafond plaatsen zonder risico op brandgevaar of je zal je nooit meer verbranden wanneer je een led lamp vervangt. Lees hier meer over het plaatsen van led-verlichting
  • Led licht is ook beter bestand tegen trillingen en schokken en gaat minder snel stuk. Ze hebben dan ook geen gloeidraad, het onderdeel dat vaak als eerste kapot gaat bij traditionele lampen.
  • Kiezen voor verlichting met led’s is kiezen voor het milieu. 75% van de onderdelen is recycleerbaar.
  • Led lampen hebben ook geen opstarttijd nodig en beginnen direct te branden. 

 

Overtuigd van de voordelen van led verlichting en benieuwd naar een voorstel en prijs op maat van jouw project? Vraag vrijblijvend offertes aan bij professionele lichtinstallateurs uit jouw regio

 

 

placeholder
Shutterstock

 

 

Led lampen en je portemonnee

De prijs die je betaalt voor led verlichting is sterk afhankelijk van verschillende factoren zoals het aantal lampen, het nodige vermogen, de uitvoering, … Enkele voorbeelden: 

E14 led kogellamp 3W: ong. €28
GU10 led spot 3,5W: ong. €9
E27 led globe 11W + dimbaar: ong. €50

Dit zijn natuurlijk slechts enkele prijsvoorbeelden van individuele lampen wanneer je ze zelf aankoopt. Ben je van plan om je woning, kantoor, winkel, parking, tuin, … te voorzien van led verlichting? Dan kan het interessant zijn om een beeld te hebben van de kostprijs van het totaalproject. Via de offertepagina kan je vrijblijvend een aanvraag indienen.

 

 

voor de liefhebbers van lichteffecten en gekleurd licht

De eertse LED lampen waren vrij zwak en het schrille witte licht viel bij velen niet in de smaak. Vandaag kunnen led’s zonder problemen concurreren met de traditionele lampen op vlak van lichtsterkte en kleurtemperatuur. 

Naast de witte led is er ook de RGB-led waarmee led licht in allerlei leuke kleuren mogelijk is. Zeker voor wie houdt van gekleurd licht en lichteffecten zijn led’s de perfecte keuze. Ze hebben geen kleurfilter nodig die het licht tegenhoudt en produceren rechtsreeks licht in verschillende kleuren zonder verlies van lichtintensiteit. Lees hier meer over de lichtkleur van led

Het dimmen van een led lamp is dé manier om extra sfeer in huis te scheppen. Er zijn zeker dimbare ledlampen op de markt maar het blijft hoe dan ook een moeilijke zaak. De meeste traditionele dimmers hebben namelijk een te hoog minimaal wattage. Gelukkig zijn er steeds meer dimmers op de markt met een lager minimaal wattage dat beter geschikt is voor het dimmen van led verlichting

LED-verlichting plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
Sfeerverlichting
Sfeerverlichting
bureauverlichting
Kenmerken van een geslaagde bureauverlichting
Indirecte verlichting voor sfeer in huis
Indirecte verlichting voor sfeer in huis
Tips voor een geslaagde badkamerverlichting
Tips voor een geslaagde badkamerverlichting
advies velichtingspunten plaatsen
Waar verlichtingspunten plaatsen | Rik Six
lichtkleuren van led
De lichtkleur van LED: kleurweergave - Rik Six
Verlichtingsplan maken: Stappenplan en tips
Verlichtingsplan maken: Stappenplan en tips
Voor- en nadelen van de spaarlamp
Voor- en nadelen van de spaarlamp
Hoe plaats je een LED lamp? - Rik Six verlichtingsadviseur
Hoe plaats je een LED lamp? - Rik Six verlichtingsadviseur
dimbare led-verlichting
Led verlichting dimmen - Rik Six Verlichtingsadviseur
Keukenverlichting kiezen
Keukenverlichting kiezen
gechiedenis led-verlichting
Geschiedenis van LED verlichting - Rik Six Verlichtingsadviseur