Verlichtingsplan maken: Stappenplan en tips

Verlichtingsplan maken: Stappenplan en tips

Het kiezen van de juiste verlichting voor je woning kan soms een moeilijke opgave zijn. Er is immers zoveel keuze in soorten verlichting. Een verlichtingsplan kan je helpen om inzicht te krijgen in je lichtbehoefte en in de functie die een bepaalde lamp moet vervullen. Met de informatie uit het verlichtingsplan kan je vervolgens gericht op zoek gaan naar de juiste lamp.  Een verlichtingsplan maken is niet moeilijk en kan je makkelijk zelf maken aan de hand van onderstaande tips. 

 

Stap 1: maak een plattegrond van de ruimte

Als eerste stap kan je best een plattegrond van de ruimte maken waarin je de verlichting wil aanbrengen. Op ruitjespapier gaat dit het best omdat je dan makkelijk op schaal kan tekenen maar dit hoeft natuurlijk niet. Teken op de plattegrond de ramen, meubelen, scheidingsmuren, en andere zaken. Vergeet ook niet schilderijen of andere plekken die uitgelicht moeten worden op de plattegrond te vermelden. Zorg dat je genoeg ruimte hebt op het papier zodat je er straks nog notities bij kan plaatsen. Werk je graag met de computer? Maak dan gebruik van een gratis 3D tekenprogramma.

 

3D grondplan
Shutterstock

 

Stap 2: Bepaal de functionele aspecten

Nu de plattegrond klaar is, kan je gericht nadenken over de functionele aspecten van de verlichting. In feite is dit de meest belangrijke stap omdat je stil staat bij je lichtbehoefte en over de functie die bepaalde plekken in huis vervullen. De functies bij een sofa zijn bijvoorbeeld lezen en televisie kijken. Of bij het werkblad in de keuken: voedsel bereiden. Een bepaalde plek kan meerdere functies hebben. Noteer deze functies op de plattegrond.

 

verlichting onder keukenkasten
Shutterstock  

 

Stap 3: Duid lichtcirkels aan op het verlichtingsplan

In stap 2 heb je nagedacht over de functies van de verschillende plaatsen in de kamer (lezen, tv kijken, slapen, koken, computeren, relaxen,). Nu kan je op de plattegrond met lichtcirkels aangeven waar het licht straks op moet schijnen. Het gaat dus niet zozeer om de precieze positie van de lamp maar meer om de specifieke gebieden die verlicht moet worden. Het soort verlichting dat je nodig hebt, is namelijk mede afhankelijk van de grootte van het gebied dat verlicht moet worden. Geef alle cirkels vervolgens een nummer. 

 

lichtplan maken
Shutterstock – Voorbeeld van een verlichtingsplan

 

Stap 4: Bepaal het soort verlichting

Nu duidelijk is welke plek je wil verlichten en welke functie deze heeft, kan je gaan nadenken over het type verlichting. Begin bij lichtcirkel nummer 1 en schrijf op welk type lamp op deze positie het beste zou kunnen zijn. Indien het om een basisverlichting gaat, waarbij vooral het overzicht in een ruimte belangrijk is, kan je kiezen voor een hanglamp of plafonnière. Voor sfeerverlichting zijn tafellampen of booglampen uiterst geschikt. Maar er zijn nog tal van andere opties. Vind je het lastig om de juiste soort verlichting te bepalen? Op deze pagina vind je heel wat info over de verschillende soorten verlichting.

 

Stap 5: Afronding van het verlichtingsplan

Als het goed is, heb je flink wat gebrainstormd en heb je de nodige informatie op papier. Je weet wat voor soort lamp je nodig hebt en nu kan je de positie ervan ook precies aangeven op de plattegrond. Het verlichtingsplan is klaar. Nu kun je gaan kiezen uit de vele mooie lampen die er te koop zijn. Mocht je nog wat inspiratie willen, kijk dan zeker even naar deze design lampen

 

Tips verlichtingsplan maken
Shutterstock
TIP

Tips voor het maken van een verlichtingsplan

  • Dimmers kunnen een enorme meerwaarde betekenen voor je woning en kan de sfeer in één klap veranderen. Dimmers zijn doorgaans voor één type lamp geschikt (bijvoorbeeld alleen voor laagspanningshalogeen).
  • Lampen moeten van stroom voorzien worden en een draad die in het zicht hangt kan behoorlijk storend zijn. Denk ook aan trafo’s en voedingen die soms apart geplaatst en weggewerkt moeten worden.

 

Verlichting plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
bureauverlichting Kenmerken van een geslaagde bureauverlichting Indirecte verlichting voor sfeer in huis Indirecte verlichting voor sfeer in huis dimbare led-verlichting Led verlichting dimmen – Rik Six Verlichtingsadviseur gechiedenis led-verlichting Geschiedenis van LED verlichting – Rik Six Verlichtingsadviseur lichtkleuren van led De lichtkleur van LED: kleurweergave – Rik Six Sfeerverlichting Sfeerverlichting Hoe plaats je een LED lamp? – Rik Six verlichtingsadviseur Hoe plaats je een LED lamp? – Rik Six verlichtingsadviseur Voor- en nadelen van de spaarlamp Voor- en nadelen van de spaarlamp advies velichtingspunten plaatsen Waar verlichtingspunten plaatsen | Rik Six Keukenverlichting kiezen Keukenverlichting kiezen Zo stel je de perfecte woonkamerverlichting samen Zo stel je de perfecte woonkamerverlichting samen Spotverlichting plaatsen: Dit moet je weten Spotverlichting plaatsen: Dit moet je weten