Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
muren verven tips

Muren verven

Is je behang versleten? Kunnen je muren een opfrissing gebruiken? Of wil je je kamer een nieuwe uitstraling geven? Dan kan je je muren verven. Maar hoe ga je nu aan de slag met het verven van je muren? Welke kleur kies je best? Waar moet je zeker rekening mee houden? Kan je zelf je muren verven of schakel je best een specialist in? En wat kost het? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Muren verven stappenplan
Muren verven tips
Muren verven kosten
Zelf muren verven of schilder inschakelen?
Inspiratie & voorbeelden
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Welke kleur kies ik best om mijn muren te verven?

Een belangrijke keuze die je moet maken wanneer je je muren gaat verven is de kleur. Deze kan je ruimte een volledig andere uitstraling geven. Hieronder gaan we dieper in op het effect van verschillende kleuren en kleurencombinaties:

 • Lichte kleuren: wit, beige, lichtgrijs, pastelkleuren en andere lichte kleuren doen je ruimte optisch groter lijken.
 • Donkere kleuren: donkere kleuren zoals zwarte muur verf, maar ook donkergroen, donkerblauw, donkerrood… geven je ruimte net een knusser gevoel.
 • Koude kleuren: blauw, wit, violet, grijs en andere koude kleuren zijn ideaal voor ruimtes die helderheid en balans moeten uitstralen, zoals de keuken.
 • Warme kleuren: warmere kleuren zoals rood, oranje, bruin… zijn dan weer vooral geschikt voor ruimtes waar je rust en gezelligheid wil creëren, zoals de slaapkamer of woonkamer.
 • Muren lichter dan plafond: als je je muren verft in een kleur die lichter is dan de kleur van je plafond, ziet je ruimte er lager uit. Dit is vooral handig in oudere gebouwen met hoge plafonds.
 • Muren donkerder dan plafond: als je je muren dan weer in een donkerdere kleur verft dan je plafond, lijkt je ruimte hoger. Dit zie je vaak terug bij nieuwbouwwoningen met lage plafonds.

Advies nodig? Een specialist kan je verder informeren over de verschillende kleuren voor de verf van je muur en geeft je advies op basis van jouw woning. Ontvang vrijblijvend advies op maat.

muur verf kleuren

 

 

muren verven: een stappenplan

Hoe ga je nu te werk wanneer je je muren wil schilderen? We zetten hieronder de stappen op een rij die je daarbij doorloopt:

 

1. schilderwerken voorbereiden

Als je je muren gaat verven, is de voorbereiding erg belangrijk. Begin zeker met alle benodigdheden in huis te halen. Denk daarbij niet alleen aan voldoende verf voor het oppervlak dat je wil verven, maar ook aan verfrollers, een verfbak, iets om de verf mee te roeren, kwasten, een ladder… Verder kan je je meubels best naar een andere kamer verplaatsen of afdekken met een beschermfolie om te vermijden dat er verfspatten op komen. Voorzie ook zeker afplaktape om plinten, ramen, deuren, stopcontacten… af te plakken. Tot slot bedek je best nog je vloer met een folie, karton, kranten… om verfspatten te vermijden.

 

2. Muur voorbewerken

Nu kan je de muren voorbewerken. Begin altijd met deze grondig schoon te maken en zorg ervoor dat ze volledig proper en stofvrij zijn. Verwijder ook zeker eerst alle oude stukken behang. Zit er nog oude verf op je muur? Dan kan je hier perfect over verven. Bladdert de oude verf echter af? Dan is het belangrijk om deze eerst te verwijderen. Nadien moet je er ook voor zorgen dat je ondergrond volledig egaal is. Maak gebruik van een vulmiddel en een plamuurmes om kleine gaatjes en oneffenheden weg te werken.

 

3. Muur verven

Nu kan je beginnen met het verven van je muren. In de meeste gevallen is het aangeraden om eerst een primer aan te brengen. Dat is een grondlaag die ervoor zorgt dat de verf beter aan de muur kan hechten. Daardoor krijg je een egaler eindresultaat. Nu breng je de verf aan. Daarbij begin je best altijd eerst met de hoeken. Om je grote muuroppervlakten te verven, werk je best in vlakken van ongeveer 1 m². Zet in dat vlak eerst verticale strepen en ga er dan horizontaal over om de verf gelijkmatig uit te strijken. Nadien rol je er nogmaals verticaal over met de verfroller. Zo kan je je muur verven zonder strepen. Breng ook steeds 2 lagen verf aan en laat daartussen voldoende tijd zodat de verf kan drogen.

 

4. schilderwerken afronden

Als je bv. een slaapkamer wil verven in 2 kleuren, gebruik je na het aanbrengen van de eerste kleur best ander materiaal of maak je het materiaal eerst grondig schoon. Als je dan volledig klaar bent met verven, verwijder je al de afplaktape wanneer de verf nog nat is. Zo kan je deze makkelijker verwijderen en heb je minder kans op oneffenheden. Nadien maak je best al je gereedschap grondig schoon met water. Haal tot slot alle beschermfolie, kranten, karton.. weg en zet je meubels terug in je kamer. Nu kan je genieten van je nieuw geverfde muren!

 

 

muren verven: enkele tips

Wil je zelf aan de slag gaan met het verven van je muren? Hou dan zeker rekening met onderstaande aandachtspunten en tips:

 1. Haal de juiste benodigdheden in huis

  Zorg dat je zeker alle benodigdheden in huis hebt voor je begint met het verven van je muren. Let er ook op dat je verfrollers, kwasten, verf… van goeie kwaliteit koopt. Denk op voorhand ook goed na over de kleur van je verf en de hoeveelheid verf die je nodig hebt. Hou er rekening mee dat je meerdere lagen moet aanbrengen voor een mooi resultaat.

 2. Zorg voor de juiste temperatuur

  Om je binnenmuren te verven, is een juiste temperatuur in de kamer belangrijk. Idealiter is die temperatuur tussen 10 en 20° C. Als de kamer te warm is, droogt de verf te snel op. Bij een te lage binnentemperatuur kan de verf veel te traag of helemaal niet opdrogen. Stel dus eventueel je verwarming of airco goed af voor een correcte binnentemperatuur.

 3. Let op de luchtvochtigheid in de ruimte

  Om ervoor te zorgen dat de verf mooi droogt, is ook een goede luchtvochtigheid in de kamer belangrijk. Is die luchtvochtigheid te laag? Dan kan je een luchtbevochtiger gebruiken of bakjes water in de kamer plaatsen. Is de lucht te vochtig? Zet dan de verwarming aan of gebruik eventueel je luchtontvochtiger als je deze hebt.

 4. Verlucht de ruimte na de schilderwerken

  Als je je muren verft, is een goede ventilatie belangrijk. Zet ramen en deuren echter niet open wanneer je nog bezig bent met verven. De tocht kan er namelijk voor zorgen dat de verf te snel of ongelijk opdroogt. Als de verf is aangebracht, is het wel een goed idee om de kamer te verluchten. Enkel wanneer het buiten erg vochtig is, doe je dit beter niet.

 5. Behandel eerst onderliggende vochtproblemen

  Voor je met het schilderwerk aan de slag gaat, kan je best altijd eerst even controleren of je muren nog in goede staat zijn, niet poreus zijn en er geen onderliggende vochtproblemen zijn. Is dat wel het geval? Dan behandel je best eerst deze problemen. Het is dus bv. geen goed idee om vochtplekken op je muren te overschilderen, aangezien het probleem enkel vergroot.

Zeker zijn van een mooi en duurzaam eindresultaat? Schakel dan een professionele schilder in. Deze houdt rekening met alle bovenstaande aandachtspunten en kent de juiste technieken om je muren te schilderen. Vergelijk vrijblijvend schilders in jouw buurt.

 

 

Muren verven kosten

De prijs om je binnenmuren te schilderen hangt af van heel wat factoren zoals de oppervlakte van je muren, de gekozen verf, de nodige voorbereidende werken… Ook de keuze om zelf je muren te verven of een professionele schilder in te schakelen, zal de prijs mee beïnvloeden. We zetten de kosten voor beide opties op een rij:

 

Prijs zelf muren verven

Met de nodige handigheid en expertise kan je zelf je muren verven, voor € 10 à 40 per liter (excl. btw). Je betaalt dan geen arbeidskosten, maar je moet wel zelf al het nodige materiaal en de verf aankopen. De prijzen voor het verfmateriaal kunnen ook sterk uiteenlopen afhankelijk van wat je precies nodig hebt, de kwaliteit van het materiaal… Zorg dat je zeker een verfroller, kwast, verfbakje, afplaktape en beschermfolie in huis hebt.

 

Prijs schilder inschakelen

Ook de prijs om je muren te laten verven door een professionele schilder varieert naargelang het te verven oppervlakte, de voorrijkosten, het benodigde materiaal… De kosten van een schilder kunnen bepaald worden per uur of per m². Je mag rekenen op een tarief van € 35 à 40 euro per uur (excl. btw). Het uurtarief wordt meestal gebruikt voor het verven van kleinere oppervlaktes. Bij grotere oppervlaktes hanteren schilders vaak een prijs per m². Die prijs ligt gemiddeld op € 15 à 20 per m² (excl. btw).

Benieuwd naar de exacte kosten? Via onze offerteservice kan je vrijblijvend offertes van meerdere schilders vergelijken. Zo krijg je een goed beeld van de gangbare totaalprijzen voor jouw project en kan je een doordachte keuze maken. Ontvang prijsvoorstellen voor muren verven.

 

muren verven tips

 

 

Zelf muren verven of schilder inschakelen?

Met de nodige kennis en ervaring kan je zelf je muren verven binnen. Een verkeerde techniek of kleine onvoorzichtigheden kunnen wel al snel zorgen voor een ongewenst resultaat. Door een ervaren schilder in te schakelen, geniet je zeker van volgende voordelen:

 • Advies op maat: ben je nog niet zeker wat de meest geschikte kleur is voor jouw muren? Of wil je meer weten over de verschillende verfsoorten en hun kwaliteit? Een professionele schilder kan al je vragen beantwoorden en geeft je persoonlijk advies op basis van jouw wensen en budget.
 • Correcte techniek: een professionele verver kent de juiste technieken om je muren egaal te verven en weet waarmee hij daarbij moet rekening houden. Bovendien heeft hij ook de nodige kennis om je ondergrond correct voor te bereiden en je muren goed af te werken voor een mooi eindresultaat.
 • Kwalitatieve materialen: professionele schilders beschikken sowieso over het geschikte materiaal om je muren te verven. Jij moet dat dus niet zelf voorzien. Bovendien is het materiaal van een schilder steeds van hoge kwaliteit.
 • Verlaagd btw-tarief: tot slot geniet je ook nog van een financieel voordeel wanneer je een schilder inschakelt. Je betaalt namelijk slechts 6% btw i.p.v. 21% op alle materiaal- en arbeidskosten, op voorwaarde dat je woning ouder is dan 10 jaar.

 

Vergelijk vrijblijvend offertes van schilders in de buurt!

Een professionele schilder inschakelen biedt dus tal van interessante voordelen. Bovendien bespaar jij zelf ook tijd en moeite. Via onze offerteservice kunnen we je in contact brengen met schilders die actief zijn in jouw buurt. Zo kan je prijzen, uitvoertermijnen, adviezen… van meerdere experts vergelijken en de interessantste aanbieding kiezen. Vergelijk vrijblijvend offertes.

 

 

Inspiratie & voorbeelden

Nog niet zeker hoe je je muren nu wil verven? Neem dan zeker eens een kijkje naar de voorbeelden hieronder en laat je inspireren:

 

VOORBEELD 1: muren verven woonkamer wit

muurverven binnen

In deze woonkamer werden zowel het plafond als alle muren volledig wit geverfd. Daardoor ziet de woonkamer er ruim uit. In combinatie met de verlichting en de witte meubels krijgt de ruimte een open en gezellige uitstraling.

 

 

VOORBEELD 2: slaapkamer verven

muren verven

In deze slaapkamer werd gekozen voor eerder donkere kleuren verf op de muur. Het donkergroen geeft de ruimte een knusse, maar toch luxueuze uitstraling. Omdat de muren donkerder zijn dan het plafond ziet de slaapkamer er ook hoger uit.

 

 

VOORBEELD 3: woonkamer schilderen in twee kleuren

muren schilderen

Bij deze woonkamer werd gekozen voor een combinatie van twee kleuren. Het grootste deel van de muren en het plafond kregen een gebroken witte kleur. De accentmuur in bruin oranje tint doorbreekt de witte inkleding van de ruimte. Het geheel ziet er strak en toch gezellig uit.

 

Professioneel schilderwerk nodig?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
Verftechnieken: Praktische tips & decoratieve ideeën
Verftechnieken: Praktische tips & decoratieve ideeën
plaatsen renovlies
Renovlies behang voor een perfect egale muur
Keukenkasten schilderen: stappenplan en kleuren
Keukenkasten schilderen: stappenplan en kleuren
Online offerte aanvragen voor schilderwerken
Online offerte aanvragen voor schilderwerken
Betonlook verf
Betonlook verf: info & stappenplan
buitenschilderwerk gevel
Buitenschilderwerk
Zo maak je de perfecte accentmuur
Zo maak je de perfecte accentmuur
Badkamer schilderen: tips en inspiratie
Badkamer schilderen: tips en inspiratie
kalkverf landelijk
Ecologisch met kalkverf
pleisterwerk herstellen
Pleisterwerk herstellen
Hoe plafond schilderen: stappenplan en praktische tips
Hoe plafond schilderen: stappenplan en praktische tips
Muur kaleien: origineel en authentiek
Muur kaleien: origineel en authentiek