Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
pleisterwerk herstellen

Pleisterwerk herstellen

Wil je je binnenmuren schilderen of behangen, maar is het pleisterwerk niet meer in goede staat? Dan moet je eerst eventuele scheuren en barsten in je pleisterwerk herstellen. Wat is voor jouw muren de beste aanpak? Hoeveel kost het om oud pleisterwerk te herstellen? En loont het de moeite om te doe-het-zelven of schakel je beter een professionele stukadoor in? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Stappenplan pleisterwerk herstellen
Prijs pleisterwerk herstellen: DHZ vs. vakman
Zelf pleisterwerk herstellen of stukadoor inschakelen?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Hoe pleisterwerk herstellen?

Je kan oud pleisterwerk herstellen op 2 manieren: enkel de scheuren, barsten of gaatjes opvullen met een vulpleister of een nieuw, dun laagje afwerkpleister laten aanbrengen op de volledige muur. We zetten kort beide opties op een rij:

 

OPTIE 1: oud pleisterwerk lokaal herstellen

Moet je slechts enkele of kleine scheurtjes in je pleisterwerk herstellen? Of wil je achteraf je muur behangen in plaats van schilderen? Dan is het een optie om de beschadigingen in je pleisterwerk snel op te vullen met een kant-en-klare vulpleister. Zo’n product is vooral geschikt voor kleine herstellingen en kan je dus eventueel zelf aanbrengen.

BELANGRIJK: door je plakwerk lokaal te herstellen krijg je verschillende ondergronden op je muur. Als je daarna je muur schildert, loop je het risico dat de verf anders reageert. Met verschillende tinten of matte en blinkende stukken muur tot gevolg. Wil je zeker zijn van een optimaal eindresultaat om daarna je muur zorgeloos te kunnen afwerken? Vraag dan eerst advies aan een stukadoor actief in je buurt.

 

optie 2: oud pleisterwerk volledig herstellen

Vertoont je pleister grotere schade? Dan is het een beter idee om die gaatjes, scheuren en barsten in je pleisterwerk te laten herstellen met een volledige, nieuwe pleisterlaag. Voor zo’n dun laagje pleister (1 à 6 mm) op bestaand stucwerk is een pleister in poedervorm het meest geschikt. Een vakman kan bv. je pleisterwerk herstellen met Knauf fix & finish of een ander gelijkaardig product.

BELANGRIJK: met deze methode ben je zeker van een egaal en mooi eindresultaat en kan je met een gerust hart je muren verder afwerken. Heb je de nodige ervaring met pleisterwerken? Dan kan je eventueel zelf zo’n volledige nieuwe pleisterlaag aanbrengen op je muren, maar je kan deze klus ook overlaten aan een professionele stukadoor.

Wat is de beste manier om mijn pleisterwerk te herstellen?

Dat hangt vooral af van de schade aan je pleisterwerk en je gekozen muurafwerking:

 • Kleine herstelling = opvullen met vulpleister: zeker als je wil behangen, volstaat zo’n lokale herstelling van je stucwerk. Wil je je muren schilderen? Dan moet je wel opletten dat je niet te maken krijgt met verkleuringen of verschillende structuren door die verschillende ondergronden op je pleisterwerk. Wil je zeker zijn van een mooi resultaat, dan kies je beter voor een nieuw, dun pleisterlaagje over de bestaande pleisterlaag.
 • Grotere herstelling = nieuw, dun pleisterlaagje: wil je zeker zijn van een vlakke, gladde en egale ondergrond om je muren te schilderen of te behangen? Dan werk je je bestaande stucwerk beter af met een nieuw, dun pleisterlaagje. Zo krijg je gegarandeerd een fraai eindresultaat. Dat is ook de beste methode om grotere schade aan je pleisterwerk te herstellen.

Advies op maat nodig? Een professionele stukadoor kan je meer uitleg geven over de beste manier om de pleister op jouw muur te herstellen. Ontvang gratis advies op maat via onze offerteservice.

 

 

Stappenplan pleisterwerk herstellen

Beschadigd, oud pleisterwerk herstellen is essentieel als je muren wil schilderen of behangen. Of het nu gaat om een kleine, lokale herstelling of een volledig nieuw pleisterlaagje, het is belangrijk om nauwgezet de volgende stappen te volgen:

 

stap 1: beschadigd pleisterwerk voorbereiden

Een belangrijke 1e stap is het zuiver maken van de scheuren en barsten in je stucwerk: loszittende pleister verwijderen, de schade grof opschuren voor een betere hechting van de nieuwe pleister, … Kies je voor een volledige nieuwe pleisterlaag? Dan is het nodig om de hele muur te schuren voor een goede hechting. Daarna komt het erop aan om de muur proper en stofvrij te maken. Zo krijg je een goede ondergrond voor het nieuwe pleisterwerk.

 

stap 2: nieuwe pleister klaarmaken

Gaat het om een gebruiksklare vulpleister voor een kleine herstelling? Dan is er geen voorbereiding nodig. Bij een pleister in poedervorm voor een volledige, nieuwe stuclaag is het essentieel om strikt de gebruiksaanwijzingen van het product te volgen (juiste verhouding tussen water en poeder, goed mengen om klonters te vermijden, …). Een professionele stukadoor weet dankzij zijn kennis en ervaring precies hoe hij te werk moet gaan en hoe hij de pleister moet voorbereiden.

 

stap 3: pleister aanbrengen

In sommige gevallen zal eerst een voorstrijkmiddel nodig zijn voor een optimale hechting. Bij een kleine herstelling volstaat het om de vulpleister met een spatel aan te brengen over een oppervlakte die groter is dan de scheur of barst in kwestie. Bij een volledig nieuwe pleisterlaag gebruikt een stukadoor een plakspaan om de pleister gelijkmatig en met de juiste dikte aan te brengen op de muur. Voor een perfect eindresultaat strijkt hij daarna de pleister mooi glad met een afstrijkmes of meterslat.

 

stap 4: pleister schuren

In welke mate de pas aangebrachte pleister geschuurd moet worden, hangt af van je gewenste afwerking. Als je wil behangen, is licht schuren bv. meer dan voldoende. Wil je de muren verven? Of wil je het nieuwe pleisterwerk op je muur als afwerklaag behouden? Dan is het belangrijk om het licht vochtige stucwerk zo glad mogelijk te schuren voor een strak, egaal eindresultaat zonder oneffenheden.

Wees zeker van een Fraai resultaat! Schakel een stukadoor in!

Wil je zeker zijn van een correcte aanpak en mooi eindresultaat? Dan laat je jouw pleisterwerk best herstellen door een gespecialiseerde stukadoor. Dat is zeker aangeraden wanneer je kiest voor een nieuwe pleisterlaag. Een ervaren stukadoor kan je trouwens ook verder adviseren en zorgt voor een correcte, vlotte uitvoering van de werken. Zo ben je zeker van een optimaal resultaat.

Op zoek naar een stukadoor actief in je buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat van verschillende vakmannen via onze offerteservice.

 

 

Prijs pleisterwerk herstellen

De kosten om pleister te herstellen hangen o.a. af van de omvang van je muren, de dikte van de pleisterlaag, de plaats en de hoogte van de pleisterwerken, … Ook je keuze om te doe-het-zelven of een stukadoor in te schakelen, heeft een invloed op de prijs voor het herstellen van pleisterwerk:

 

1. Prijs pleisterwerk laten herstellen (materiaal + arbeidskosten)

Bij het bepleisteren van muren komt meer kijken dan je zou denken. Wil je met een gerust gemoed je muren kunnen schilderen of behangen? Dan is het een goed idee om de pleisterwerken over te laten aan een ervaren stukadoor. Voor herstellingswerken hanteert zo’n vakman 2 mogelijke tarieven:

 • Prijs pleisterwerk herstellen per uur: 45 à 50 euro (incl. btw, materiaal en arbeidskosten)
 • Prijs pleisterwerk herstellen per m²: 7 à 24 euro (incl. btw, materiaal en arbeidskosten)

Een exacte kostprijs voor jouw project? De kosten voor jouw project hangen af van je situatie en wensen. Wil je je muren bv. sausklaar of behangklaar laten pleisteren? Daarnaast kunnen de tarieven ook verschillen van vakman tot vakman. Vergelijk dus zeker offertes van verschillende stukadoors actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

2. Zelf pleisterwerk herstellen (enkel materiaalkosten)

Heb je ervaring met pleisterwerken en wil je zelf je pleister herstellen? Dan betaal je enkel de kosten voor het benodigde materiaal. Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

 • Prijs kant-en-klare vulpleister: vanaf 10 à 15 euro voor 330 gr (incl. btw)
 • Prijs pleister in poedervorm: vanaf 20 euro voor 25 kg (incl. btw)
 • Prijs plakspanen: vanaf 15 euro voor 1 stuk (incl. btw)
 • Prijs afstrijkmessen: vanaf 15 euro voor 1 stuk (incl. btw)

TIP: benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen van materialen en producten om zelf pleisterwerk te herstellen? Je vindt een uitgebreid overzicht in onze webshop.

 

pleister muur herstellen

 

Zelf pleisterwerk herstellen of door stukadoor?

Ben je handig en heb je de nodige ervaring met pleisterwerken? Dan kan je eventueel zelf de pleister op je muur herstellen. Hou er wel rekening mee dat muren bepleisteren een precieze, arbeidsintensieve klus is. Kortom, voor perfect glad en egaal stucwerk is het een goed idee om een ervaren stukadoor in te schakelen. Zo kan je rekenen op:

 • Advies op maat: volstaat een lokale herstelling of is het beter om je volledige muur opnieuw te bepleisteren? Is er een voorstrijkmiddel nodig voor een goede hechting? Welk product is het meest aangewezen voor jouw muur? Een stukadoor geeft je graag de nodige uitleg voor jouw project.
 • Vlotte & correcte uitvoering: een stukadoor kan de pleister op je muur snel herstellen volgens de regels van de kunst. Zo blijven de arbeidskosten voor deze pleisterwerken beperkt.
 • Pleisterwerk op maat: wil je de nieuwe pleister op je muur als afwerklaag behouden? Of is het de bedoeling om de muur achteraf te schilderen of te behangen? Een stukadoor zorgt voor pleisterwerk op maat van jouw situatie en wensen.
 • Kwalitatieve producten & materiaal: een vakman gebruikt enkel hoogwaardige pleisters en professioneel gereedschap. Zo ben jij ook zeker van een optimaal eindresultaat. Bovendien kan een stukadoor alle producten goedkoper aankopen dan particulieren.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% voor zowel de materiaal- als de arbeidskosten.

Loont doe-het-zelven de moeite? Enkel als je zelf genoeg ervaring en kennis hebt om vlot en correct te pleisteren, is doe-het-zelven een optie. In het andere geval loont het duidelijk meer om samen te werken met een stukadoor. Zo ben je zeker van een correct, fraai eindresultaat. Bovendien vallen de arbeidskosten goed mee vanwege de snelheid waarmee zo’n vakman te werk gaat (in combinatie met het verlaagde btw-tarief). Ontvang gratis prijsvoorstellen op jouw maat via onze offerteservice:

Pleisterwerk laten herstellen door stukadoor?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
Zo maak je de perfecte accentmuur
Zo maak je de perfecte accentmuur
plaatsen renovlies
Renovlies behang voor een perfect egale muur
Muur kaleien: origineel en authentiek
Muur kaleien: origineel en authentiek
nieuwbouw verven
Nieuwbouw schilderen
muren verven tips
Muren verven
kalkverf landelijk
Ecologisch met kalkverf
Hoe plafond schilderen: stappenplan en praktische tips
Hoe plafond schilderen: stappenplan en praktische tips
Keukenkasten schilderen: stappenplan en kleuren
Keukenkasten schilderen: stappenplan en kleuren
Badkamer schilderen: tips en inspiratie
Badkamer schilderen: tips en inspiratie
Online offerte aanvragen voor schilderwerken
Online offerte aanvragen voor schilderwerken
buitenschilderwerk gevel
Buitenschilderwerk
Betonlook verf
Betonlook verf: info & stappenplan