Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
warm landelijk interieur

Tips voor een landelijke woonkamer

Een landelijk interieur is warm en tijdloos. Het is een erg veelzijdige stijl die je volledig naar smaak kan kneden en bijsturen. Of het nu gaat om een villa, loft, herenhuis of appartement, met de juiste insteek en combinaties kan je in elk type woning een prachtige landelijke woonkamer creëeren. 

 

kenmerken van de landelijke stijl

Een landelijk interieur straalt kalmte en geborgenheid uit. Dit is vooral te danken aan het gebruik van warme en natuurlijke materialen zoals hout, riet, stof, staal,… Verder mag ook warme decoratie, gezellige kussentjes en kaarsen niet ontbreken in een landelijke woonkamer.

Landelijk modern interieur
Shutterstock

Een landelijke woonkamer hoeft helemaal niet saai of ouderwets te zijn. Met de juiste accessoires, kleuren en atypische combinaties kan je heel verrassende ruimtes creëren. 

 
 
 
 

Tips voor een landelijke woonkamer

warm landelijk interieur

Het gezellig samenzitten moet centraal staan bij het inrichten van een landelijke woonkamer. Probeer de zetels naar elkaar te richten en plaats deze niet te ver van elkaar. Als je een haardvuur hebt, moet je deze zeker betrekken bij de zithoek. Hoewel moderne apparaten zoals een TV niet meer weg te denken zijn, doe je er toch goed aan om ze zoveel mogelijk weg te stoppen. Zo kan je de TV in een kast stoppen en hoef je het enkel te zien wanneer je effectief TV wil kijken.

 

 

Verschillende stijlen

De landelijke stijl is heel divers en wordt erg ruim geïnterpreteerd. Diverse invloeden vanuit Engeland, Amerika, Frankrijk en eigen land hebben ervoor gezorgd dat de landelijke interieurs vaak erg eclectisch zijn.

 

Modern landelijke inrichting

Voor een moderne landelijke inrichting werkt men vooral met strakke meubels in massief hout zoals teak en eik. Zowel de kleuren van de wanden, de decoratie en de meubels liggen in hetzelfde kleursegment. Het cottage gevoel kan je naar boven halen door te kiezen voor open legplanken waar je ruimte hebt om decoratie op te plaatsen.

 

Warme landelijke inrichting

Een warme cottage woonkamer verkrijg je door gebruik te maken van lichte kleuren zoals pastel, wit en lichte aardetinten. De decoratie moeten licht en luchtig aanvoelen en is liefst gemaakt van natuurlijke materialen zoals riet, jute, linnen, hout of wol.

 

Cottage kitsch

De kitscherige cottage stijl komt overgewaaid uit Amerika en bestaat vooral uit een groot aantal prullaria. Of het nu om oude reclame borden, servies of nostalgische foto’s gaat, bij een cottage kitsch woonkamer kan je je volledig laten gaan.

 

 

 

Kleurgebruik

Typisch landelijke kleuren zijn pastel, aardkleuren en diverse nuances van wit. Probeer steeds een lichte gradatie te hebben in de gebruikte kleuren om zo een levendig woonkamer interieur te bekomen. Spierwit is niet aan te raden omdat dit steriel zal overkomen. Ga voor off-white of eierschaal.

 

Landelijk wit interieur
Shutterstock

 

Ben je niet goed in kleuren kiezen, kan je in de verfwinkel terecht voor kleuradvies. Deze hebben heel wat kleurencollecties beschikbaar die samengesteld worden door professionele interieurontwerpers. 

 

Landelijke meubels en decoratie

Zoeken naar meubels en decoratie is ongetwijfeld één van de leukste bezigheden bij het inrichten van een landelijke woonkamer. Door de grote verscheidenheid aan cottage meubelen is het niet altijd evident de juiste eyecatcher te vinden die past bij de rest van je interieur. 

Sommigen spelen op veilig en kopen meubels uit één collectie, anderen gaan dan weer experimenteren met oude meubels. Eens langsgaan bij tweedehands meubelzaken of rommelmarkten afschuimen is zeker aan te raden. De gekochte producten kan je nadien nog bewerken met verf of decoratie zodat je een uniek stuk hebt dat perfect aansluit op je landelijke inrichting. Het moet allemaal niet te afgelikt zijn. Anders krijg je een te gemaakt interieur zoals op bovenstaande foto.

 

De hulp van een vakman inschakelen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
Woonkamer inrichten: Tips voor een praktische indeling
Woonkamer inrichten: Tips voor een praktische indeling
Tips voor het perfecte tv-meubel
Tips voor het perfecte tv-meubel
Ideeën voor een moderne woonkamer
Ideeën voor een moderne woonkamer
Een zetel kopen? Zo spot je het perfecte exemplaar
Een zetel kopen? Zo spot je het perfecte exemplaar
Woonkamer kleuren kiezen
Woonkamer kleuren kiezen
Tips voor een home office in de woonkamer
Tips voor een home office in de woonkamer
Zo stel je de perfecte woonkamerverlichting samen
Zo stel je de perfecte woonkamerverlichting samen
Maak je eigen home cinema in de woonkamer
Maak je eigen home cinema in de woonkamer
TV-meubel op maat
TV-meubel op maat
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren
aanbouw-houtskelet
Aanbouw houtskelet
ensuite badkamer zolder
Ensuite badkamer: 4 voorbeelden ter inspiratie!