Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Woonkamer inrichten: Tips voor een praktische indeling

Woonkamer inrichten: Tips voor een praktische indeling

De woonkamer is één van de belangrijkste kamers in huis. We ontvangen er gasten, ontspannen er na een drukke dag en gebruiken ze zelfs als bureau- en eetruimte. Om al deze activiteiten een plekje te geven, mag een logische en praktische indeling zeker niet ontbreken. Aan de hand van volgend stappenplan maak je van elke woonkamer een weldoordachte en polyvalente ruimte.

 

Stap 1: Het eisenpakket opstellen

Vooraleer je op zoek kan gaan naar leuke stoffen, kleuren of meubelen begin je best met een uitgebreide brainstorm-sessie. Ga met het hele gezin samenzitten, neem er een groot blad papier bij en schrijf op welke activiteiten jullie willen uitvoeren in de nieuwe woonkamer. Eens alles genoteerd is, kan je beginnen met het opsommen van de eisen, benodigdheden en de ideale omgeving per activiteit. Bijvoorbeeld:

EISENPAKKET BUREAUEISENPAKKET ZITRUIMTE
– Veel natuurlijk licht– Zicht op tv en open haard
– Afschermen van rommel– Afzetruimte voor drankjes
– Voldoende stopcontacten– Afzonderlijke leeshoek
– Zicht op de woonkamer en tv– Richtbare leeslamp
– Geen losliggende kabels– Zicht op de tuin vanaf de leeshoek

 

activiteiten die kunnen plaatsvinden in de woonkamer

Lezen, tv-kijken, gamen, knutselen, dineren, spelen, bureauwerk, gasten ontvangen, hapjes voorschotelen, aperitieven en huiswerk maken.
 

Voorbeelden van mogelijke eisen

Invallend daglicht, stopcontacten, internetverbinding, verlichting, bergruimte, uitzicht, benodigde ruimte, privacy, flexibiliteit, gebruik door meerdere personen.

 

 

Stap 2: Grondplan en analyse

Aan de hand van een grondplan kan je nu nagaan wat de sterke en minder sterke punten zijn van je woonkamer. Teken de deuren, ramen, elektriciteitsvoorzieningen, schakelaars en circulatiezones. Ook elementen die vast staan zoals de open haard, trappen, verlaagde plafonds en ingebouwde kasten kan je op het grondplan tekenen.

Is tekenen jouw ding niet dan kan je ook gratis 3D tekenprogramma’s downloaden zoals Google Sketchup. Hiermee kan je makkelijk en snel het grondplan van de woonkamer tekenen.

 

 

Stap 3: organigram van de woonkamer

Nu je weet wat de sterke punten van je woonkamer zijn en welke activiteiten er zullen plaatsvinden, kan het puzzelen beginnen. Schrijf elke activiteit op een afzonderlijk kaartje en leg de activiteiten die met elkaar te maken hebben bij elkaar. Ben je van plan functies met elkaar te combineren, kan je hun eisenpakket bundelen.

FUNCTIE 1: Schoolwerk maken

Eisen: bureauverlichting, bergruimte, stopcontacten voor de laptop.
 

FUNCTIE 2: Eetplaats

Eisen: sfeer, dicht bij de keuken, bergruimte voor borden en glazen.

 

Ideale omgeving FUNCTIE 1 en 2

Locatie dicht bij de keuken, richtbare verlichting in combinatie met sfeerverlichting, stopcontacten, zoveel mogelijk daglicht en voldoende berging voor borden, bestek, glazen en schoolgerei

 

Eens de functies op een praktische volgorde gesorteerd zijn, hoef je ze enkel nog in te passen op het grondplan. Bepaal hoeveel ruimte ze nodig hebben en baken de verschillende zones af op het plan. Kijk waar afscheidingen nodig zijn en ga na hoe je deze kan realiseren. Voor vaste opstellingen kan je gebruikmaken van valse wanden en meubels. Bij flexibele inrichtingen zijn gordijnen en paravants een prima oplossing om snel meer privacy te scheppen.

 

open woonkamer en eetplaats
Interieurdesigner

 

Nu kan het shoppen echt beginnen! Kijk uit naar meubels die passen in je nieuw concept en durf kleuren gebruiken om zones af te bakenen. Zo breng je niet alleen meer pit in de woonkamer maar creëer je ook ruimtegevoel.

 

 

Ideeën voor een praktische woonkamer indeling

 

Zorg voor Een open gevoel

Bij de inrichting en indeling van de woonkamer mogen doelbewust open ruimtes voorzien worden. Dit brengt het interieur in balans en zorgt voor een ruimtelijk gevoel. Wanneer je de kamer volpropt met meubels en decoratie zal de living kleiner ogen en krijg je een benauwd gevoel. De balans tussen gezelligheid en overdaad is één van de moeilijkste taken bij het inrichten van de woonkamer.

 

Bureau en computer in de woonkamer

woonkamer accentmuur
Interieurdesigner

Wanneer je vanuit het bureau zicht wil hebben op de woonkamer en de TV dan kan je gebruikmaken van een lage scheidingswand. Dit zorgt voor een duidelijke afbakening met voldoende privacy. Als de wand iets hoger is dan het werkblad hoef je het bureau niet altijd op te ruimen en is de rommel niet zichtbaar vanuit de zetel.

 

Woonkamer indelen met schermen
Shutterstock

Een ander alternatief is gebruikmaken van verplaatsbare schermen of een paravent. Bij bovenstaande woonkamer kunnen houten schermen verschoven worden naargelang de voorkeur. Meer ideeën voor het integreren van het bureau in de woonkamer vind je in het artikel ‘Tips voor een Home Office in de woonkamer‘.

 

De eetplaats integreren

In heel wat woonkamers wordt een plaatsje voorzien om te eten. Om onnodig geloop te vermijden, positioneer je de eetplaats best tussen de keuken en de zithoek. Zo maak je het niet alleen functioneler maar zal de overgang tussen keuken en woonkamer ook aangenamer zijn. Het is ook handig om extra ruimte te voorzien naast de eettafel. Zo kan je stoelen en een extra tafel bijschuiven wanneer er gasten langskomen.

 

eetplaats in de woonkamer plaatsen
Shutterstock
De hulp van een vakman inschakelen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
warm landelijk interieur
Tips voor een landelijke woonkamer
Zo stel je de perfecte woonkamerverlichting samen
Zo stel je de perfecte woonkamerverlichting samen
Tips voor het perfecte tv-meubel
Tips voor het perfecte tv-meubel
Een zetel kopen? Zo spot je het perfecte exemplaar
Een zetel kopen? Zo spot je het perfecte exemplaar
Tips voor een home office in de woonkamer
Tips voor een home office in de woonkamer
Ideeën voor een moderne woonkamer
Ideeën voor een moderne woonkamer
TV-meubel op maat
TV-meubel op maat
Maak je eigen home cinema in de woonkamer
Maak je eigen home cinema in de woonkamer
Woonkamer kleuren kiezen
Woonkamer kleuren kiezen
glazen aanbouw
Glazen aanbouw
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren
aanbouw-houtskelet
Aanbouw houtskelet