Is de badkamer te klein voor een aparte douche en bad? Geen probleem, de bad douche combinatie is een goede oplossing. Het enige aandachtspunt is zorgen voor een goede afscherming van het spatwater zodat de badkamervloer droog blijft. De voordehandliggende mogelijkheden zijn een douchescherm of een douchegordijn. Maar waar moet je nog allemaal op letten?

 

bad douche combinatie met glazen douchescherm © Shutterstock

 

Het douchescherm

Glazen wanden, schuifdeuren of doucheschermen kunnen op het bad zelf gemonteerd worden. Zo krijg je een goede waterdichte afsluiting en kan je ongestoord douchen zonder dat het water op de vloer spat. Je kan kiezen tussen een vaste of een herschuifbare douchewand. Doucheschermen zijn zowel in veiligheidsglas als in kunststof verkrijgbaar. Om zeker niet te spatten neem je best een scherm van minimaal 90 centimeter. Er bestaan ook doucheschermen die volledig dichtgeklapt kunnen worden.

 

glazen douchescherm voor een bad © Shutterstock

 

 


Het douchegordijn

Een douchegordijn is niet de meest decoratieve afscheiding maar wel de goedkoopste. Om te douchen zonder zorgen, moet de onderkant van het gordijn binnen de grenzen van het bad hangen. Er zijn ook douchegordijnen verkrijgbaar met een verzwaring aan de onderzijde. Zo'n gordijn heeft namelijk de neiging om zich in de richting van de waterstraal te bewegen. Dat komt door koude en warme luchtstromingen die tijdens het douchen ontstaan. Dit effect is echter niet volledig te voorkomen. Zorg in ieder geval voor een goede ventilatie in de badkamer!

 

douchegordijn voor een bad © Wenko

 


Een lage instap

Een nadeel van een bad douche combinatie is de hoge instap. Speciaal voor mensen die slecht te been zijn, kan een bad douche combinatie met lage instap uitkomst bieden. Zo'n bad is aan de voorzijde voorzien van een klein deur, die waterdicht kan worden afgesloten. Er zijn verschillende soorten lage instapbaden op de markt. Voor de afscheiding bestaan er opnieuw talloze mogelijkheden.

 

Bad met lage instap © Dutch Waters

 

 

Welke vorm is optimaal?

Wanneer je een bad gaat gebruiken om in te douchen, is een ligbad met douche zone een aangename keuze. Het bredere gedeelte maakt het comfortabeler om te douchen. Dit soort baden zijn in meerdere vormen leverbaar (ook als hoekbad) en zijn doorgaans gemakkelijk te combineren met een passend douchescherm.

 

bad douche combinatie - ligbad met bredere douchezone © Villeroy & Boch   ligbad met douche zone

 

 

Nog enkele praktische tips

  • Heb je te weinig ruimte voor een ligbad? Ga dan voor een combinatie tussen een hoekbad of zitbad en een douche.
  • Voor extra comfort kan je twee kranen installeren (één op hoogte van het bad en één op douchehoogte).
  • Leg voor de veiligheid een anti-slip matje in het bad.
  • Voorzie ruimte om zeep te plaatsen waar je zowel al liggend als staand aan kan.

 

 

Badkamer plaatsen? Vergelijken loont!

Wil je een compleet nieuwe badkamer of moeten er aanpassingen gebeuren aan je bestaande badkamer? Via onze online offerteservice kan je vrijblijvend prijzen aanvragen bij erkende badkamer specialisten actief in jouw regio. Materialen, realisaties en prijzen vergelijken was nog nooit zo makkelijk!

  • Gratis, vrijblijvend & snel online offertes aanvragen.
  • Transparant prijzen, aannemers en materialen vergelijken.
  • 2500+ vakmannen ingeschreven. Jaarlijks 20.000+ afgehandelde opdrachten.