Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Badkamer verluchten: badkamerventilator plaatsen

Badkamer verluchten: badkamerventilator plaatsen

In de badkamer hoopt zich al snel veel vochtige lucht op die neerslaat als condens op het plafond en de wanden. Om te voorkomen dat er schimmels gaan ontstaan of dat je andere problemen krijgt met vocht is het noodzakelijk dat de badkamer goed verlucht wordt. Je kan dit proces van verluchten optimaliseren met een badkamerventilator. Alle soorten en hun verschillen vind je hier op een rijtje.

 

Badkamerventilatie
Shutterstock

 

 

SOORTEN BADKAMERVENTILATOREN

 

Plafond en muurventilatoren

Dit zijn zogenaamde opbouw ventilatoren. Ze zijn het meest gebruikt omdat ze eenvoudig te installeren zijn en in de regel een goede luchtafvoercapaciteit bieden. Wanneer het luchtafvoerkanaal naar buiten toe niet al te lang is, zijn plafond of muurventilatoren meestal de juiste keuze. Dit type badkamerventilator kan je al kopen vanaf 50 euro. Onderstaand zie je een basismodel. Wil je het graag wat netter afgewerkt, kan je ook design muurventilatoren kopen waarbij de ventilator netjes weggestopt zit. Bekijk hier het aanbod in de webshop.

 

Muurventilator badkamer
Shutterstock

 

 

Buisventilator

Een buisventilator wordt in zijn geheel (of bijna geheel) in een afvoerbuis geplaatst. Meestal wordt dit type ventilator gebruikt in kleine WC’s of badkamers (in de buitenmuur). De diameter van de afvoerbuis bedraagt 100mm-150mm. Ontdek hier het aanbod in de webshop.

 

kanaal ventilatoren

Dit type ventilator kan tussen twee afvoerbuizen worden gemonteerd. Het grote voordeel hiervan is dat de ventilator zelf niet zichtbaar is en dat geluidsoverlast tot een minimum wordt beperkt omdat de ventilator elders is gemonteerd (boven het plafond of op zolder.)  Dit type ventilator kan veel lucht verplaatsen en is ook geschikt voor langere kanaalafstanden. Bekijk hier het aanbod in de webshop.

 

 

Axiaal en radiaal badkamerventilatoren

Badkamerventilatoren maken gebruik van schoepen die snel ronddraaien waardoor er luchtstromingen gaan ontstaan. De vorm van de schoepen en de wijze waarop ze gemonteerd zijn bepalen voor een groot deel de werking van een ventilator. Deze werking kan axiaal of radiaal (centrifugaal) zijn.

 

Axiaal ventilatoren voor de badkamer

De meeste badkamerventilatoren zijn axiaal. De werking ervan kun je het beste vergelijken met de werking van een vliegtuigpropeller. Het ventilatorblad kan vrij dun worden uitgevoerd waardoor de ombouw van de ventilator vrij gering van dikte is. Een axiaal ventilator kan veel lucht verplaatsen maar kan niet goed druk opbouwen. Voor deze taak is een centrifugaal (radiaal) ventilator beter geschikt.

 

Centrifugaal / radiaal ventilator voor de badkamer

Bij een centrifugaal ventilator zijn de ventilatorbladen gemonteerd in een cilinder (vergelijkbaar met het schoepenrad in een hamsterkooi). Deze ventilator hoeft door zijn speciale constructie minder toeren te maken dan een axiaal ventilator en kan een bepaalde luchtdruk opbouwen, wat vooral gunstig is bij langere afvoerkanalen. Nadeel van een centrifugaal ventilator is de omvang. Door het dikkere ventilatorblad is de ombouw vrij fors. Radiaal ventilatoren worden vaak gebruikt bij mechanische ventilatiesystemen in huis.

 

centrifugaal ventilator
Shutterstock

 

Bedieningswijzen badkamerventilatie

Een badkamerventilator kan op verschillende manieren in- en uitgeschakeld worden. De meest gebruikte bedieningswijzen voor de badkamer zijn:

 

Aan-uit schakeling

Dit is de eenvoudigste bediening maar zeker niet de meest ideale. De ventilator wordt ingeschakeld bij het indrukken van de lichtschakelaar en bij het verlaten van de badkamer weer uitgeschakeld via dezelfde lichtschakelaar. Dit is niet erg praktisch omdat nog niet al het vocht uit de badkamer verdwenen is als je klaar bent met douchen of baden. Een ventilator met ‘naloop-timer’ is handiger.

 

Naloop-timer

Een badkamer ventilator met een naloop timer is erg praktisch. Wanneer je de badkamer verlaat, blijft de ventilator nog enige tijd nadraaien (meestal instelbaar van 10 minuten tot een half uur) zodat de badkamer goed verlucht kan worden. Je hebt voor deze ventilator wel een fasedraad nodig (naast een nul- en schakeldraad).

 

Hygrostaat

Een badkamer ventilator die is voorzien van een hygrostaat schakelt zichzelf naargelang het vochtgehalte in de ruimte automatisch in en uit. De ventilator gaat pas uit wanneer het vochtgehalte in de lucht voldoende gedaald is. Je kunt de drempelwaardes zelf instellen. Nadeel van dit systeem is dat je het vochtgehalte in de zomer en winter zult moeten aanpassen om te voorkomen dat de ventilator te snel aanslaat. Tegenwoordig hebben we immers te maken met vrij warme zomers waarbij de luchtvochtigheid in huis flink kan oplopen. Zonder aanpassing gaat de ventilator dan aanslaan terwijl het niet nodig is. 

 

Infrarood

Een bediening via infrarood houdt in dat de ventilator zichzelf automatisch inschakelt wanneer hij beweging detecteert. Een nalooptimer is meestal ook geïntegreerd.

 

 

Welke badkamerventilator kopen?

De capaciteit die je nodig hebt, hangt voornamelijk af van de grootte van de badkamer. Je kunt de capaciteit van een badkamer ventilator als volgt berekenen:

Lengte x Breedte x Hoogte x 10 (vermenigvuldigingsfactor)    
Voor een badkamer van 4m x3m x2.5m heb je dus een capaciteit nodig van: (4x3x2.5)x10=300m3/h

De vermenigvuldigingsfactor is een gemiddelde voor badkamers, waarbij 8 het minimum is en 15 het maximum. Je kan dus ook een grotere vermenigvuldigingsfactor dan 10 aanhouden maar moet dan wel rekening houden met de diameter van het afvoerkanaal. Hoe groter de capaciteit van de ventilator, des te groter is de diameter van het afvoerkanaal. De standaard maten zijn 100mm, 120mm en 150mm. Wil je de capaciteit van een wc ventilator berekenen? Neem dan vermenigvuldigingsfactor 5.

TIP

WELKE BUISDIAMETER MOET IK NEMEN?

Capaciteit   50-100 m3: diameter 100 mm.
Capaciteit 100-150 m3: diameter 125 mm.
Capaciteit 150-280 m3: diameter 150 mm.

 

Een overzicht van de verschillende soorten badkamerventilatoren vind je in deze webshop.

 

 

Geschikte kanalen en buizen voor ventilatoren

Voor het verluchten van een badkamer kun je zowel gebruik maken van (flexibele) metalen buizen (spiro buizen) als kunststof buizen. Gladde buizen met een grote diameter genieten daarbij de voorkeur omdat ze veel lucht ongehinderd kunnen transporteren. Flexibele buizen kunnen ook zonder problemen worden gebruikt maar deze geven wat meer luchtwervelingen waardoor je wat capaciteitsverlies hebt. Maak in ieder geval de afvoerkanalen zo kort mogelijk en pas zo min mogelijk bochten toe.
 

placeholder
Shutterstock
TIP
  • Wanneer je de badkamer mechanisch gaat verluchten, hou er dan rekening mee dat je ook een goede aanvoer van verse lucht nodig hebt. Anders ontstaat er een soort vacuüm in de ruimte en kan de lucht niet circuleren. Breng dus bijvoorbeeld een luchtrooster aan onder in de deur.
  • Let erop dat je het juiste buitenrooster neemt. Het is niet de bedoeling dat koude lucht van buiten naar binnen gaat komen. Het rooster moet dus voorzien zijn van een terugslagklep of speciale lamellen. Hiermee voorkom je ook dat er regen naar binnen kan komen. Bij sommige ventilatoren is een terugslagklep ingebouwd en is dit minder van belang.
  • Is het afvoerkanaal naar buiten langer dan 2.5 meter? Kijk dan goed welk type ventilator het meest geschikt is want de standaard typen axiaal opbouw ventilatoren presteren doorgaans het beste tot 2.5 meter.

 

Badkamerventilatie laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
Online offertes ontvangen voor badkamerrenovatie
Online offertes ontvangen voor badkamerrenovatie
voorbeeld design badkamer
Tips voor het inrichten van een design badkamer
Waarom een complete badkamer een slim idee is
Waarom een complete badkamer een slim idee is
welke douchebak kiezen
Douchebak kiezen: Materialen en formaten
Moderne badkamers: Inspiratie
Moderne badkamers: Inspiratie
Bad kopen: mogelijkheden & inspiratie
Bad kopen: mogelijkheden & inspiratie
Badkamertegels kiezen | Tips en praktische weetjes
Badkamertegels kiezen | Tips en praktische weetjes
Glazen douchewand: Mogelijkheden en inspiratie
Glazen douchewand: Mogelijkheden en inspiratie
Badkamer verwarming kiezen: Soorten verwarmingselementen
Badkamer verwarming kiezen: Soorten verwarmingselementen
houten badkamermeubel plaatsen
Houten badkamermeubel: tips en inspiratie
Marmer in de badkamer | Tips en inspiratie
Marmer in de badkamer | Tips en inspiratie
Een inloopdouche maken: Tips en nuttige afmetingen
Een inloopdouche maken: Tips en nuttige afmetingen