Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
erker aanbouwen

Erker uitbouw

Op zoek naar wat extra ruimte in je woning of een manier om je gevel anders in te kleden? Dan is een erker de ideale keuze. Een erker is vergelijkbaar met een uitbouw, maar heeft een kleiner oppervlak. In dit artikel lees je meer over wat zo’n erker nu precies is, wat de voor- en nadelen zijn, hoeveel het kost, hoe de plaatsing in zijn werk gaat en waar je daarbij best op let.

Ga snel naar:
Voor- en nadelen erker uitbouw
Kosten erker aanbouwen
Erker aanbouwen: stappenplan
Aandachtspunten erker uitbouwen
Erker uitbouw: voorbeelden & inspiratie
Vergelijk offertes van professionals

 

 

Wat is een erker uitbouw?

Een erker is een soort van kleine uitbouw aan je gevel met vaak ramen aan meerdere zijden. Het ziet eruit als een uitgebouwd venster en heeft een maximale oppervlakte van 6 m². Een erker kan verschillende vormen hebben zoals een rechthoek, een halve ronde, een trapezium… Een erker zorgt dus voor een kleine vergroting van je leefruimte en kan je plaatsen op elk verdiep en ook aan de voorkant, zijkant of achterkant van je woning.

Erker laten aanbouwen? Een expert kan je verder informeren over de mogelijkheden en zorgt voor een vlotte en correcte plaatsing van je erker uitbouw. Vind een expert in de buurt.

erker aanbouw kosten

 

 

Voor- en nadelen erker uitbouw

Een erker uitbouw biedt heel wat interessante voordelen, maar heeft ook een paar kleine nadelen. We sommen hieronder de voornaamste voor- en nadelen op:

 

 • Meer ruimte: hoewel een erker een vrij klein oppervlak heeft, kan dit toch voor een mooie vergroting van de ruimte zorgen waaraan de uitbouw grenst.
 • Esthetische waarde: een erker onderbreekt de gevel, wat zorgt voor een mooiere en dynamischere uitstraling van je woning.
 • Extra lichtinval: een erker heeft meestal veel ramen langs verschillende zijden, waardoor je geniet van heel wat extra lichtinval in je woning.
 • Kan dienen als in/uitgang op gelijkvloers: als je je erker op het gelijkvloers plaatst en kiest voor ramen die je volledig kan openen, kan de erker ook als in- of uitgang voor je woning dienen.
 • Waardevermeerdering woning: door alle bovenstaande voordelen wordt je woning ook meer waard wanneer je een erker laat aanbouwen.

 

 • Vraagt investering: natuurlijk vraagt een erker ook een investering. Het is namelijk niet goedkoop om een erker te laten aanbouwen, al heb je er nadien wel veel geniet van.
 • Gevel is tijdelijk open: als je een erker laat plaatsen, moet je gevel altijd voor een stuk opengebroken worden. Daardoor is deze dus tijdelijk open tijdens de uitbouw van je erker.

 

Kosten erker aanbouwen

De kosten om een erker te laten uitbouwen liggen gemiddeld tussen € 5.500 en 10.500 (excl. btw, incl. plaatsing). Die kosten kunnen wel sterk variëren naargelang verschillende factoren zoals de totale oppervlakte van je erker, de materiaalkeuze, de eventuele plaatsing van isolatie, de gekozen afwerking…

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw erker uitbouw? Via onze offerteservice kan je vrijblijvend offertes aanvragen bij meerdere experts. Zo kan je verschillende voorstellen vergelijken en de interessantste aanbieding kiezen. Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

aanbouw erker

 

Erker aanbouwen: stappenplan

Hoe gaat de aanbouw van een erker nu in zijn werk? We geven hieronder een overzicht van de stappen die je daarbij best neemt:

 

 1. Laat een ontwerp maken

  Voor je begint met de bouw van je erker laat je best eerst een ontwerp maken door een architect. Geef daarbij duidelijk je eigen wensen en budgetbepaling door. Dat is niet alleen belangrijk om een goed beeld te krijgen van hoe je erker er zal uitzien, maar ook om zeker te zijn dat de bouw mogelijk is en voldoet aan de bouweisen.

 2. Ga na of je een vergunning nodig hebt

  Vervolgens ga je best even na of je voor de bouw van je erker een vergunning nodig hebt. Laat je de erker aan de achterkant van je woning plaatsen? Dan is een vergunning in de meeste gevallen niet nodig. Een erker uitbouw aan de voorkant of de zijkant van je gevel is daarentegen onder bepaalde voorwaarden wel vergunningsplichtig. Ga dit daarom zeker even na bij je eigen gemeente of vraag advies aan een expert.

 3. Zoek een geschikte aannemer

  Als de juiste voorbereidingen getroffen zijn, kan je op zoek gaan naar een geschikte aannemer om jouw erker te bouwen. Vraag daarvoor offertes aan van meerdere aannemers en vergelijk deze op basis van de prijs, de uitvoertermijn, de voorgestelde werkwijze, eventuele referenties… Zo kan je een doordachte keuze maken.

 4. Laat je erker aanbouwen

  Eenmaal je een geschikte aannemer gevonden hebt, kan deze op het afgesproken tijdstip langskomen om aan de bouw van je erker te beginnen. Daarbij maakt deze eerst een opening in je gevel en plaatst nadien de erker. In sommige gevallen is het ook nodig om extra funderingen te plaatsen voor de erker geplaatst wordt.

 5. Werk je erker af

  Eenmaal de erker gebouwd is en je gevel weer gesloten is, kan je de binnenkant van je erker nog verder laten afwerken. Denk maar aan de vloer leggen, schilderen… Tot slot kan je je erker ook inrichten naar jouw smaak. Zo kan je er bv. een gezellige leeshoek, een extra zithoek met een erkerbank of een werkplek met veel licht van maken.

Op zoek naar een aannemer voor de bouw van je erker? Via onze offerteservice brengen we je in contact met geschikte aannemers in jouw buurt. Vergelijk offertes van aannemers in de buurt.

 

 

Aandachtspunten erker uitbouwen

Als je een erker aan je woning wil aanbouwen, zijn er enkele aandachtspunten waar je best rekening mee houdt. We zetten de belangrijkste hieronder op een rij:

 

 • Extra fundering: afhankelijk van je woning kan het nodig zijn om voor de uitbouw van je erker extra funderingsbalken te plaatsen. Op die manier voorkom je verzakkingen. Hou er wel rekening mee dat ook hiervoor extra kosten aangerekend worden.
 • Vergunning: afhankelijk van de grootte van je erker en de plaats waar je deze laat aanbouwen, kan het nodig zijn om hiervoor op voorhand een vergunning aan te vragen. De regels voor een vergunning kunnen verschillen per gemeente. Ga dit daarom zeker na bij jouw gemeente.
 • Isolatie: denk bij de bouw van je erker ook na over isolatie. Aangezien de erker rechtstreeks grenst aan je woning en verbonden is met de ruimte binnenin, is het belangrijk dat deze ook goed geïsoleerd is.
 • Afmetingen: erkers hebben gemiddeld een oppervlak van 3 x 1 meter. De maximale oppervlak voor een erker is 6 m². Verder mag deze ook niet dieper zijn dan 1,80 meter.
 • Stijl: zorg ervoor dat de stijl van de erker past bij de rest van je woning. Vooral het materiaal en de vorm van de erker zijn daarbij van belang. Mogelijke materialen zijn hout, aluminium, kunststof of een glazen erker.
 • Erker vs. uitbouw: denk op voorhand ook even na of je nu best een erker of een uitbouw laat plaatsen. het grootste verschil in beiden is het oppervlak. Een uitbouw is doorgaans namelijk heel wat groter dan een erker. Denk daarom goed na over wat je precies met de extra ruimte wil doen.

TIP: een erkende aannemer houdt steeds rekening met al deze aandachtspunten en zorgt voor een correct geplaatste erker. Vind en vergelijk aannemers in jouw buurt.

 

Erker uitbouw: voorbeelden & inspiratie

Ben je nog op zoek naar inspiratie voor de aanbouw van jouw erker? Bekijk dan zeker eens onderstaande geslaagde voorbeelden.

 

VOORBEELD 1: erker op gelijkvloers

erker aanbouwen

In dit voorbeeld werd gekozen voor een erker op het gelijkvloers. De stenen van de gevel werden deels doorgetrokken en er werden witte ramen geplaatst. De erker geeft de woning een levendigere uitstraling en laat veel natuurlijk licht binnen.

 

 

VOORBEELD 2: trapezium erker van binnen

erker voorbeelden

Op bovenstaande foto is een voorbeeld te zien van een erker van binnenin. De erker heeft de vorm van een trapezium en zorgt voor extra ruimte binnenshuis. Bovendien is er ook veel lichtinval via de erker ramen, wat de ruimte een erg open uitstraling geeft.

 

voorbeeld 3: houten erker op bovenste verdieping

erker uitbouw

Een erker kan op elke verdieping geplaatst worden, zoals duidelijk wordt bij dit voorbeeld. De erker is volledig in dezelfde stijl als de rest van de gevel gebouwd, maar geeft een extra dimensie aan de woning en onderbreekt de gevel.

 

Erker uitbouw laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
lichtrijke aanbouw
Kiezen voor een aanbouw of veranda?
prefab aanbouw met verdieping
Prefab aanbouw
aanbouw kosten
Aanbouw kosten
aanbouw-houtskelet
Aanbouw houtskelet
tips aanbouw plaatsen
Aanbouw aan huis: Tips & inspiratie
aanbouw-houtskelet
Aanbouw houtskelet
ensuite badkamer zolder
Ensuite badkamer: 4 voorbeelden ter inspiratie!
prefab aanbouw met verdieping
Prefab aanbouw
verlicht spanplafond
Verlicht spanplafond
renovatie gevel bekleding
Renovatie gevel: 4 mogelijkheden
uw loodgieter service
Loodgieterswerken
vuurvaste isolatie
3 types Vuurvaste isolatie