Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
lichtrijke aanbouw

Kiezen voor een aanbouw of veranda?

Bij de uitbreiding van de woning twijfelen de meesten tussen een aanbouw of een veranda. Beide hebben hun specifieke voor- en nadelen. In dit artikel worden de belangrijkste verschillen op een rijtje gezet.

 

Verschil tussen een Aanbouw en veranda

Het grootste verschil tussen een aanbouw en een veranda is de aanwezigheid van ramen. Een aanbouw zorgt voor de uitbreiding van de leefruimte terwijl een veranda een apart deel vormt. Vind je je huis iets te klein en wil je het graag uitbreiden, kies je best voor een aanbouw. Heb je genoeg ruimte en wil je wat pit en karakter aan je huis geven, kan je misschien veeleer opteren voor een veranda. Wat je ook kiest, beide realiseren een meerwaarde voor je woning. Algemeen kan je zeggen: een veranda is altijd een aanbouw maar een aanbouw is niet altijd een veranda.

 

veranda plaatsen
Shutterstock

 

 

Raampartijen veranda versus aanbouw

Een veranda wordt gekenmerkt door haar glazen karakter. Meestal heeft een veranda zelfs een glazen dak waardoor het de sfeer van een serre oproept. De grote aanwezigheid van glas zorgt voor een duidelijke link tussen binnen en buiten. Zelfs tijdens de winter kan je op deze manier in je tuin vertoeven. Nadeel is dan weer dat het er ook sneller kil kan aanvoelen en dat het gevoel van geborgenheid minder aanwezig is.

 

Veranda met witte structuur
Shutterstock

 

Een aanbouw bestaat uit een afwisseling van ramen en muren. De grootte van de raampartijen hangt af van het gebruikte materiaal voor de structuur. Lees hierover alles in het artikel ‘Aanbouw aan huis: Tips & inspiratie. Bij grote raampartijen die zuidgericht staan is een goede zonwering  aangeraden om opwarming van de veranda of aanbouw te vermijden.

 

aanbouw plaatsen
Dreamstime

 

 

Oplevertermijn

Bij het plaatsen van een aanbouw moet doorgaans gewerkt worden met verschillende aannemers. Denk hierbij aan dakwerkers, een architect, metsers, stukadoors en ramenplaatsers. Bij het plaatsen van een veranda is er vaak maar 1 partij die zich gespecialiseerd heeft in de totale afwerking. Dit komt de oplevertermijn vanzelfsprekend ten goede.

Sommige verandabouwers klaren de klus dan ook op enkele dagen. Bij een aanbouw mag je al snel rekenen op enkele maanden. Door te werken met één partij is de verantwoordelijkheid ook duidelijk en kunnen de fouten niet doorgeschoven worden naar andere aannemers.

Wil je een veranda of aanbouw plaatsen en ben je op zoek naar de geschikte vakman voor jouw project? Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat via de offertepagina

 

aanbouw of veranda
Shutterstock

 

Kostprijs veranda versus aanbouw

Aangezien er bij een aanbouw meerdere partijen betrokken worden loopt de kostprijs per vierkante meter al snel op.  Voor een minimale tot comfortabele afwerking moet je rekenen op een prijs tussen de 1100 en 1700 euro per vierkante meter. Daar komen ook nog de kosten bij van een architect. Wil je zelf de handen uit de mouwen stoppen, dan kan een aanbouw wel goedkoper zijn. De kostprijs van een veranda begint vanaf 1000 euro per vierkante meter en kan oplopen tot 1500 euro, afhankelijk van de uitvoering en wensen.

Aanbouw of veranda laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
erker aanbouwen
Erker uitbouw
tips aanbouw plaatsen
Aanbouw aan huis: Tips & inspiratie
aanbouw kosten
Aanbouw kosten
aanbouw-houtskelet
Aanbouw houtskelet
glazen aanbouw
Glazen aanbouw
prefab aanbouw met verdieping
Prefab aanbouw
duurzame renovatie
Duurzaam verbouwen
glazen aanbouw
Glazen aanbouw
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren
aanbouw-houtskelet
Aanbouw houtskelet
ensuite badkamer zolder
Ensuite badkamer: 4 voorbeelden ter inspiratie!
prefab aanbouw met verdieping
Prefab aanbouw