Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
glazen aanbouw

Glazen aanbouw

Wil je meer ruimte creëren in je woning of gewoonweg meer genieten van je tuin? Een glazen aanbouw is dé manier om je huis nieuw leven in te blazen. Je krijgt een mooie overgang tussen binnen en buiten en je geeft je woning een volledig nieuwe uitstraling. Welke mogelijkheden zijn er en kan je altijd en overal een aanbouw zetten? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Glazen aanbouw: 4 belangrijke keuzes
Kosten glazen uitbouw
Belangrijke aandachtspunten
3 inspiratievoorbeelden
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wat zijn de voordelen van een glazen aanbouw?

Een glazen aanbouw is een constructie die je toevoegt aan een bestaande woning. Zo’n constructie zorgt voor een open, lichte ruimte, waardoor je geniet van een grotere woonkamer, keuken of bureau. Het is de perfecte oplossing om meer ruimte en licht in je huis te brengen, maar welke voordelen zijn er nog meer?

 • Natuurlijke lichtinval: door de grote glaspartijen breng je veel natuurlijk licht naar binnen. Dat zorgt voor een heldere en aangename leefruimte. Voldoende zonlicht is belangrijk voor je gezondheid en mentale weerbaarheid.
 • Contact met de omgeving: een glazen aanbouw geeft je huis niet alleen een nieuwe uitstraling. Je kan nu ook meer genieten van je tuin en je buitenomgeving. En wanneer het goed weer is, schuif je gewoon de deuren open en loop je makkelijk van binnen naar buiten.
 • Meer wooncomfort: een glazen aanbouw geeft een gevoel van ruimtelijkheid en harmonie tussen binnen en buiten. Je geniet meer van een ruime woonkamer, keuken of een aparte, rustgevende kantoorruimte.
 • Verhoogde woningwaarde: door extra leefruimte toe te voegen aan je woning, verhoog je de waarde van je huis. De nieuwe aanbouw isoleert beter, wat bijdraagt tot lagere energiekosten en uiteindelijk ook tot een betere woningkwaliteit.

Wil je een glazen aanbouw aan jouw huis? Vergelijk vrijblijvend voorstellen van meerdere specialisten in je buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

glazen aanbouw

 

Glazen aanbouw: 4 belangrijke keuzes

Als je voor een glazen uitbouw kiest, geniet je van vele mooie voordelen. Maar hoe begin je aan zo’n verbouwing? Met deze 4 stappen kom je al een heel eind. Hier zijn de belangrijkste keuzes die je moet maken bij zo’n project:

 

1. Soorten profielen

Raamkozijnen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Maak jouw keuze naargelang het gewenste uitzicht, de kleur, de mate van onderhoudsvriendelijkheid en je budget. De raamprofielen bepalen voor een groot deel hoe jouw uitbouw van glas er uitziet.

 • Aluminium: aluminium is een heel stevig materiaal en je vindt dit metaal vaak terug bij grote glaspartijen. Het is duurzaam, licht en onderhoudsarm. Het geeft je aanbouw een stijlvol karakter en het is toepasbaar in elk type woning.
 • Hout: kies je liever voor een traditioneel en warm materiaal? Hout heeft alles om jouw woning een mooi, authentiek karakter te geven. Het biedt ook een uitstekende thermische isolatie.
 • PVC: dit is een populair materiaal voor een aanbouw. PVC is elegant en makkelijk te onderhouden. Het is volledig stof-, water- en vuilwerend en PVC heeft uitstekende isolatie-eigenschappen.
 • Staal: stalen ramen zorgen voor een smaakvolle en elegante stijl van je woning. Je kiest niet alleen voor een functionele verbouwing, maar ook voor een moderne en tijdloze look. De slanke raamprofielen komen in alle vormen en maten en zijn perfect voor grote en kleine raamvlakken.

 

2. Beglazing

Welke soort beglazing kies je het best voor je uitbouw in glas? Hoogrendementsglas is momenteel de standaard, maar je hebt nog enkele andere mogelijkheden:

 • HR++ glas: tegenwoordig kiezen de meeste specialisten graag voor HR++ glas. Dit hoogrendementsglas is dubbelglas met een spouw die gevuld is met argongas. Door de betere isolerende werking is HR glas al enige tijd de standaard voor nieuwbouw en renovaties.
 • Zonwerend glas: een glazen aanbouw kan in de zomer al snel een warme ruimte worden. Je kan niet alleen voor zonnewering en gordijnen kiezen, maar ook meteen voor zonwerend glas. Zo hou je meteen de warmte tegen en bescherm je jezelf beter tegen UV-stralen.
 • Akoestisch glas: om rust te vinden in je nieuwe aanbouw kan je akoestisch glas plaatsen. Het is zeker aangeraden in een kantoorruimte of ontspanningshoek. Zo kan je ongestoord werken of op je gemak genieten van je favoriete boek.

 

3. Deuren & dak

Je kan je deuren in hetzelfde materiaal kiezen als je ramen. Ben je geen fan van deurprofielen? Dan kan je ook kiezen voor glaspanelen. Die kan je volledig openschuiven om het contact met de tuin nog directer te maken. Een glazen schuifdeur is ook een mooie optie, maar dan heb je grotere profielen nodig.

De dakconstructie is een belangrijke factor bij je aanbouw. Wil je een uitbouw met een glasdak of liever een gesloten dak? Van een volledig glazen dak tot polycarbonaat dakplaten of een traditioneel dak met dakpannen. Je hebt een grote verscheidenheid om je glazen aanbouw van een dak te voorzien.

 

4. afwerking

De afwerking van je aanbouw is belangrijk om je echt thuis te voelen in je nieuwe ruimte. Wat kan je allemaal afwerken naar jouw persoonlijke wensen?

 • Vloeren: kies voor een vloer die past bij de stijl van jouw woning. Je kan gaan voor hout, tegels of laminaat om jouw glazen uitbouw volledig naar jouw voorkeuren af te werken.
 • Zonwering: bij een glazen aanbouw heb je zeker zonnewering nodig. Jaloezieën of rolluiken kunnen de warmte en lichtinval sterk verminderen. Om op een esthetische manier de zon te weren, kies je voor screens. Deze buitenwering zit mooi verwerkt en kan je enkel zien als je ze naar beneden laat.
 • Verlichting: een goede verlichting is essentieel om de ruimte ook ’s avonds sfeervol te maken. Mooie ingebouwde spotjes en sfeerlampen maken je glazen aanbouw binnen én buiten helemaal af.

 

Kosten glazen uitbouw

Een glazen aanbouw kan je op veel verschillende manieren laten plaatsen. De belangrijkste factoren die jouw prijs bepalen, zijn de grootte van de aanbouw, de materialen en de extra afwerkingen. Hieronder vind je de kosten van enkele glazen aanbouwen per materiaal:

Type glazen aanbouwRichtprijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Aanbouw in PVC€ 10.000 à 25.000
Aanbouw in aluminium€ 18.000 à 50.000 euro
Aanbouw in smeedijzer€ 35.000 à 60.000
Aanbouw in hout€ 15.000 à 45.000

Wil je een concreet prijsvoorstel voor je aanbouw? De bovenstaande prijzen zijn enkel richtprijzen. Om een compleet prijskaartje voor jouw project te weten te komen, kan je voorstellen aanvragen bij verschillende aannemers. Ontvang snel en eenvoudig voorstellen via onze offertedienst.

 

Belangrijke aandachtspunten

Voor een aanbouw van glas moet je zeker op een aantal dingen letten. De beglazing, deuren en afwerking bijvoorbeeld. Maar welke zaken zijn nog belangrijk?

 • Draagconstructie: het is de belangrijkste basis van je nieuwe aanbouw. De fundering moet voldoende zwaar zijn om een uitbouw van glas en staal te kunnen dragen. Daarbij kan je kiezen tussen beton, staal of palen. Een palen fundering is aangeraden als je huis is gebouwd op een minder stabiele ondergrond zoals een klei- of veenbodem.
 • Vergunning: controleer of je een bouwvergunning nodig hebt voor je glazen uitbouw. In de meeste gevallen kan je een glazen aanbouw plaatsen zonder vergunning, maar geldt wel meldingsplicht. Als je een grote verbouwing van meer dan 40 m² plaatst, moet je wel een vergunning aanvragen.
 • Stijl: kies je voor een moderne of landelijke aanbouw? Probeer om de stijl van je woning mee te nemen in de keuzes van je uitbouw. Zo krijg je een mooie overgang en maak je jouw huis compleet.
 • Verwarming: waar je jouw glazen aanbouw ook bouwt, je zal verwarming en elektriciteit nodig hebben in deze nieuwe ruimte. Het is belangrijk dat je hier rekening mee houdt als je jouw glazen aanbouw plaatst.

 

3 Inspiratievoorbeelden

Van klassiek tot landelijk en modern. Je kan alle kanten op met een glazen aanbouw. Laat je inspireren door deze voorbeelden en bekijk welke aanbouw het best zou passen bij jouw woning.

 

Voorbeeld 1: witte glazen aanbouw

witte glazen aanbouw

In dit voorbeeld zie je een glazen aanbouw met een klein, gemetseld muurtje als basis. De grote raampartijen zorgen voor veel zonlicht terwijl deze muur onderaan dient als goede, extra isolatie en zorgt voor een grote stevigheid van de constructie.

 

 

voorbeeld 2: strakke, zwarte glazen aanbouw

strakke zwarte glazen aanbouw

Dit is een complete aanbouw in glas. Deze degelijke profielen met een sterke beglazing isoleren het huis meer dan voldoende. Hier zie je een aluminium afwerking, waardoor de aanbouw voldoende isoleert en stevig is. Door de zuidelijke oriëntatie van de glazen uitbouw zijn er voldoende gordijnen om het zonlicht buiten te houden.

 

 

voorbeeld 3: klassieke, glazen aanbouw

klassieke glazen aanbouw

Deze aanbouw heeft de stijl en voorkeuren van de bewoners perfect ingevuld. De glazen aanbouw zorgt voor een mooi geheel en de klassieke stijl blijft met een modern jasje behouden. De raam- en deurprofielen zijn uit hetzelfde materiaal en het plat dak is een eenvoudige en perfecte oplossing.

 

 

Een glazen aanbouw laten plaatsen?

Een glazen aanbouw is een waardevolle toevoeging aan jouw woning. Met de juiste keuzes qua profielen, ramen en afwerking krijg je een prachtige en functionele ruimte die je wooncomfort verhoogt. Overweeg zorgvuldig de belangrijke zaken en laat je goed adviseren om een perfecte aanbouw te plaatsen.

Op zoek naar een ervaren aannemer? Wil je jouw leefruimte vergroten en dagelijks genieten van meer zonlicht? Vind een ervaren bedrijf om jouw aanbouw te realiseren. Vul je gegevens in en omschrijf jouw project via ons offerteformulier. Ontvang eenvoudig meerdere voorstellen.

Lees ook
aanbouw kosten
Aanbouw kosten
prefab aanbouw met verdieping
Prefab aanbouw
aanbouw-houtskelet
Aanbouw houtskelet
lichtrijke aanbouw
Kiezen voor een aanbouw of veranda?
erker aanbouwen
Erker uitbouw
tips aanbouw plaatsen
Aanbouw aan huis: Tips & inspiratie
aanbouw kosten
Aanbouw kosten
vuurvaste isolatie
3 types Vuurvaste isolatie
akoestische plafondpanelen
Akoestisch plafond
renovatie gevel bekleding
Renovatie gevel: 4 mogelijkheden
prefab aanbouw met verdieping
Prefab aanbouw
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren