Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
aanbouw-houtskelet

Aanbouw houtskelet

Wil je meer plek in je woning en tegelijkertijd een natuurlijke uitstraling realiseren? Dan is het laten maken van een houtskelet aanbouw een goede optie! Welke mogelijkheden zijn er en met welke kosten moet je rekening houden? Lees het hier!

Ga snel naar:
Hoe woning uitbreiden met houtskelet?
Aanbouw houtskelet: prijs
Belangrijke aandachtspunten
Alternatief: aanbouw van steen
Ontvang vrijblijvend meerdere offertes

 

 

Wat is een houtskelet aanbouw?

Hierbij is het complete raamwerk van je aanbouw gemaakt van hout. Sinds een aantal jaar is een houten aanbouw een populair alternatief voor een stenen of metalen aanbouw. Dit heeft te maken met een aantal belangrijke voordelen, waaronder:

 • Goede prijs-kwaliteitverhouding: de kosten voor een houten aanbouw variëren natuurlijk aan de hand van je wensen, materiaalgebruik, het formaat, … Een groot deel van de aanbouw bestaat uit prefab materialen, waardoor de opbouw relatief snel verloopt.
 • Vlotte plaatsing: de plaatsing duurt vaak slechts 5 tot 10 dagen. Bij een stenen aanbouw is al snel een aantal weken nodig, ook omdat het cement moet uitharden.
 • Duurzaam materiaal: bij de productie van een houten aanbouw stoot je minder CO2 uit dan bij een metalen of stenen variant. Bovendien is hout een natuurlijk materiaal. Door het gehele frame van hout te maken, beperk je het gebruik van andere grondstoffen.
 • Hoge isolatiewaarde: de isolatie zit al ingebouwd in de houten elementen van de aanbouw. Hierdoor zijn de wanden veel dunner dan bij andere aanbouwen. Daarbij houdt hout de warmte goed vast en heeft het goede isolerende eigenschappen. Dat scheelt in de stookkosten.
 • Warme uitstraling: hout heeft een landelijke en natuurlijke uitstraling. Hierdoor past je aanbouw goed in je tuin. Bovendien is hout makkelijk te bewerken, waardoor jouw aanbouw al snel voldoet aan al jouw wensen.

Wil je meer informatie over de mogelijkheden voor jouw aanbouw in houtskelet? We brengen je graag in contact met ervaren vakbedrijven. Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan.

 

 

Hoe woning uitbreiden met houtskelet?

Er zijn een aantal stappen nodig voordat jouw houten aanbouw in je tuin staat. Een vakbedrijf onderzoekt de huidige constructie van je woning en maakt een inschatting op vlak van de haalbaarheid, bouwsnelheid en kosten. Hij werkt je ontwerp uit, waardoor hij knelpunten vroegtijdig opmerkt. Hierna gaat de productie en plaatsing van start:

 

1. Materialen kiezen voor het raamwerk

Voor zowel de wanden, het dak en eventueel de bekleding van de aanbouw gebruikt de expert vurenhout. Deze houtsoort heeft een FSC of PEFC-certificaat en is afkomstig uit een verantwoord en duurzaam beheerd bos. Bij het dak kan je ook kiezen voor Oriented Strand Board (OSB platen). Deze bestaan uit meerdere lagen houtschilfers.

 

2. Fundering aanbrengen

Een houten aanbouw weegt hetzelfde als ongeveer 30% van een stenen aanbouw. Bovendien wordt deze doorgaans tegen het huis aangebouwd en is een fundering dus niet altijd nodig. Mocht dit wel het geval zijn, dan is een betonnen fundering op staal meestal voldoende.

 

3. Houten constructie opbouwen

De opbouw van een houtskelet aanbouw gaat relatief snel, omdat de meeste onderdelen al deels gemonteerd uit de fabriek komen. Wel is het belangrijk dat de grond waterpas is. Bovendien gebruikt een expert waterkerende folie onder de wanden, waardoor er geen vocht in kan trekken. Door de snelheid van de plaatsing kan je sneller aan de slag met de resterende werken zoals de afwerking.

 

4. Houtskelet aanbouw afwerken

Het is belangrijk om je houten aanbouw goed te isoleren en af te werken met dampremmende folie aan de binnenkant en waterkerende folie aan de buitenkant. Bij de buitenafwerking van de aanbouw in houtskelet moet je niet noodzakelijk een houten gevelbekleding gebruiken. Je kan ook kiezen voor metselwerk, pleisterwerk, plaatmateriaal, … Verder heeft een houten aanbouw doorgaans een plat dak.

Wil je meer informatie over de werkwijze van echte vakspecialisten? Vraag hier om advies!

 

aanbouw houtskelet

 

 

Aanbouw houtskelet: prijs

De exacte prijs van een houten aanbouw is afhankelijk van meerdere zaken, maar doorgaans mag je rekenen op € 1.000 à 2.000 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Factoren zoals materiaalkeuze, totale oppervlakte, de mate van isolatie, beglazing en kozijnen hebben natuurlijk invloed op de uiteindelijke prijs. Een prefab houten aanbouw van 12 kost gemiddeld € 12.000. Deze prijs kan oplopen tot € 25.000 à 35.000 voor luxueuzer maatwerk.

Meer weten over de exacte prijs voor jouw houtskelet aanbouw? Vergelijk meerdere offertes!

 

houten aanbouw

 

 

Belangrijke aandachtspunten

Bij het plaatsen van een houtskelet aanbouw moet je meerdere belangrijke beslissingen nemen. Dat kost enige tijd en inspanning, maar uiteindelijk heb je een aanbouw op maat van je wensen. Let daarom op deze aandachtspunten:

 

 • Isolatie: isolatie van de wanden, de vloer en het dak is zeer goed mogelijk bij een houtskelet aanbouw. Doorgaans plaats je isolatiedekens van minerale wol tussen de draagstructuur. Om vocht tegen te gaan, is het juiste gebruik van dampfolies van essentieel belang. De binnenkant van je aanbouw heeft dan weer eerder een afwerking van gipskartonplaten voor de wanden en het dak.
 • Vergunningen: bij een kleine aanbouw van maximaal 40 vierkante meter moet je alleen melding maken bij de gemeente. Is je houtskelet aanbouw groter, dan is een vergunning noodzakelijk. De exacte regels kunnen per gemeente verschillen. Het is dus van belang om in gesprek te gaan met de gemeente of advies te vragen bij lokale experts.
 • Onderhoud: als je houten aanbouw correct is opgebouwd, zal er weinig onderhoud nodig zijn. Door goede isolatie is er weinig vocht aanwezig, waardoor je aanbouw niet gaat schimmelen of rotten. Als je hout gebruikt voor de gevelbekleding is deze vaak ook geïmpregneerd, waardoor je het slechts eens in de 5 jaar moet schilderen.
 • Brandveiligheid: ondanks het gebruik van hout bij je aanbouw is deze zeker wel brandveilig te noemen. De wand- en vloerpanelen bestaan uit lagen brandwerende bekleding, waaronder gipsplaten. Ook de isolatielaag bestaat uit brandwerende materialen. Bovendien blijft de aanbouw lang stabiel bij een brand.

 

 

Alternatief: aanbouw van steen

Een traditioneel alternatief voor een aanbouw in houtskelet, is een aanbouw van steen. Een aantal voor- en nadelen ten opzichte van een houten aanbouw:

 

 • Stevige opbouw: een stenen aanbouw is gemaakt van op elkaar gemetselde stenen. Hierdoor is de aanbouw sterk en gaat hij vrijwel net zo lang mee als je woning. Bovendien kan steen niet rotten, waardoor de aanbouw stabiel blijft.
 • Betere akoestische isolatie: steen heeft van nature een goed akoestisch vermogen, waardoor het geluidsdichter is dan hout. Er is minder geluidsoverdracht dan bij een houten wand.
 • Vrijwel geen onderhoud: je hoeft steen niet te verven, beitsen en onderhouden. Daarnaast is er geen houtrot of schimmel mogelijk omdat vocht weinig invloed heeft op je stenen aanbouw. Wel moet je het dak en interieur onderhouden.
 • Goede fundering noodzakelijk: een stenen aanbouw is veel zwaarder dan het houten alternatief, dus een goede fundering is noodzakelijk. Anders verzakt je aanbouw. Welke fundering je precies nodig hebt, is afhankelijk van de ondergrond.
 • Arbeidsintensieve plaatsing: de bouw vindt plaats op locatie. Dat kost meer tijd en geld. Bovendien zijn de materialen zwaarder om mee te werken. Daarnaast moet je een stenen aanbouw metselen en dit goed laten drogen. Ook dat vergt kostbare tijd.
 • Hogere kostprijs: steen is gemiddeld 20 à 30% duurder dan hout. Hout is een goedkopere grondstof en bovendien makkelijker te bewerken. Afhankelijk van welke steensoort je kiest, kunnen de totale kosten flink oplopen.
 • Hoger energieverbruik: stenen wanden nemen veel warmte op, waardoor het langer duurt om de gehele ruimte te verwarmen. Bovendien verbruik je meer energie. Hierdoor zijn de energiekosten hoger dan bij een houten aanbouw.

 

Aanbouw met houtskelet of steen? Vraag advies!

Een houtskelet aanbouw is populair, maar ook het stenen alternatief is een optie. Bijvoorbeeld als je langs een drukke weg woont en behoefte hebt aan een meer geluidsdichte ruimte. Wil jij weten welke soort aanbouw best past bij jouw woning? Contacteer meerdere vakspecialisten.

 

Lees ook
erker aanbouwen
Erker uitbouw
aanbouw kosten
Aanbouw kosten
tips aanbouw plaatsen
Aanbouw aan huis: Tips & inspiratie
lichtrijke aanbouw
Kiezen voor een aanbouw of veranda?
prefab aanbouw met verdieping
Prefab aanbouw
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren
ensuite badkamer zolder
Ensuite badkamer: 4 voorbeelden ter inspiratie!
prefab aanbouw met verdieping
Prefab aanbouw
verlicht spanplafond
Verlicht spanplafond
erker aanbouwen
Erker uitbouw
renovatie gevel bekleding
Renovatie gevel: 4 mogelijkheden
uw loodgieter service
Loodgieterswerken