Bij vloerverwarming is het van belang dat de warmte die in de vloer circuleert, zoveel mogelijk afgegeven kan worden aan de ruimte erboven. Sommige soorten vloerbedekking hebben een te grote isolerende werking en zijn daarom niet- of alleen bij uitzondering geschikt om gebruikt te worden in combinatie met vloerverwarming. We leggen je uit hoe het precies zit.

 

Vloerverwarming in opbouw © Shutterstock

 

 

Vloerbedekking en warmteweerstand

Een van de belangrijkste bepalende factoren is de warmteweerstand (R-waarde) van de vloerbedekking. Bij gebruik zonder vloerverwarming is een hoge warmteweerstand wenselijk. De vloerbedekking fungeert dan als isolatiemateriaal. Eventuele koude vanuit de kruipruimte wordt tegengehouden door de vloerbedekking, wat energiebesparend werkt. Bij gebruik van vloerverwarming moet de warmteweerstand juist zo laag mogelijk zijn (kleiner of gelijk aan R 0.1 m2 K/W).  Vloerbedekkingsmaterialen met een lage warmteweerstand zijn het meeste geschikt om gebruikt te worden in combinatie met vloerverwarming.

 

 

Vloeren geschikt voor vloerverwarming

De volgende vloeren zijn uitstekend geschikt om gebruikt te worden in combinatie met vloerverwarming.

 

Betonvloeren en vloeren van natuursteen

Cementgebonden gietvloeren, zoals betonvloeren hebben een lage warmteweerstand en zijn daarom zeer geschikt om gebruikt te worden in combinatie met vloerverwarming. De warmte wordt goed opgenomen door de vloer en kan ongehinderd afgegeven worden aan het vertrek. Hetzelfde geldt voor natuursteen. Bij het gebruik van natuursteen (van lichte kleur) kan het in sommige situaties nodig zijn om in plaats van een standaard wapeningsnet een gegalvaniseerd- of met kunststof bedekt wapeningsnet in de dekvloer te gebruiken. Dit om eventuele roestvorming in de vloer te voorkomen.

 

Woonkamer in gepolierde beton in combinatie met vloerverwarming © Shutterstock

 

 

Keramische tegels en keramisch parket

Deze kunnen door hun lage warmteweerstand zonder problemen worden toegepast in combinatie met vloerverwarming. Het enige waar rekening mee moet worden gehouden zijn de uitzetvoegen. Deze zijn vooral belangrijk bij niet doorlopende voegen, zoals bij een tegelvloer die in wildverband is gelegd. Deze uitzetvoegen moeten altijd gerespecteerd worden, anders bestaat het risico dat voegen en tegels gaan barsten of loskomen. Verder speelt de kwaliteit van de ondergrond en de manier waarop de tegels verlijmd zijn mee.

 

Vloerverwarming met grote grijze tegels - keramiek © Shutterstock

 

 

Gietvloeren (cementgebonden en kunststof)

In de categorie gietvloeren is alleen de epoxy gietvloer niet geschikt voor vloerverwarming. De overige soorten (polyethyleen vloeren, troffelvloeren en cementgebonden gietvloeren) kunnen zonder problemen gelegd worden in combinatie met vloerverwarming. Meer info over de soorten gietvloeren vind je terug in het artikel 'Gietvloeren'.

 

Witte Polyurethaan gietvloer © Shutterstock

 

 

vloeren Minder geschikt voor vloerverwarming

Een aantal soorten vloerbedekking zijn minder geschikt voor gebruik in combinatie met vloerverwarming. Ze hebben vaak een hoge warmteweerstand of zijn onderhevig aan grote krimp- en uitzetspanningen. Met de nodige aandachtspunten is het vaak toch mogelijk.

 

Houten vloeren (parket)

Hout werkt, dit wil zeggen dat het onder invloed van temperatuur kan uitzetten of krimpen. Daarnaast is hout een goede isolator en neemt het slecht warmte op. Het is echter niet onmogelijk om vloerverwarming te combineren met een houten vloer mits je aan een aantal voorwaarden voldoet:

  • De vloerverwarming moet modern zijn (lagetemperatuurverwarming), diep genoeg liggen en ingesteld worden op geleidelijke verwarming. Snelle temperatuurwisselingen moeten altijd voorkomen worden. De instroomtemperatuur mag niet boven 45 °C komen (oppervlaktetemp. max 28 °C).
  • Het hout mag niet worden afgewerkt met lak, want deze zal in de meeste gevallen gaan schilferen.
  • Er mogen geen kleden op de houten vloer gelegd worden. Hout heeft al een hoge R-waarde en extra bekleding zorgt alleen maar voor nog meer isolatie.
  • De relatieve luchtvochtigheid moet tussen 50% en 70%  gehouden worden.
  • Vocht- of droogtegevoelige houtsoorten zoals Essen, Beuken, Robijn en Maple kunnen niet worden gebruikt. Eiken en Merbau zijn wel geschikt.

 

Parketten vloer in de woonkamer © Shutterstock

 

 

Laminaat

Voor laminaatvloeren geldt in principe hetzelfde als houten vloeren. In het algemeen genomen is het niet aan te raden maar indien je een modern systeem hebt van lagetemperatuurverwarming, waarbij de ruimte geleidelijk op temperatuur wordt gebracht, is het zeker mogelijk. Belangrijk is wel de ondervloer, deze moet speciaal geschikt zijn voor vloerverwarming. Laat je altijd goed informeren indien je een laminaatvloer wil kopen.

 

Laminaatvloer met Rode houtlook - vloerverwarming © Shutterstock

 

 

Tapijt

Niet alle tapijten kunnen zonder meer gebruikt worden in combinatie met vloerverwarming. Sommige tapijtsoorten isoleren te goed waardoor de warmte in de vloer niet goed kan afgegeven worden. Er bestaan een aantal uitzonderingen, namelijk de dunnere tapijtsoorten. Tapijtfabrikanten vermelden meestal op het product of de vloerbedekking geschikt is voor vloerverwarming.

 

Groot zebratapijt - woonkamer © Shutterstock

 

Nieuwe tegelvloer: vloerverwarming aanzetten

Wanneer een tegelvloer of betonvloer net gelegd is, mag je niet meteen de vloerverwarming aanzetten, ook niet op lage stand! Dat mag soms pas weken later en dan ook nog in stappen. Luister naar het advies van de aannemer of fabrikant. Je zou niet de eerste zijn die zijn prachtig gelegde tegelvloer in recordtempo verwoest door het te rap inschakelen van de vloerverwarming. Lees ook het artikel 'Voordelen en nadelen van vloerverwarming' voor meer informatie over de eigenschappen van vloerverwarming.