Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
microcement trap

Microcement als decoratieve en functionele afwerkingslaag

Microcement is een dunne decoratieve betonlook coating op basis van cement, kunsthars en minerale pigmenten. Het is geschikt als afwerkingslaag voor onder meer vloeren, wanden, plafonds, … en kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Alles over de mogelijkheden, voordelen, prijs en plaatsing lees je in dit artikel. 

Ga snel naar: mogelijke uitvoeringenvoordelenprijs – plaatsingonderhoud  

 

Mogelijke toepassingen 

Microcement kent heel wat toepassingsmogelijkheden, zowel binnen als buiten. Het wordt meestal gebruikt als afwerkingslaag voor wanden, vloeren of plafonds. Maar daar stopt het niet. Je kan er bijvoorbeeld ook jouw trap, keukenblad of meubels een stijlvolle en originele look mee geven. 

Door de naadloze afwerking en waterdichte eigenschappen is microcement bovendien geschikt voor toepassingen in vochtige ruimtes zoals de badkamer of keuken. Het kan zelfs als coating voor zwembaden en vijvers gebruikt worden. 

 

Mogelijke uitvoeringen en afwerkingen 

Microcement is naast functioneel ook heel decoratief. Of je nu een moderne, rustieke of klassieke uitstraling wil, door de grote waaier aan mogelijke afwerkingen en uitvoeringen van microcement ben je verzekerd van een uniek resultaat dat aansluit bij je eigen wensen en smaak.

Microcement is bijvoorbeeld mogelijk in verschillende texturen. Het wordt als hele dunne pleisterlaag handmatig uitgesmeerd. Daarbij kan een bepaalde structuur in het oppervlak aangebracht worden. Afhankelijk van de aanbrengtechniek kan de vakman die het microcement plaatst een heel grof of net heel fijn en glad oppervlak te realiseren.

Verder is er een grote verscheidenheid aan beschikbare kleuren. Microcement is erg populair in natuurlijke tinten zoals bruin en grijs. Dat laatste is vooral aangeraden als je de echte look van beton wil imiteren.

Verder personaliseren kan via verschillende vernisafwerkingen waarmee je een mat of glanzend oppervlak kan creëren. Er bestaan zelfs speciale soorten verf waarmee je het microcement een metallic look geeft. 

 

Tip: informeer je over de mogelijkheden bij jouw vakman

De mogelijkheden op vlak van afwerking zijn doorgaans afhankelijk van het specifieke product waarmee gewerkt wordt. Informeer je dus op voorhand goed bij de vakman om te zien wat mogelijk is. Een vakman zal je behalve van gepast advies ook vezekeren van een correcte plaatsing van het microcement. Zo ben je verzekerd van een kwalitatief en mooi resultaat. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via de offertepagina

 

microcement-vloer
Shutterstock

 

Voordelen van microcement 

+ Decoratief met veel afwerkingsmogelijkheden: microcement voorziet oppervlakken van een stijlvolle en originele afwerkingslaag. Bovendien is het beschikbaar is een grote verscheidenheid aan texturen en kleuren waardoor je verschillende stijlen kan creëren en een uniek resultaat verzekerd is.

+ Ruime toepassingsmogelijkheden: toepasbaar op wanden, vloeren, plafonds, trappen, keukenbladen, … en geschikt voor zowel binnen als buiten. 

+ Makkelijke plaatsing: het aanbrengen van de coating kan relatief makkelijk en snel gebeuren, zonder verbouwingen of breekwerken. 

+ Dunne afwerkingslaag: microcement wordt aangebracht is een dikte van slechts 1 à 3 mm. Het heeft dus geen gevolgen voor de structurele belasting van een gebouw. Bij toepassing op de vloer zijn aanpassingen van de deuren doorgaans niet nodig. 

+ Mogelijk op verschillende ondergronden: geschikt voor alle mogelijke ondergronden zoals tegels, beton, gipsplaten, …

+ Naadloos: het wordt aangebracht zonder voegen. Dit zorgt voor een hygiënisch oppervlak dat bovendien makkelijk schoon te maken is.  

+ Sterk en robuust: goed bestand tegen slijtage en krassen.

+ Waterdicht: daardoor ook geschikt voor vochtige ruimtes en als coating voor zwembaden. 

+ Onderhoudsvriendelijk: regelmatig reinigen met water en een neutraal schoonmaakmiddel volstaat. 

 

Microcement prijs

De prijs van microcement is afhankelijk van verschillende factoren:

  • Oppervlakte: hoe groter het te bepleisteren oppervlak, hoe lager de prijs per m² en omgekeerd.
  • Moeilijkheidsgraad van de werken: kleine oppervlakken met veel hoeken en randen zijn bijvoorbeeld moeilijker te bepleisteren waardoor de arbeidskosten hoger zijn. 
  • Aard en staat van de ondergrond: een ondergrond uit tegels bijvoorbeeld moet bewerkt worden om te voorkomen dat de voegen zichtbaar zijn door het microcement.
  • Frequentie waarmee het oppervlak belast zal worden: een microcement vloer die veel belopen wordt moet bijvoorbeeld sterker en slijtvaster zijn dan een vloer in een ruimte waar je minder vaak komt.

De prijs voor microcement bedraagt gemiddeld € 100 à 135 (incl. btw en plaatsing) voor standaard gebruik en gemiddeld € 120 à 155 (incl. btw en plaatsing) voor intensief gebruik. Benieuwd naar een voorstel en advies op maat van jouw project? Ontvang vrijblijvend offertes van gespecialiseerde vakmannen via de offertepagina

 

microcement-keukenblad
Shutterstock

 

Microcement plaatsen 

Het aanbrengen van microcement gebeurt in verschillende stappen: 

 

1. Ondergrond voorbereiden 

Door de grote hechtkracht kan microcement toegepast worden op zowat elk soort ondergrond: metaal, mdf, tegels, beton, stucwerk, marmer, … De ondergrond moet wel stevig, vet- en stofvrij en droog (vochtigheidsgraad van max. 5%) zijn om een goede hechting van het microcement te garanderen. Is de ondergrond een mortel, dan moet je deze minimum 4 weken laten uitdrogen alvorens je microcement kan aanbrengen. Anders is er een risico op scheurvorming tijdens het uithardingsproces.

Soms is een verder behandeling nodig. Poreuze ondergronden bijvoorbeeld moeten voorzien worden van een soort primer voordat de eerste laag microcement aangebracht kan worden. 

 

2. Microcement aanbrengen 

Microcement wordt steeds aangebracht in meerdere lagen. Doorgaans gaat het om 2 grondlagen en 2 afwerkingslagen. Daarbij wordt ook de gewenste kleur en structuur in het oppervlak aangebracht. 

 

3. Oppervlak afwerken met een beschermingslaag 

Als laatste stap wordt het oppervlak voorzien van een beschermingslaag. Ook deze wordt meestal aangebracht in verschillende lagen en zorgt ervoor dat het microcement makkelijk schoon te maken is en beschermd blijft tegen vuil, vocht, verkleuring, etc. Na de voltooiing van de werken heb je een decoratieve afwerkingslaag van 1 à 3 mm dik.

 

Tip: microcement wordt handmatig aangebracht. De kwaliteit van de microcementlaag is daardoor sterk afhankelijk van de toegepaste techniek en het gebruikte materiaal. Wil je jezelf verzekeren van een kwaliteitsvol en mooi resultaat op lange termijn? Dan laat je de werken beter over aan een gespecialiseerd vakman. Deze heeft het geschikte materiaal ter beschikking en weet precies hoe hij te werk moet gaan. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw project via de online offerteservice

 

 

Hoeveel tijd nemen de werken in beslag? 

Rekening houdend met de uitdrogingstijd van de verschillende lagen, kan het aanbrengen van microcement doorgaans op 3 à 5 dagen gebeuren.

Let op, microcement bereikt zijn gewenste weerstand, hardheid en waterdichtheid na 1 maand. Enige voorzichtigheid in de tussentijd is dus aangeraden om beschadiging te voorkomen. Na 2 dagen kunnen microcement vloeren voorzichtig belopen worden. Voor het normaal belopen van een vloer dien je een week te wachten.

 

microcement
Dreamstime

 

Onderhoud 

Een regelmatige schoonmaakbeurt met water en een neutraal schoonmaakmiddel is doorgaans voldoende om een lange levensduur van het microcement oppervlak te garanderen. 

Voorkom verder zand of steentjes op het oppervlak om krassen te vermijden. Zorg er ook voor dat het microcement niet langdurig in contact komt met vocht (bvb. door een natte bloempot). Versleep ook geen zware voorwerpen op het microcement om schade te voorkomen. 

 

Microcement of microbeton? 

De termen microcement en microbeton worden vaak door elkaar gebruikt. Toch is er een belangrijk verschil. Beide materialen hebben dezelfde eigenschappen maar microbeton is sterker en dikker. Microcement heeft een dikte van ongeveer 1 à 3 mm, terwijl microbeton aangebracht wordt in een dikte van 6 tot 8 mm. Microbeton is daarmee harder en daardoor meer geschikt voor buiten en intensief gebruikte oppervlaktes. 

Microcement laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
Kurkvloer: Ecologisch en gebruiksvriendelijk
Kurkvloer: Ecologisch en gebruiksvriendelijk
Sisal vloerbedekking: Warm en natuurlijk
Sisal vloerbedekking: Warm en natuurlijk
betonlook pvc
Betonlook pvc
Tapijttegels
Tapijttegels
Steentapijt: Een moderne naadloze vloer
Steentapijt: Een moderne naadloze vloer
Legpatroon van tegels
Legpatroon van tegels
Linoleum vloer: Hygiënisch en veelzijdig
Linoleum vloer: Hygiënisch en veelzijdig
laminaatvloer
Laminaatvloer
Parketvloer plaatsen: Soorten parketvloeren
Parketvloer plaatsen: Soorten parketvloeren
PU gietvloer
Polyurethaan vloer
Gietvloeren
Gietvloeren
Vinylvloeren: Multifunctionele vloerbekleding
Vinylvloeren: Multifunctionele vloerbekleding