Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Vloer op bestaande vloer

Vloer op bestaande vloer

Als je huidige vloerafwerking nog in goede staat is maar je wil ze toch vernieuwen, dan kan je je nieuwe vloer gewoon op de bestaande vloer leggen. Je kiest dan best voor een vloer met een dunne opbouw; zo vermijd je grote breekwerken voor je vloerrenovatie. Hier bespreken we enkele opties als je een nieuwe vloer op een bestaande vloer wil plaatsen.

Snel naar: gietvloerdunne tegelskurkvloerparket/laminaatpvcaandachtspunten

 

1. GIETVLOER

Gietvloeren zijn slechts enkele millimeters dik en geven je interieur een strakke look. Ze kunnen op allerlei soorten vaste ondergronden geplaatst worden: onder meer tegelvloeren, betonvloeren en chape zijn goede ondervloeren voor gietvloeren. Hout is in vele gevallen niet aangewzen.

Voor woontoepassingen wordt voornamelijk een polyurethaan gietvloer aangeraden. Andere soorten gietvloeren zijn de epoxyvloer en de acrylaatvloer. Daarnaast wordt er ook weleens gesproken van cementgebonden gietvloeren. Strikt genomen zijn dit geen echte gietvloeren omdat ze minder zelfnivellerend zijn, maar in de praktijk spreekt men dus toch van een cementgebonden ‘gietvloer’.

Gietvloeren worden in verschillende lagen gelegd. Deze lagen moeten telkens goed kunnen drogen alvorens de volgende laag gegoten kan worden. De plaatsing van een gietvloer dan ook al snel enkele dagen in beslag nemen. Alleen de acrylaatvloer, die voornamelijk in industriële omgevingen toegepast wordt, kan meestal op minder dan 1 dag geplaatst worden. Ontdek hier meer over de verschillende soorten gietvloeren.

 

Prijs gietvloer

voor huishoudelijk gebruik worden vooral PU vloeren en cementgebonden gietvloeren gebruikt. De kosten bedragen gemiddeld 75 tot 125 euro per m2 (incl. plaatsing). Voor industrieel gebruik zijn epoxyvloeren en de acrylaatvloeren populair. De prijzen hiervoor starten vanaf 50 euro per vierkante meter (incl. plaatsing). Dit zijn uiteraard richtprijzen op basis van grotere oppervlakken en eenvoudige ruimtes.

Benieuwd naar de mogelijkheden en een vrijblijvende prijs op maat van jouw project?

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes op maat aan.

 

gietvloer over bestaande vloer
Dreamstime

 

2. DUNNE TEGELS OVER BESTAANDE VLOER

Je kan ook tegels over een bestaande vloer leggen. Het gaat dan om zogenaamde renovatietegels. De dikte hiervan bedraagt ook slechts enkele millimeters, maar ze zijn wel stevig. De dunne tegels zijn beschikbaar in verschillende formaten en afwerkingen, waardoor je zelf in grote mate de look van je nieuwe vloer kan bepalen.

De prijs voor deze tegels zal een pak hoger liggen in vergelijking met standaardtegels. Dankzij de dunne opbouw van de tegels, die op de bestaande vloer gelijmd worden, vermijd je echter hoge kosten die gerelateerd zijn aan het uitbreken van een bestaande vloer. Een grote vloerrenovatie zal overigens veel meer ongemak (stof, puin,…) veroorzaken. Voor meer info over vloertegels die je over bestaande vloeren kan plaatsen kan je terecht in dit artikel.

 

Prijs: vanaf 70 euro per m2 (excl. plaatsing)

Wil je dunne tegels laten plaatsen door een vakman? Vraag gratis en vrijblijvend offertes op maat aan.

 

dunne tegels over bestaande vloer
Shutterstock

 

 

3. KURK VLOER OP bestaande VLOER

Kurkvloeren zijn meestal maximaal 1 centimeter dik en zijn dus erg geschikt als vloer op een bestaande vloer. Een kurkvloer vormt een aangename ondergrond en kan op verschillende manieren afgewerkt worden. Daarnaast heeft een kurkvloer ook goede isolerende eigenschappen (thermische isolatie en geluidsisolatie) en kan hij ook toegepast worden in vochtige ruimtes.

Je kan kiezen voor het plaatsen van een kurkvloer met een kliksysteem. Dit is vergelijkbaar met kliklaminaat. Ook kurktegels zijn mogelijk. Deze worden dan op de bestaande vloerafwerking gelijmd. Ontdek hier meer over kurkvloeren.

 

Prijs: vanaf ongeveer 40 euro per m2 (incl. plaatsing)

Wil je een kurkvloer laten plaatsen door een vakman? Vraag gratis en vrijblijvend offertes op maat aan.

 

4. PARKET OF LAMINAAT OVER BESTAANDE VLOER

Een parket- of laminaatvloer bovenop een bestaande vloer leggen is zeker ook mogelijk. De warme uitstraling van hout is een echte meerwaarde voor je interieur.

Bij het plaatsen van een parket- of laminaatvloer bovenop een bestaande vloerafwerking zal het wel nodig zijn om eerst een ondervloer te plaatsen, die bovendien voor extra isolatie zal zorgen. Parket en laminaat kunnen echter niet op gelijk welke vloer geplaatst worden. Op tegelvloeren of houten vloeren is dit normaal gezien geen probleem, maar tapijt verwijder je best voor het aanleggen van de nieuwe vloer. Meer info over parketvloeren vind je in dit artikel. Voor meer info over laminaatvloeren kan je terecht in dit artikel.

 

Prijs: vanaf ongeveer 60 euro per vierkante meter voor parketvloeren, vanaf 30 euro per vierkante meter voor laminaatvloeren (prijzen incl. plaatsing)

Wil je een parket- of laminaatvloer laten plaatsen door een vakman? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes op maat aan.

 

nieuwe parketvloer op oude vloer
Shutterstock

 

5. PVC VLOER

Met een vloer in PVC kies je voor een sterke en onderhoudsvriendelijke vloer. Het is ook een dunne vloer: de dikte bedraagt doorgaans slechts enkele millimeters. Je kan heel wat looks bekomen met deze kunststof vloer. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een PVC vloer met houtlook.

Je kan een PVC vloer onder meer over plavuizen of parket leggen. Dit kan via verschillende systemen gebeuren, bijvoorbeeld met een kliksysteem of door de vloer op de bestaande vloer te lijmen.

 

Prijs: vanaf ongeveer 40 euro per m2 (incl. plaatsing)

Wil je een PVC vloer laten plaatsen door een vakman? Vraag gratis en vrijblijvend offertes op maat aan.

 

 

NOG ENKELE AANDACHTSPUNTEN

  • Egaliseren: als je een dunne vloer over een bestaande vloer plaatst, dan moet het om een egale vloer gaan. Als dit niet het geval is, zal men de vloer eerst moeten egaliseren. Dit zal extra kosten met zich meebrengen. Je kan je verwachten aan prijzen vanaf 8 euro per m2.
  • Aanpassingen aan deuren en drempels: door te kiezen voor een dunne vloer (met een dikte van slechts enkele millimeters) zal je normaal gezien geen aanpassingen moeten doen aan deuren of drempels in de woning. Kies je echter voor een iets dikkere vloer (kurk, parket en laminaat zijn al snel een centimeter dik), dan zal je je deuren wellicht iets moeten inkorten langs onder.
  • Geschiktheid van de oude vloer voor de nieuwe vloerafwerking: het is belangrijk om voor de werken te checken of je oude vloerafwerking wel een geschikte ondergrond is voor de nieuwe vloerafwerking. Zo kan een gietvloer op een houten ondergrond problemen geven. Bovendien moet de bestaande vloer nog in goede staat zijn. Een nieuwe dunne vloer op een doorgezakte vloer leggen heeft helemaal geen zin. Een specialist in vloerrenovaties kan je advies op maat geven over de te volgen aanpak.
Vloer laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
Tapijttegels
Tapijttegels
natuursteen tegels plaatsen
Natuursteen tegels: Eigenschappen van een natuurstenen vloer
Parketvloer plaatsen: Soorten parketvloeren
Parketvloer plaatsen: Soorten parketvloeren
betonlook pvc
Betonlook pvc
Kurkvloer: Ecologisch en gebruiksvriendelijk
Kurkvloer: Ecologisch en gebruiksvriendelijk
Laminaatvloeren
Laminaatvloeren
Vinylvloeren: Multifunctionele vloerbekleding
Vinylvloeren: Multifunctionele vloerbekleding
PU gietvloer
Polyurethaan vloer
Keramische tegels: Soorten tegels op een rijtje
Keramische tegels: Soorten tegels op een rijtje
Betonvloer: Eigenschappen & Inspiratie voorbeelden
Betonvloer: Eigenschappen & Inspiratie voorbeelden
osb-vloer plaatsen
OSB als vloerafwerking | Tips en inspiratie
Vast tapijt: De warmste vloerbekleding
Vast tapijt: De warmste vloerbekleding