OSB platen zijn goedkope constructieplaten. Ze worden veel gebruikt voor het afwerken van wanden, vloeren, daken en allerlei andere ruwbouw toepassingen. OSB platen zijn uiterst functioneel en kunnen ook in het interieur als vloerbedekking worden gebruikt. In dit artikel vind je terug wat OSB is en hoe je het kan gebruiken als vloerafwerking.

 

Wat zijn OSB platen?

OSB staat voor 'Oriented Strand Board'. Het wordt ook wel chipwood of constructieplaat genoemd. OSB platen bestaat uit verschillende lagen platte lange houtsnippers (woodchips) die door middel van lijm met elkaar verbonden zijn. Deze platen worden vaak gebruikt om wanden af te timmeren en constructievloeren te maken. OSB is niet vochtbestendig en wordt dus vooral binnen toegepast. OSB platen zijn vrij goedkoop en de laatste jaren is er steeds meer interesse vanuit de ecologische hoek om het materiaal ook als vloerafwerking te gebruiken.

 

osb-plaat © Multiplaat Werkendam

 

OSB platen als vloerafwerking

Spreekt het industriële karakter van OSB  je aan of wil je een goedkope vloer? Kies dan voor OSB platen als vloerafwerking. Dit materiaal kan rechtstreeks op de ondergrond worden gelijmd met een goede parketlijm. Hou er rekening mee dat deze lijm niet goedkoop is, veelal is de lijm duurder dan het hout zelf. Je kan er eveneens voor kiezen om de platen met nagelpluggen vast te schroeven. Voor extra comfort kan je een goedkope ondervloer of folie leggen, zoals bij laminaat.

 

Modelina bureau - OSB platen als vloerafwerking © Mode:lina

 

OSB vloer verven

Je kan OSB in principe op dezelfde manier afwerken als iedere andere houtsoort. Hou er wel rekening mee dat het materiaal van zichzelf niet hard of krasvast is. Als je ervoor kiest om het te beitsen of oliën dan zullen er makkelijk krassen op de vloer ontstaan. Het beitsen of oliën van OSB is éénvan de mooiste oplossingen omdat de houtstructuur mooi wordt geaccentueerd. Om krassen te voorkomen kan je gebruik maken van een vloerlak op basis van polyurethaan. Het is ook mogelijk om een epoxy coating aan te brengen maar dit is redelijk kostbaar. Voordat je de voer gaat verven, test het effect eerst uit op een stuk dat je over hebt. Het kan namelijk voorkomen dat een bepaalde verfsoortminder goed in verlijmd osb wil trekken.

 

Loft met OSB platen - epoxy afwerking © Alex Bykov

 

Nadelen osb platen als vloerbedekking

  • Koop onbehandelde OSB platen zodat je zelf kan kiezen hoe ze afgewerkt worden.
  • OSB is vrij zacht en beschadigt makkelijk zonder beschermende lak/vernis.
  • OSB is niet vochtbestendig en zonder de juiste bescherming moeilijk te reinigen.
  • De kosten voor lijm en beschermende lak (vernis/lak) kunnen snel oplopen.
  • Afhankelijk van de producent kunnen sommige platen ruw aanvoelen. Betaal liever wat meer voor kwalitatieve platen.

 

 

OSB in je interieur

Niet alleen de vloer, maar ook wanden, meubels en trappen kan je bekleden met OSB.
Meer inspiratie en projecten met OSB platen vind je hier.

 

Schuifdeuren en vloer in OSB platen © PKMN Architectures

 

 

Het leggen van parket of laminaat laat je best over aan een professional met ervaring. Via onze online offerteservice kan je nu vrijblijvend prijzen aanvragen bij vakmannen die gespecialiseerd zijn in vloerwerken. Materialen, realisaties en prijzen vergelijken was nog nooit zo makkelijk.

☞ Klik hier om offertes aan te vragen voor vloerwerken.