Betonvloer: Eigenschappen & Inspiratie voorbeelden
Betonvloeren kennen hun oorsprong uit de industriebouw waar ze geprezen worden voor hun robuust karakter en snelle plaatsing. Sinds enkele jaren zijn ze ook erg populair in de woningbouw waar ze vooral terug te vinden zijn in hedendaagse woningen en trendy loften. In dit artikel overlopen we de belangrijkste eigenschappen van betonvloeren en kom je te weten wat de gemiddelde prijs is voor een betonnen vloer.
Voordelen en nadelen van een betonvloer
Net zoals elk bouwmateriaal heeft ook de betonvloer zijn eigen specifieke voor- en nadelen. Om zeker te zijn dat polybeton echt jouw ding is ga je best na of de eigenschappen van dit materiaal zullen voldoen aan je verwachtingen:
Hygiëne
Door zijn naadloze afwerking is een betonvloer zeer makkelijk in onderhoud. Er zijn geen voegen die vuil kunnen worden en de oppervlakte is perfect egaal zodat er geen vuilresten kunnen achterblijven. In tegenstelling tot een keramische vloer is beton wel niet bestand tegen bepaalde zuren of vetten. Om vetplekken zoveel mogelijk tegen te gaan kan je de betonvloer ook afwerken met een beschermingslaag die om X-aantal jaren vernieuwd moet worden. Deze techniek kan je vergelijken met het boenen van een parketvloer.
Uitzetting en werking van beton
Onder invloed van vocht en temperatuurschommelingen kunnen heel wat materialen uitzetten en krimpen. Ook bij beton is dit het geval. Van zodra je vloeroppervlakte groter is dan 40 vierkante meter moet je daarom uitzettingsvoegen voorzien die voorkomen dat het beton gaat scheuren wanneer het uitzet. Zeker bij vloerverwarming moet hier voldoende aandacht aan geschonken worden. Ook haarscheurtjes zijn vaak voorkomend bij betonvloeren. Deze zijn nauwelijks waarneembaar met het blote oog en hebben geen nadelige gevolgen wat betreft sterkte of kwaliteit.
Onderhoud betonvloeren
De betonvloer beschermen of opblinken kan gebeuren met heel wat verschillende soorten afwerkingsproducten. Deze zijn niet altijd zichtbaar met het blote oog en moeten soms hernieuwd worden. Zeker in de keuken, waar heel wat zuren en vetten aanwezig zijn, is het aangeraden een beschermingscoating te plaatsen. Het wekelijks onderhoud van een betonvloer gebeurt best met lithofin producten. Bruine zeep wordt afgeraden omdat deze een vetlaag op je vloer legt na verloop van tijd. Betonvloeren zijn algemeen gezien goed te onderhouden en tonen niet snel vuil of stof.
Veelgestelde vragen
Betonvloeren kunnen zowel bij renovatie als bij nieuwbouw geplaatst worden. Om een goed resultaat te verkrijgen zijn grote ruimtes aangewezen. Hieronder vind je een antwoord op de meest gestelde vragen over de betonvloeren:
Dikte betonvloer
Het plaatsen van een betonvloer vergt vaak voldoende ruimte. Bij nieuwbouw is dit doorgaans geen probleem maar bij renovatiewerken moet je toch eerst goed meten. Algemeen wordt een minimumdikte van 10 centimeter aangeraden.
Vloerverwarming betonvloeren
Een vloerverwarming onder een betonvloer plaatsen is perfect mogelijk. Om scheuren te voorkomen is het wel belangrijk voldoende uitzetvoegen te voorzien en ook de minimumdiktes te respecteren. Vloerverwarming kan een prima keus zijn om de kille gevoel van beton te breken tijdens de koude wintermaanden.
Vloeropbouw van laag naar hoog
– Gewapend stampbeton met een dikte van 12 centimeter
– Waterleidingen, elektriciteit, afvoerbuizen
– Drukvaste isolatielaag van minimum 6 centimeter
– PE-folie
– Gewapende polybeton met een minimumdikte van 10 centimeter.
Opmerkingen: Leidingen kunnen ook op de PE-folie geplaatst worden indien de afwerkingslaag voldoende dik is. In tegenstelling tot bij tegelvloeren is er geen chape nodig. Bron: www.gepolierdebeton.be
laat je betonvloer plaatsen door een gespecialiseerde vakman
De plaatsing van een betonvloer is geen eenvoudige klus. Er moet met heel wat aandachtspunten rekening gehouden worden om een mooi resultaat te garanderen en risico’s op scheuren, … te voorkomen. Wil je zeker zijn van een correcte uitvoering van de werken en een kwalitatief en mooi eindresultaat? Dan laat je de klus beter over aan een gespecialiseerde plaatser van betonvloeren. Deze heeft de nodige kennis en ervaring en weet precies waarmee hij rekening moet houden. Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes op maat van jouw project via de offertepagina.
Inspiratie Voorbeelden betonvloeren
Ook in de badkamer is een betonvloer prima geschikt. Door zijn naadloze afwerking zal je geen last hebben van vervuilde voegen zoals dat wel het geval kan zijn bij keramische tegels.
Soms worden er ook voegen geslepen in betonvloeren. Zo lijkt het net of je gigantische tegels hebt liggen.
Door pigmenten toe te voegen kan het kleur van betonvloeren sterk verschillen. Bij bovenstaande loft werd er gekozen voor een donkere betonvloer.
Ook trappen kunnen perfect uitgewerkt worden met gepolierde beton. Hiervoor wordt een stevige bekleding gemaakt in een glad materiaal zodat er een egale afwerking verkregen wordt.
Ook bij grote, vaak gebruikte ruimtes zoals een feestzaal komt een betonvloer prima tot zijn recht. Een grijze tint is in het geval van feesten en evenementen zoals verjaardagsfeesten, huwelijken en babyborrels een ideale keuze om vuil minder op te laten vallen. Een must voor feestzalen en andere druk belopen evenementenruimtes.
Prijs betonvloer
De gemiddelde prijs van een betonvloer schommelt tussen de 50 en 130 euro per vierkante meter. Dit prijsverschil wordt niet alleen bepaald door de gekozen dikte en afwerking maar ook door de beschikbare ruimte. Grote oppervlakken halen de gemiddelde prijs flink naar beneden. Ook het aantal hoeken en moeilijk bereikbare plaatsen zullen een impact hebben op de prijs van je betonvloer. Benieuwd naar een exacte prijs op maat van jouw project? Vergelijk dan vrijblijvend offertes via de offertepagina.
Betonvloer laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk