Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Parketvloer plaatsen: Soorten parketvloeren

Parketvloer plaatsen: Soorten parketvloeren

De parketvloer is vandaag de dag nog steeds één van de populairste vloerbekledingen die op de markt zijn. Omdat parket in iedere woning kan worden geïntegreerd, geschikt is voor iedere interieurstijl, en dus ook jouw woning een persoonlijk en gezellig karakter kan meegeven, zal dit waarschijnlijk wel altijd zo blijven. In dit artikel vind je een kort overzicht van alles wat je moet weten over parketvloeren.

 

Wat zijn parketvloeren

massieve parket eik
Shutterstock

 

Parket is een verzamelnaam voor de verschillende hardhouten vloeren in massief hout. De planken worden eerst gezaagd, daarna geschuurd, gelakt, in de was gezet of geolied. Parketvloeren zijn beschikbaar in verschillende kleuren en uitvoeringen. In het begin bestond parket steeds uit eikenhout maar tegenwoordig kan men kiezen uit een uitgebreid pakket aan houtsoorten zoals teak, notelaar, esdoorn, kastanje, kambala, merbau en zoveel meer. Parketvloeren kun je in principe in iedere kamer van jouw woning plaatsen, al worden natte ruimtes misschien beter vermeden.

 

 

Soorten parket

Parket bestaat niet alleen in massief geschaafde planken. Ook samenstellingen met andere materialen en houtsoorten vallen onder de noemer parket. Een overzicht van de verschillende soorten parket:

 

Plankenvloer

Traditionele parket bestaat uit massieve, houten planken. Deze parketvorm moet je zelf nog volledig schuren en afwerken. De vloer bestaat uit één laag. Een massieve parketvloer plaatst men gewoonlijk op een ondervloer van ongeveer 8 millimeter. De massieve vloer zelf heeft een dikte van 6 à 22 millimeter en wordt genageld of gelijmd.

 

Strokenparket

Het zogenaamde strokenparket (gefabriceerd parket) wordt geleverd in parketdelen, die verschillende breedtes en lengtes kunnen hebben. Aan de zijkanten zijn deze voorzien van groeven, die de plaatsing via een kliksysteem mogelijk maken. Dit heeft als voordeel dat de planken mooi op elkaar aansluiten en dat de kans op schotelvorming afneemt.

 

Samengestelde parketvloer

Een samengestelde parketvloer bestaat meestal uit 3 lagen. De toplaag is 2 tot 6 millimeter dik, de middelste laag ongeveer 8 millimeter. De dikte van de onderste laag is afhankelijk van de dikte van de bovenste laag. Een dikkere bovenlaag vereist een dikkere onderlaag. De onderste laag is opgebouwd uit multiplex. De aparte structuur van de drie lagen verhindert het krom trekken van jouw parketvloer.

 

Fineerparket

Net als samengesteld parket bestaat fineerparket uit meerdere lagen. Bij een fineer parketvloer is de toplaag evenwel dunner. Net daarom is fineerparket minder duur dan samengesteld parket. De onderste laag bestaat meestal uit HDF-platen. Bepaalde houtsoorten zijn te zacht en komen bijgevolg niet in aanmerking voor een massieve parketvloer. Omdat fineerparket een beschermingslaag biedt, kunnen de zachtere houtsoorten onder deze vorm wel geplaatst worden.

Welk soort parket kies ik best? 

Dat hangt vooral af van de gewenste look en jouw beschikbaar budget. Een gespecialiseerde plaatser van parket kan je informeren over de mogelijkheden en helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw situatie. Hij zorgt ook voor een correcte plaatsing waardoor jij zeker bent van een mooi en kwalitatief resultaat. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw project.

 

 

Voordelen en nadelen van parketvloeren

Parketvloeren bestaan uit natuurproducten. Dit geeft een warme uitstraling aan jouw woning en het is ook aangenaam om op te lopen. De duurzame materialen garanderen een lange levensduur. Komen er na verloop van tijd toch kleine beschadigingen opduiken dan is de vloer eenvoudig te renoveren en op te schuren. Ook de plaatsing zelf is vrij eenvoudig en kun je zelf verrichten. Tenslotte biedt een parketvloer ook een goede isolatie van jouw vloer.

 

Parket schuren
Shutterstock

 

Na een aantal jaren kunnen er wel krassen in de vloer ontstaan. De afwerkingslagen kunnen in sommige gevallen gaan verkleuren. Parketvloeren zijn ook niet goed bestand tegen vocht en hoge temperatuurschommelingen. Bij de plaatsing voorzie je daarom ook uitzetvoegen onder de plinten die het uitzetten en krimpen van het hout kunnen opvangen. Parketvloeren zijn ook vrij duur, al bieden ze natuurlijk in ruil wel kwaliteit. Er zijn verschillende prijsklassen, afhankelijk van de duurzaamheid van het materiaal (volledig of slechts gedeeltelijk massief).

 

 

Plaatsing en onderhoud

Omwille van de gevoeligheid aan vocht, plaats je parket best pas nadat de dekvloer (chape) volledig droog is. Dit kun je testen door een klein stukje aluminiumfolie een dag lang vast te tapen aan de chape. Bevat de onderkant van de folie een dag later geen vocht, dan weet je dat de dekvloer perfect droog is.

 

parketvloeren
Shutterstock

 

Net zoals alle vloeren, onderhoud je jouw parketvloer best op geregelde tijdstippen. Het mooie uitzicht van de vloer staat of valt met de juiste bescherming en onderhoud. Welke producten je daarvoor moet gebruiken, is afhankelijk van de parket- en houtsoort die werd gebruikt. Op de markt zijn er tal van hout- en parketlijmen, vernissen, oliën, houtkleuringsproducten, boenwassen, en andere specifieke onderhoudsproducten beschikbaar.

Parket laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
Terracotta tegels: klassiek chique
Terracotta tegels: klassiek chique
Vast tapijt: De warmste vloerbekleding
Vast tapijt: De warmste vloerbekleding
Steentapijt: Een moderne naadloze vloer
Steentapijt: Een moderne naadloze vloer
PU gietvloer
Polyurethaan vloer
Dunne tegels voor renovatie
Dunne tegels voor renovatie
cementgebonden gietvloer woonkamer
Cementgebonden gietvloeren
Overzicht geschikte vloeren voor vloerverwarming
Overzicht geschikte vloeren voor vloerverwarming
Legpatroon van tegels
Legpatroon van tegels
betonlook pvc
Betonlook pvc
Vinylvloeren: Multifunctionele vloerbekleding
Vinylvloeren: Multifunctionele vloerbekleding
Linoleum vloer: Hygiënisch en veelzijdig
Linoleum vloer: Hygiënisch en veelzijdig
Gekleurde cementtegels met patroon
Cementtegels: Soorten, patronen & prijzen