Premies inbraakbeveiliging 2021

Premies inbraakbeveiliging 2021

Laatste update: 12 januari 2021 – De investering in een alarminstallatie of andere inbraakwerende maatregelen is een verstandige keuze. Om de kosten van je investering te drukken kan je aanspraak maken op premies en andere financiële maatregelen. Een overzicht van alle premies voor alarmsystemen en andere inbraakbeveiliging ontdek je hier met info over de bedragen, voorwaarden en procedure. 

 

Hoe maak ik mijn eigendom inbraakveilig? 

Je huis, winkel, … beveiligen tegen inbraak kan op verschillende manieren. De populairste maatregel is het plaatsen van een alarmsysteem. Toch zijn er ook heel wat andere manieren om inbrekers op afstand te houden. Het installeren van camerabewaking bijvoorbeeld. Dat werkt niet alleen als afschrikmiddel maar helpt ook bij het identificeren van indringers. Iets minder voor de hand liggend maar wel erg doeltreffend, is sterk buitenschrijnwerk. Sterke (inbraakwerende) ramen en deuren kunnen het inbrekers een pak lastiger maken. Hetzelfde geldt voor (inbraak)rolluiken, beveiligingssloten of toegangscontrole (bvb. via een parlofoon, …).

TIP: een specialist in inbraakbeveiliging adviseert je graag over de beste oplossing voor jouw situatie en informeert je over de premies waarop jij aanspraak kan maken. Ontvang hier vrijblijvend offertes. Hieronder vind je een overzicht van alle beschikbare premies voor inbraakbeveiliging: 

 

Overzicht premies inbraakbeveiliging 2021: 

1. Verlaagd btw-tarief (voor alarmsystemen en rolluiken) 
2. Gemeentelijke premies (voor inbraakbeveiliging)
3. Overkoepelende renovatiepremie (voor nieuw buitenschrijnwerk en rolluiken) 


 

1. Verlaagd btw-tarief (6% in plaats van 21%) 

Is je woning ouder dan 10 jaar en wordt deze uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning gebruikt, dan kan je voor bepaalde renovatiewerken genieten van een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21% (zowel op de materialen als de plaatsing).

 

Welke inbraakwerende maatregelen komen in aanmerking? 

Inbraakwerkende maatregelen die in aanmerking komen voor het lager btw-tarief zijn: 

 • Het plaatsen van vaste alarmtoestellen tegen diefstal.
 • Het plaatsen van rolluiken. 

 

Hoe kan ik aanspraak maken op het verlaagde btw-tarief? 

Om te kunnen genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% moet je de werken laten uitvoeren door een aannemer. De rolluiken en/of het alarmsysteem zelf plaatsen mag dus niet. De rolluiken en/of het alarmsysteem moeten ook geleverd en geplaatst worden door dezelfde aannemer. 

TIP: samenwerken met een vakman is niet alleen verplicht om te kunnen genieten van het 6% btw-tarief, maar ook sterk aangeraden. Hij kan je adviseren over de beste oplossing (type alarmsysteem of rolluiken) op maat van jouw situatie en zorgt voor een correcte plaatsing. Vergelijk gratis advies en prijzen van gespecialiseerde installateurs van alarmsystemen, rolluiken of speciale inbraakwerende rolluiken

 

 

2. Gemeentelijke premies

Sommige gemeenten en steden geven premies voor alarmsystemen of het toepassen van andere inbraakwerende maatregelen. Let op, want de maatregelen waarvoor je een premie kan krijgen, het premiebedrag en de voorwaarden waaraan je moet voldoen kunnen per gemeente/stad verschillen.

Niet elke stad/gemeente biedt dit soort premies voor inbraakbeveiliging aan. Je doet er dan ook goed aan vooraf contact op te nemen met jouw lokale overheid om zo te weten te komen of je een premie voor een alarmsysteem of andere maatregel kan krijgen en aan welke voorwaarden je moet voldoen. Je kan je ook altijd laten informeren over alle mogelijkheden door een specialist in inbraakbeveiliging

 

 

3. overkoepelende renovatiepremie (20% of 30% van de facturen) 

We zeiden het al, sommige investeringen worden niet onmiddellijk beschouwd als inbraakwerend maar kunnen het inbrekers wel een pak lastiger maken. Dubbel glas en sterk buitenschrijnwerk zijn daar voorbeelden van. Voor het toepassen van deze onrechtstreekse inbraakwerkende maatregelen in een woning kan je de Overkoepelende renovatiepremie aanvragen. 

 

Welke inbraakwerende maatregelen komen in aanmerking? 

Inbraakwerkende maatregelen die in aanmerking komen voor de Overkoepelende renovatiepremie zijn: 

 • De volledige of gedeeltelijke vernieuwing van het buitenschrijnwerk. Dat wil zeggen de vervanging en/of plaatsing van ramen en buitendeuren (dus niet enkel de vervanging van de beglazing).
 • Ook de plaatsing van rolluiken en de afwerking langs binnen- en buitenkant komen in aanmerking.

 

Wat is het Premiebedrag? 

Het bedrag van de renovatiepremie bedraagt 20% of 30% van de goedgekeurde facturen (excl. btw). Je moet wel voor minimum € 2.500 (excl. btw) aan facturen kunnen voorleggen.

 

Wat zijn de voorwaarden? 

Om aanspraak te kunnen maken op de Overkoepelende renovatiepremie voor het vernieuwen van buitenschrijnwerk moet je aan enkele voorwaarden voldoen. De belangrijkste voorwaarden op een rij: 

 • Voor wie + welke gebouwen: zowel bewoners als verhuurders kunnen de Overkoepelende renovatiepremie aanvragen. Het gebouw moet ook in het Vlaams Gewest liggen en minimum 30 jaar oud zijn. Ook appartementen komen in aanmerking.
 • Eigendom: de eigenaar-bewoner en de meerderjarige medebewoners mogen op het moment van de aanvraag geen andere woning in volle eigendom hebben. Voor verhuurders zijn er geen eigendomsvoorwaarden. 
 • Uitvoerder van de werken: je kan zowel facturen voorleggen van werken uitgevoerd door een aannemer als facturen of bewijzen van materiaalaankopen voor werken die je zelf uitvoerde.

 

Hoe Overkoepelende renovatiepremie aanvragen?

Je kan de Overkoepelende renovatiepremie pas aanvragen na de uitvoering van de werken en als je over de nodige facturen beschikt. Bij je aanvraag moet je ook enkele documenten (kopies van attesten, plannen, vergunningen, …) meesturen.

TIP: een vakman voorziet je van de nodige documenten en kan je zelfs helpen bij het aanvragen van je premie. Samenwerken met een professionele installateur van buitenschrijnwerk en/of rolluiken is hoe dan ook de beste keuze. Deze kan je adviseren over de beste oplossing voor jouw situatie en verzekert je van een correcte en kwalitatieve plaatsing. Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes van gespecialiseerde installateurs van buitenschrijnwerk of speciale inbraakwerende ramen, deuren en rolluiken

 

 

Veelgestelde vragen inbraakbeveiliging

 • Welk type alarmsysteem kies ik best?

  Er bestaan verschillende soorten alarmsystemen. Zo moet je onder meer kiezen tussen een: 

  • bekabeld, draadloos of hybride (combinatie van bekabeld en draadloos) alarmsysteem?
  • standaard (heeft enkel de noodzakelijke functies, bv. bedieningspaneel, sirene en sensoren) of uitgebreid (noodzakelijk functies + extra’s, bv. bewegingsmelder, aansluiting op alarmcentrale, …) alarmsysteem?

  Wat voor jou de beste keuze is hangt volledig af van jouw wensen, de mogelijkheden van de locatie en je budget. Bovenstaande zaken zijn ook maar enkele van de vele mogelijkheden. Heb je interesse in een alarmsysteem, dan laat je je best bijstaan door een gespecialiseerde installateur. Die kan je informeren over de mogelijkheden en adviseren op maat van jouw situatie. Ontvang gratis advies en prijzen. Voor een overzicht van de soorten alarmsystemen en hun prijzen (incl. plaatsing) kan je terecht in dit artikel

 • Kan ik een premie voor een alarmsysteem krijgen?

  Nee. Voor het plaatsen van een alarmsysteem kan je geen premie krijgen. Je kan enkel aanspraak maken op het verlaagd btw-tarief van 6%. Je moet het alarmsysteem dan wel plaatsen in een woning die ouder is dan 10 jaar en die uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning gebruikt wordt. Je moet het alarmsysteem ook laten leveren en plaatsen door een aannemer. Lees meer over het verlaagd btw-tarief voor alarmsystemen

 • Kies ik best standaard of inbraakwerend schrijnwerk?

  Dat hangt volledig af van jouw wensen. Nieuwe ramen, deuren en rolluiken zijn sterk en van zo’n kwaliteit dat ze hoe dan ook een goede bescherming bieden tegen inbraak. In principe is dat dus voldoende. Mag het nóg veiliger zijn of gaat het bijvoorbeeld om een winkel die je wil beveiligen, dan kan je natuurlijk ook kiezen voor speciale inbraakwerende ramen (met speciaal veiligheidsglas), deuren (met speciaal hang- en sluitwerk) of rolluiken. 

 • Kan ik mijn inbraakbeveiliging beter zelf plaatsen of laten plaatsen?

  Op bepaalde financiële steunmaatregelen kan je enkel aanspraak maken als je jouw inbraakbeveiliging laat plaatsen door een vakman, bv. bij het verlaagde btw-tarief. Los daarvan is samenwerken met een gespecialiseerde installateur hoe dan ook het meest aangeraden. Waarom?

  Een vakman kan je gepast adviseren over de beste beveiligingsoplossing voor jouw situatie (welk type alarmsysteem, rolluiken, ramen en deuren, camerabewaking, … ?). Bovendien zorgt hij voor een correcte plaatsing, iets wat geen geen overbodige luxe is aangezien je veiligheid ervan afhangt. Een vakman weet ook precies waarmee hij daarbij rekening moet houden (bv. wetgeving bij camerabewaking, correct afstellen en testen van een alarmsysteem, …). Zo ben jij zeker van een optimale beveiliging en kwalitatief resultaat op lange termijn. 

  TIP: interesse in inbraakbeveiliging? Vraag dan zeker offertes aan bij verschillende vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen, voorstellen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes op maat via de offertepagina voor buitenschrijnwerk of inbraakbeveiliging.  

   

Inbraakbeveiliging laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
Wetgeving alarmsysteem plaatsen
Wetgeving alarmsysteem plaatsen
Brandalarm en inbraakbeveiliging in één systeem
Brandalarm en inbraakbeveiliging in één systeem
Online prijs aanvragen voor een alarmsysteem
Online prijs aanvragen voor een alarmsysteem
Het draadloos alarmsysteem en zijn vele mogelijkheden
Het draadloos alarmsysteem en zijn vele mogelijkheden
Alarmsysteem bedrijf
Alarmsysteem bedrijf
Soorten alarmsystemen en hun mogelijkheden
Soorten alarmsystemen en hun mogelijkheden
Een alarmsysteem kopen? Prijzenoverzicht
Een alarmsysteem kopen? Prijzenoverzicht
Soorten beveiligingscamera's en hun mogelijkheden
Soorten beveiligingscamera's en hun mogelijkheden
laten plaatsen alarmsysteem
Een alarmsysteem laten plaatsen: Prijs & weetjes
Inbraakwerende rolluiken
Inbraakwerende rolluiken
Camerabewaking
Camerabewaking
veiligheidsglas plaatsen
Veiligheidsglas