Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Elektrische verwarming: uitvoeringen en hun prijzen

Elektrische verwarming: uitvoeringen en hun prijzen

Elektrisch verwarmen kan tegenwoordig op een erg zuinige manier gebeuren. Er bestaan elektrische verwarmingstoestellen die als hoofdverwarming kunnen gebruikt worden en toestellen die eerder als bijverwarming dienen. In dit artikel ontdek je deze mogelijke uitvoeringen van elektrische verwarming en hun prijzen.

Snel naar: elektrische verwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming

 

 

Elektrische verwarming als hoofdverwarming

Heel wat elektrische verwarmingstoestellen zijn geschikt als hoofdverwarming. De temperatuur kan dan geregeld worden vanuit één centrale thermostaat, maar er bestaan ook uitvoeringen met individuele thermostaten. Met deze laatste optie kan je makkelijk de temperatuur in elke kamer van je woning of kantoor regelen. Hieronder volgen enkele elektrische verwarmingstoestellen die vaak als hoofdverwarming gebruikt worden:

 

1) Accumulatoren: verwarmen aan nachttarief

Accumulatoren maken gebruik van het voordeligere nachttarief: ze bevatten stenen die ’s nachts warmte verzamelen om deze overdag af te geven. Als bij koud weer blijkt dat er niet voldoende kan verwarmd worden, dan kunnen ze overdag voor nog wat extra warmte zorgen. Dit zal dan natuurlijk aan het gewone dagtarief verrekend worden.

Prijs: vanaf ongeveer 600 euro per toestel (excl. plaatsingskosten). Wil je een centraal verwarmingssysteem met accumulatoren? Vraag gratis en vrijblijvend prijzen op maat aan bij professionele installateurs.

 

2) Elektrische verwarming met radiatoren

Je kan ook elektrisch verwarmen met radiatoren. Elektrische radiatoren zijn heel wat makkelijker te installeren dan klassieke radiatoren en ze kunnen een ruimte bovendien erg snel opwarmen. Tegenwoordig bestaan er heel wat design modellen die nauwelijks storen in je interieur.

Elektrische radiatoren kunnen ook als bijverwarming gebruikt worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan handdoekradiatoren voor in de badkamer. Meer over elektrische bijverwarmingstoestellen vind je verderop in dit artikel.

Prijs: vanaf ongeveer 450 euro per radiator bij elektrische centrale verwarming (excl. plaatsingskosten). Voor de plaatsing van een centraal verwarmingssysteem met elektrische radiatoren kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in verwarming. Klik hier om prijzen op maat te ontvangen.

 

elektrische verwarming radiator
Shutterstock

 

3) LUCHT-LUCHT WARMTEPOMP PLAATSEN voor verwarming en koeling

Een lucht-lucht warmtepomp is een toestel dat de warmte van de buitenlucht gebruikt om binnenruimtes te verwarmen. Het is dan ook een interessant alternatief voor de klassieke elektrische verwarming. De werking van het toestel kan ook omgekeerd worden; het kan met andere woorden dus ook dienst doen als airco.

Ook bij koud weer kan een lucht-lucht warmtepomp voor een aangename binnentemperatuur zorgen, alleen bij erg koude weersomstandigheden kan het nodig zijn om voor een extra bijverwarmingstoestel te zorgen.

Prijs: vanaf ongeveer 2.500 euro voor een lucht-lucht warmtepomp in ruimte van gemiddelde grootte (incl. plaatsing).
Graag een prijs op maat voor de installatie van een lucht-lucht warmtepomp? Via de offerteservice kan je makkelijk prijsvoorstellen vergelijken van experts in de plaatsing van warmtepompen. Klik hier om prijzen op maat te ontvangen.

Wil je meer te weten komen over de verschillende soorten warmtepompen en hun prijzen? Klik dan hier om naar het artikel over warmtepompen te gaan.

 

4) 2 randgevallen: infraroodverwarming & Elektrische vloerverwarming

Bij twee vormen van elektrische verwarming is de geschiktheid als hoofdverwarming een twijfelgeval omdat het verbruik dan redelijk hoog komt te liggen: elektrische vloerverwarming en infraroodverwarming. Ze worden voornamelijk aangeraden als bijverwarming, om te gebruiken in ruimtes die niet constant verwarmd moeten worden.

 

– elektrische vloerverwarming: een voordeel van elektrische vloerverwarming is dat de verwarmingselementen niet zichtbaar zijn in je interieur. Daarnaast voelt vloerverwarming ook erg comfortabel aan. Er zijn heel wat uitvoeringen van elektrische vloerverwarming: zo kan je kiezen voor elektrische matten, folie of kabels.

Prijs: 50 à 70 euro per m2 (excl. plaatsingskosten). Wil je offertes op maat van jouw woning of bedrijf ontvangen voor de plaatsing van vloerverwarming op elektriciteit?
Vraag hier jouw offertes op maat aan.

 

– infraroodverwarming: infrarood verwarmingspanelen verwarmen de voorwerpen en personen in een ruimte, en niet de lucht zoals bij een klassiek verwarmingssysteem. Deze panelen worden voornamelijk als bijverwarming gebruikt, bijvoorbeeld in de badkamer. Meer info over de voor- en nadelen van infraroodverwarming ontdek je in dit artikel.

 

 

Tip: zonnepanelen voor elektrische verwarming

Het verbruik van elektrische verwarming is weleens een discussiepunt. Tegenwoordig is deze verwarmingsvorm al heel wat zuiniger geworden. Hoeveel je verbruik precies bedraagt, zal natuurlijk afhangen van het type elektrische verwarming en je warmtebehoefte.

Om zelf de stroomvoorziening van je elektrische verwarmingstoestellen te regelen kan je zonnepanelen plaatsen. De energie van de zon wordt dan omgezet in elektriciteit. Deze elektriciteit kan je dan gebruiken voor allerlei toestellen in huis, waaronder dus ook de elektrische verwarmingstoestellen.

 

 

Elektrische bijverwarming

Er zijn ook veel elektrische bijverwarmingstoestellen die snel voor wat warmte kunnen zorgen. Het gaat dan doorgaans om verplaatsbare apparaten. Dan kan je bijvoorbeeld ’s morgens je werkkamer wat bijverwarmen en ’s avonds de hobbykamer. Meestal ligt het stroomverbruik van dit soort toestellen wel redelijk hoog.

Elektrische verwarmingstoestellen die als bijverwarming kunnen gebruikt worden, zijn verkrijgbaar in allerlei uitvoeringen. Zo zijn er bijvoorbeeld de reeds vermelde elektrische radiatoren die als bijverwarming kunnen dienen. Andere mogelijkheden zijn onder meer convectoren, blazers en keramische kachels. Deze verplaatsbare elektrische verwarmingstoestellen zijn redelijk goedkoop. Je kan al een standaard elektrisch bijverwarmingstoestel kopen vanaf pakweg 25 euro.

Elektrische verwarming laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
slimme thermostaat
De slimme thermostaat
Overzicht geschikte vloeren voor vloerverwarming
Overzicht geschikte vloeren voor vloerverwarming
Condensatieketel
Condensatieketel
Schoorsteen vegen: info & prijs
Schoorsteen vegen: info & prijs
goedkoop verwarmen huis
Goedkoper verwarmen
infraroodverwarming plaatsen
Infraroodverwarming
Werking en voordelen van een waterontharder
Werking en voordelen van een waterontharder
Vloerverwarming
Vloerverwarming
Warmtepomp: Werking en soorten warmtepompen
Warmtepomp: Werking en soorten warmtepompen
Centrale verwarming
Centrale verwarming
Zonneboiler: Werking en kostprijs
Zonneboiler: Werking en kostprijs
kalkontharder voorbeeld
Kalkontharder: types, werking & onderhoud