Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
goedkoop verwarmen huis

Goedkoper verwarmen

Hoe kan ik goedkoper verwarmen? Met de forse stijging van de gas- en stroomprijzen dringt deze vraag zich in talloze huishoudens op. Volstaat het om je thermostaat een graadje te verlagen om te besparen? Of begin je bij het hart van je verwarmingsinstallatie: je cv-ketel? In dit artikel ontdek je de verschillende manieren om goedkoper te verwarmen, mét en zonder gas.

Ga snel naar:
OPTIE 1: goedkoper verwarmen met gas
OPTIE 2: goedkoper verwarmen zonder gas
OPTIE 3: goedkoper verwarmen zonder nieuwe CV
CONCLUSIE: wat is de beste keuze?

 

OPTIE 1: goedkoper verwarmen met gas

Is je huidige gasketel aan vervanging toe? Maar is gasloos verwarmen net een brug te ver? Dan zijn de onderstaande installaties budgetvriendelijke alternatieven. Je moet geen ingrijpende breekwerken uitvoeren, want een installateur sluit ze eenvoudig aan op je bestaande leidingen. Bovendien werken ze veel efficiënter, waardoor je uiteindelijk goedkoper je woning verwarmt.

 

1. Gascondensatieketel (vanaf € 2.000, excl. btw & incl. plaatsing)

goedkoper verwarmen

Een gascondensatieketel is een energiezuinige cv-ketel op gas. De warmtewisselaar recupereert warmte uit de rookgassen om je cv-water en eventueel je sanitair water voor te verwarmen. Welk vermogen je nodig hebt, hangt af van de verwarmingsbehoefte van je woning. Het rendement ligt gemiddeld zo’n 10% hoger dan van een reguliere cv-ketel. Het resultaat? Je verbruikt tot wel 35% minder energie.

Een goede keuze… als je je verouderde cv-ketel wil vervangen, maar beperkt wil renoveren en je leidingen behoudt.
Prijs: € 2.000 à 5.000 (excl. btw & incl. installatie). Start je aanvraag.

 

2. Hybride warmtepomp (vanaf € 5.000, excl. btw & incl. plaatsing)

warmtepomp goedkoper dan gas

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp (lucht-water) met een gascondensatieketel. Dit slimme systeem beslist aan de hand van de buitentemperatuur en de huidige warmtevraag welke verwarmingsmethode het meest voordelig is: via de gasketel of de warmtepomp? Het grootste deel van het jaar zal dat de warmtepomp zijn. Zo kan je goedkoper verwarmen en bespaar je jaarlijks gemiddeld tussen de 20 à 25% op je energiefactuur.

Een goede keuze… bij een kleine renovatie, als je zoekt naar een groener alternatief en je een warmtepomp op je bestaande verwarmingselementen wil aansluiten.
Prijs: € 5.000 à 12.000 (excl. btw, incl. installatie). Start je aanvraag.

 

LET OP: gasloos verwarmen wordt de nieuwe norm!

Met een gascondensatieketel of een hybride warmtepomp kan je goedkoper verwarmen met een kleine renovatie, maar de hoge gasprijzen blijven wel een probleem. Wil je toekomstbestendiger renoveren? En heb je daarvoor het nodige budget? Kies dan voor een cv-installatie op elektriciteit en renoveer slim. Isoleer degelijk en plaats zonnepanelen om verzekerd te zijn van een optimaal rendement van je cv-installatie. Lees hier meer over goedkoper verwarmen zonder gas.

Onafhankelijk advies nodig over verschillende cv-installaties? Een professionele cv-installateur helpt je graag verder. Samen met jou bekijkt hij de beste oplossing op basis van je renovatieplannen. Zo ben je verzekerd van een correct geplaatst, duurzaam verwarmingssysteem. Interesse? Neem dan gratis contact op met een installateur actief in je regio.

 

 


OPTIE 2: goedkoper verwarmen zonder gas

Willen we onze woningen gasvrij verwarmen, dan moet je je cv-ketel op gas uiteindelijk toch inruilen voor een duurzamer alternatief. Met de onderstaande installaties kan je goedkoop elektrisch verwarmen, zeker als je beschikt over zonnepanelen.

 

1. Lucht-water warmtepomp (vanaf € 7.500, excl. btw & incl. plaatsing)

is elektrisch verwarmen goedkoper dan gas

Een warmtepomp haalt z’n energie uit een omgevingsbron (bv. buitenlucht of de aarde) en verwarmt zo je woning. Bij een grondige renovatie is vooral een lucht-water warmtepomp erg geschikt. Dit type onttrekt z’n warmte aan de buitenlucht. Let op: een lucht-water warmtepomp werkt met een lagere temperatuur dan een traditionele gasketel. In vele gevallen zal je dus ook je huidige radiatoren moeten vervangen. Met dit type warmtepomp verwarm je tot 40% efficiënter dan met een cv-ketel op gas.

Een goede keuze… bij een grote renovatie, wanneer je voor lage temperatuurverwarming kiest (bv. vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren) en je woning goed geïsoleerd is.
Prijs: € 7.500 à 12.500 (excl. btw, incl. installatie). Start je aanvraag.

 

2. Zonneboiler (vanaf € 4.000, excl. btw & incl. plaatsing)

goedkoop verwarmen op elektriciteit

Een zonneboilercombi verwarmt niet alleen je sanitair water, maar ook je woning. Zo’n systeem is vooral geschikt voor grote gezinnen. Je kan namelijk probleemloos op verschillende plaatsen tegelijk warm water afnemen (bv. douchen en afwassen). En is er te weinig zon om je woning te verwarmen met zo’n zonneboiler? Dan warmt de geïntegreerde cv-brander verder je cv-water op.

Een goede keuze… bij een grote energetische renovatie, als je ook vloerverwarming wil plaatsen, als je woning goed geïsoleerd is, …
Prijs: € 4.000 à 7.000 (excl. btw, incl. installatie). Start je aanvraag.

 

3. Elektrische cv-ketel (vanaf € 1.500, excl. btw & incl. plaatsing)

goedkoop verwarmen zonder gas

In een elektrische cv-ketel warmen de elektrische weerstanden het cv-water op. Daarna werkt het op dezelfde manier als een gewone gasketel: het warme water wordt door je cv-leidingen gestuurd waar het je verwarmingselementen kan opwarmen. Deze installatie warmt snel je woning op, maar heeft wel een hoog energieverbruik. Ben je op zoek naar een zuinigere manier om elektrisch te verwarmen? Dan is een warmtepomp veel beter. Zeker in combinatie met zonnepanelen.

Een goede keuze… als je woning goed geïsoleerd is, het over een kleine oppervlakte gaat (bv. appartementen), als je beschikt over zonnepanelen.
Prijs: € 1.500 à 3.000 (excl. btw, incl. installatie). Start je aanvraag.

 

Kwalitatieve isolatie = goedkoper elektrisch stoken!

Verwarmen op elektriciteit heeft veel voordelen. Maar je geniet enkel van een optimaal rendement als je woning goed geïsoleerd is! Je elektriciteit is bovendien het goedkoopst als je die zelf opwekt met zonnepanelen. Daarom zijn elektrische verwarmingsinstallaties vooral interessant bij energetische renovaties en nieuwbouwprojecten. Heb je nog vragen over dit thema? Dan kan je een kijkje nemen bij de veelgestelde vragen.

TIP: een nieuwe cv-installatie is niet goedkoop. Gelukkig zijn er diverse financiële voordelen beschikbaar wanneer je wil investeren in een duurzame verwarmingsinstallatie. Wens je informatie over premies en subsidies? Doe dan een beroep op een erkende cv-installateur. Hij helpt je graag verder met je subsidieaanvraag. Kom in contact met een installateur actief in je regio.

 


OPTIE 3: goedkoper verwarmen zonder nieuwe CV

Is je huidige cv-ketel op gas of stookolie nog in prima staat? Dan moet je deze (nog) niet meteen vervangen. In dit geval kan je energie besparen met kleine aanpassingen. Hieronder enkele tips:

 • Waterzijdig inregelen cv: hiermee kan je jaarlijks tot wel € 350 aan stookkosten besparen. Met enkele simpele ingrepen optimaliseer je de warmte-afgifte van je radiatoren, vloerverwarming,… zonder in te boeten aan wooncomfort. Een doe-het-zelf CV-inregelkit en meer info over de werkwijze en voordelen vind je op cv-inregelen.nl/producten/cv-inregelkit.
 • Tochtstrips plaatsen: dit zijn luchtdichte strips van kunststof of aluminium met (schuim)rubber. Door deze gericht op je raam- of deurprofielen te plaatsen, vermijd je dat je kostbare warmte langs kieren en spleten verdwijnt. Dit scheelt op jaarbasis al snel vele euro’s.
 • Verwarmingsbuizen isoleren: door je cv-buizen in onverwarmde ruimtes te isoleren, voorkom je onnodige warmteafgifte langs je leidingen. Hierdoor moet je de verwarming minder hoog zetten. Het resultaat? Een besparing van zo’n 10%.
 • Radiatorfolie plaatsen: door radiatorfolie aan te brengen achter de verwarmingselementen, reflecteer je de vrijgekomen warmte terug de woonruimte in. Hierdoor ontsnapt deze niet langs de buiten- of zijmuren. Dankzij radiatorfolie bespaar je gemiddeld zo’n 10% op je energiefactuur.
 • Radiatorventilator: dit systeem plaats je bovenop de radiator. De ventilatoren verspreiden de warmte snel en efficiënt door de ruimte. Bovendien koelt het verwarmingswater meer af, waardoor de ketel zuiniger kan werken. Met ventilatoren bespaar je tot wel 15% op je verwarmingskosten.

Benieuwd naar de kostprijs van deze hulpmiddelen? We bieden we een ruim assortiment aan radiatorfolies, tochtstrips, ventilatoren,… aan. Neem een kijkje in onze webshop.

 

 


CONCLUSIE: wat is de beste keuze?

Goedkoper verwarmen hangt van veel elementen af: de staat van je huidige cv-installatie, of je al dan niet ingrijpende renovatieplannen hebt, je budget, de grootte van je huishouden, de warmtebehoefte en het warmwaterverbruik,… We zetten de verschillende opties op een rij:

 • Met een beperkt budget: is je budget de meest doorslaggevende keuzefactor? Dan ben je het best geholpen met een gascondensatieketel. Woon je relatief klein, beschik je over zonnepanelen en is je woning goed geïsoleerd? Dan behoort een elektrische cv-ketel ook tot de mogelijkheden.
 • Bij een ingrijpende energetische renovatie: plan je stevige renovatiewerken? En investeer je in een grondige (na-)isolatie van je woning? Opteer dan meteen voor de meest duurzame cv-installatie op elektriciteit: een hybride of volledig elektrische warmtepomp of een zonneboilercombi.
 • Als je huidige cv-ketel nog voldoet aan de normen: in dit geval kan je opteren voor een snelle oplossing, zoals radiatorfolie, radiatorventilatoren of je cv inregelen. Met deze kleine ingrepen bespaar je al snel enkele tientallen euro’s op je energiefactuur.

 

Vraag vrijblijvend advies aan een installateur!

Beschik je nog over een oude cv-ketel? Dan verbruik je ong. 15 à 20% meer energie! Net daarom is het interessant om te investeren in een energiezuinige ketel of een duurzame cv-installatie. Benieuwd naar hoe jij goedkoper kan verwarmen met een nieuwe cv-installatie? Maak dan een afspraak met een ervaren cv-installateur actief in jouw omgeving. Hij adviseert je uitgebreid over de diverse mogelijkheden en helpt je bij het maken van de juiste keuze.

Vrijblijvend offertes vergelijken? Wist je dat je flink kan besparen wanneer je meerdere offertes aanvraagt? Zo kan je verschillende prijzen, adviezen, merken, uitvoertermijnen, … vergelijken. Daardoor maak je de meest weloverwogen keuze. Interesse? Vul dan het contactformulier in.

 

 


FAQ goedkoper verwarmen

Goedkoper verwarmen is zeker mogelijk, zolang je je verouderde cv-ketel op gas inruilt voor een duurzamer alternatief. Heb je nog vragen? Dan kan je terecht bij een erkend installateur. Hieronder vind je antwoorden op de meest gestelde vragen omtrent het voordeliger verwarmen van je woning.   • Is verwarmen met een warmtepomp goedkoper dan gas?

    Een elektrische lucht-water warmtepomp verwarmt tot wel 40% efficiënter dan je gasketel. Bovendien daalt het verbruik significant wanneer je beschikt over goede isolatie. De meest efficiënte warmtepomp is een grond-waterwarmtepomp. Om z’n warmte uit de aarde te kunnen halen, is een horizontaal of verticaal captatienet nodig. Hiervoor zijn ingrijpende grondwerken nodig. Kortom, een dure onderneming en niet erg geschikt bij een relatief beperkte renovatie. Een installateur vertelt je hier graag meer over.   • Wat is goedkoper: vloerverwarming of radiatoren?
    Vloerverwarming is een verwarmingssysteem op lage temperatuur met een langzame warmteafgifte. Om je vloerverwarming op te warmen, is een temperatuur van 40° à 50° voldoende, terwijl een cv-ketel met radiatoren al snel tot 90°C moet opwarmen. Vloerverwarming is dus zuiniger in verbruik dan radiatoren, maar de aanschaf- en installatiekosten liggen wel hoger (min. € 35 per m², excl. btw, incl. plaatsing).


   • Kan ik goedkoop verwarmen met een airco?

    Verwarmen met een airco kan alleen wanneer het over een lucht-lucht warmtepomp gaat. Dit type onttrekt warmte aan de buitenlucht en blaast deze warmte in je woonruimte. Door de snelle reactietijd, warmt deze installatie je woning iets sneller op dan een lucht-waterwarmtepomp. Met het koelmiddel in de lucht-lucht warmtepomp kan je bovendien ook actief koelen. Let op: de airco-functie heeft een nadelige invloed op het E-peil van je huis. Een installateur vertelt je graag meer. Start hier je aanvraag.   • Is elektrisch verwarmen goedkoper dan verwarmen op gas?
    Neen. Zowel de gas- als de elektriciteitsprijzen stijgen significant. De evolutie is zo onvoorspelbaar dat de meeste energieleveranciers zelfs geen contract met vast tarief meer aanbieden. Een manier om de dure energieprijzen te omzeilen, is zonnepanelen plaatsen. Koppel je hieraan je warmtepomp, elektrische cv-ketel, zonneboiler, …? Dan verwarm je veel voordeliger, op voorwaarde dat je woning goed geïsoleerd is. Laat je vrijblijvend adviseren door een installateur.
Lees ook
warmtepomp zonnepanelen
Warmtepomp met zonnepanelen
Condensatieketel
Condensatieketel
Zonneboiler: Werking en kostprijs
Zonneboiler: Werking en kostprijs
Elektrische verwarming: uitvoeringen en hun prijzen
Elektrische verwarming: uitvoeringen en hun prijzen
slimme thermostaat
De slimme thermostaat
Werking en voordelen van een waterontharder
Werking en voordelen van een waterontharder
Centrale verwarming
Centrale verwarming
Schoorsteen vegen: info & prijs
Schoorsteen vegen: info & prijs
kalkontharder voorbeeld
Kalkontharder: types, werking & onderhoud
Vloerverwarming
Vloerverwarming
infraroodverwarming plaatsen
Infraroodverwarming
Warmtepomp: Werking en soorten warmtepompen
Warmtepomp: Werking en soorten warmtepompen