Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
warmtepomp zonnepanelen

Warmtepomp met zonnepanelen

Een warmtepomp verbruikt flink wat stroom. Daarom is het slim om deze te combineren met zonnepanelen. Die combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen is niet alleen een duurzame manier van verwarmen, maar je bent ook minder afhankelijk van je energieleverancier. Wat kost een warmtepomp met zonnepanelen? En wanneer is het een goed idee om ze te combineren? Lees het hier!

Ga snel naar:
Wanneer warmtepomp en zonnepanelen combineren?
Kostprijs warmtepomp en zonnepanelen
Belangrijke aandachtspunten
Enkele veelgestelde vragen
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor een warmtepomp met zonnepanelen?

Wil je het elektriciteitsverbruik van een warmtepomp compenseren en verduurzamen? Koppel deze dan aan zonnepanelen. Een overzicht van de verschillende voordelen:

 • Duurzame keuze: een warmtepomp haalt 80% van de warmte die ze produceert uit de omgeving. Zonnepanelen produceren energie uit zonlicht. Koppel je je warmtepomp daarbij aan zonnepanelen? Dan werkt je warmtepomp meer op groene stroom. De ideale combo als alternatief voor fossiele brandstoffen als gas of stookolie.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier: doordat je warmtepomp meer aangedreven wordt door de groene elektriciteit van de zonnepanelen ben je minder afhankelijk van je energieleverancier en de fel schommelende energieprijzen.
 • Meerwaarde voor je woning: de waarde van een woning met zonnepanelen en een warmtepomp stijgt aanzienlijk. Dit zijn toekomstbestendige investeringen die je huis aantrekkelijker maken voor potentiële kopers.

Advies op maat voor een warmtepomp met zonnepanelen? Kom in contact met professionele installateurs actief in je regio. Start hier je aanvraag voor zonnepanelen of warmtepompen.

warmtepomp zonnepanelen

 

 

Wanneer kiezen voor warmtepomp met zonnepanelen?

Een warmtepomp met zonnepanelen lijkt de gedroomde combinatie. Maar is dit voor elk type woning wel de meest rendabele keuze? Een overzicht:

 

1. In nieuwbouwwoningen

Bij nieuwbouwprojecten zijn (hybride) warmtepompen een toekomstbestendige investering. Vanaf 2025 zijn aardgasaansluitingen namelijk verboden bij nieuwbouw in Vlaanderen. Om het huidige S-peil te halen, moet je ook voldoen aan enkele wettelijke bepalingen: een minimum aandeel hernieuwbare energie, een bepaalde isolatiegraad, … In een nieuwe woning zijn zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp een slimme verwarmingsinstallatie.

⇒ Welke warmtepomp kies ik het best? Geothermische warmtepompen (grond-grond en grond-water) zijn de beste keuze. Zelfs tijdens de wintermaanden behalen ze het hoogste rendement. Mag je geen grondboringen uitvoeren? Dan behaalt een lucht-water warmtepomp ook uitstekende resultaten.

 

2. Bij ingrijpende energetische renovaties (IER)

Bij een ingrijpende energetische renovatie is de combinatie van zonnepanelen met een warmtepomp interessant. Om te voldoen aan de eisen van IER-woningen investeer je in woningisolatie en installeer je vloerverwarming of energiezuinige radiatoren. Door de luchtdichte isolatieschil en die lage temperatuurverwarming kan de warmtepomp optimaal je woning verwarmen. Koppel je deze aan zonnepanelen? Dan gebeurt dit voor een groot deel op groene stroom.

⇒ Welke warmtepomp kies ik het best? Een elektrische warmtepomp werkt perfect in een erg goed geïsoleerde woning. De beste keuze bij een (grondige) renovatie is een lucht-water warmtepomp. Gaat het om een appartement? Dan kan een lucht-lucht warmtepomp ook volstaan.

 

3. In bestaande woningen

Wil je in je bestaande woning een warmtepomp combineren met zonnepanelen? Dan moet je nagaan of deze investering rendabel genoeg zal zijn. Dat hangt samen met de isolatiegraad van de woning en welk verwarmingstype aanwezig is. In een slecht geïsoleerde woning focus je beter eerst op het plaatsen van nieuwe isolatie. Is je woning slechts matig geïsoleerd? Dan is een hybride warmtepomp al dan niet in combinatie met zonnepanelen een volwaardig, ecologisch alternatief.

⇒ Welke warmtepomp kies ik het best? Ga eerst na of je woning voldoende geïsoleerd is. Bij een matig geïsoleerde woning is een hybride warmtepomp het meest aangewezen. Die werkt samen met een condensatieketel en schakelt automatisch tussen de 2 verschillende verwarmingsbronnen.

 

Isolatiegraad = bepaalt rendement warmtepomp & pv-panelen

Wil je graag je woning verwarmen met een warmtepomp en zonnepanelen? Dan speelt de isolatiegraad een belangrijke rol. Heb je een slecht geïsoleerde woning? Dan spendeer je beter het budget voor een warmtepomp aan het (na-)isoleren van je woning. Anders zal je warmtepomp door het warmteverlies harder moeten werken. En zonnepanelen zullen dat hogere stroomverbruik niet kunnen opvangen.

Advies op maat nodig? Maak dan een afspraak met een installateur. Hij gaat voor je na of een warmtepomp rendabel is in jouw situatie of niet. Vul het contactformulier in.

 

 

Kosten warmtepomp en zonnepanelen

Sommige huishoudens beschikken al over een zonnepanelen installatie, andere nog niet. Daarom vind je hieronder een overzicht van de aanschafprijzen voor elke individuele installatie.

 

1. Prijs zonnepanelen

De kostprijs van zonnepanelen hangt sterk af van het type paneel en z’n piekvermogen, de grootte van de installatie en het merk van de panelen. Een prijsoverzicht:

Aantal personenVereist vermogen
zonnepanelen installatie
Aantal panelen
(325 Wp)
Zonnepanelen opbrengst
Gemiddelde prijs
(incl. btw, omvormer, plaatsing)
12.941 Wp92.500 kWh€ 4.500 - 6.200
23.529 Wp113.000 kWh€ 5.000 - 7.500
34.118 Wp133.500 kWh€ 5.600 - 8.800
44.706 Wp144.000 kWh€ 6.800 - 9.500
55.294 Wp164.500 kWh€ 7.500 - 11.000
65.882 Wp185.000 kWh€ 8.700 - 12.500

LET OP: dit zijn richtprijzen. Bovendien gaat het om zonnepanelen met een individueel piekvermogen van 325 Wp. Kies je voor panelen van 400 Wp? Dan ligt de prijs per paneel hoger. Ontvang je graag gepersonaliseerd advies en offertes op maat? Kom in contact met een installateurs actief in je regio.

 

2. Prijs warmtepompen

Interesse in een warmtepomp? De prijzen hangen in de eerste plaats af van het type warmtepomp en het vereiste vermogen. Een overzicht:

Type warmtepompPrijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Geothermische warmtepompvanaf € 10.000
Lucht-lucht warmtepompvanaf € 2.500
Lucht-water warmtepompvanaf € 7.500
Hybride warmtepompvanaf € 5.000

TIP: ontvang je liever een prijs op maat van jouw project? Maak dan een afspraak met een installateur. Die helpt je graag verder. Vul het contactformulier in.

 

Bespaar met premies & financiële voordelen

Een warmtepomp met zonnepanelen is verwarmen op een duurzame manier, maar heeft wel een behoorlijk prijskaartje. Net omdat die ecologische stap zo belangrijk is, voorziet de overheid enkele premies & andere financiële voordelen om de kosten van deze installaties te drukken. Zo kan je bv. voor de aankoop van een warmtepomp rekenen op de Mijn VerbouwPremie en kan je goedkoop lenen voor je warmtepomp en zonnepanelen via de Mijn VerbouwLening.

Meer weten? Vraag ernaar bij je installateur. Hij adviseert en installeert niet alleen, maar bezorgt je ook de nodige documenten om deze premies succesvol aan te vragen.

 

 

Ontdek onder de foto de aandachtspunten bij de combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen.

warmtepomp met zonnepanelen

 

Warmtepomp op zonnepanelen: aandachtspunten

Wil je de ideale warmtepomp zonnepanelen combinatie bekomen? Dan moeten beide installaties nauwkeurig op elkaar afgesteld zijn. Hieronder vind je enkele van de belangrijkste aandachtspunten:

 • Vermogen installatie: zowel het vermogen van je zonnepanelen installatie als van je warmtepomp, worden op voorhand nauwkeurig door een installateur bepaald. Hij meet dit af op basis van de grootte van je huishouden, de woonoppervlakte, je verwarmingsnoden en -elementen, …
 • Rendement installatie: om een goed renderende installatie te bekomen, moet je de opbrengst van je pv-panelen (in kWh) herrekenen naar de warmteopbrengst o.b.v. het rendement van de warmtepomp (COP). Een complexe berekening die een professional nauwkeurig voor je uitvoert.
 • Isolatiegraad woning: een warmtepomp met zonnepanelen werkt pas optimaal wanneer je woning goed geïsoleerd is. Dak-, vloer- en muurisolatie, samen met isolerende beglazing, zijn het belangrijkst. Is dit nog niet het geval? Geef dit dan voorrang op het plaatsen van een warmtepomp.
 • Slimme software: je kan het verbruik van je warmtepomp afstemmen op de productie van je zonnepanelen dankzij slimme software. Wanneer je panelen veel stroom opwekken, krijgt de warmtepomp het signaal om deze stroomproductie te gebruiken en/of te bufferen. Zo kan zelfs een uitgeschakelde warmtepomp nog zo’n 8 à 10 uur lang je woning blijven verwarmen.
 • Vergunning of meldingsplicht: ga goed na of je nadien je installatie nog moet melden. In sommige gevallen moet je een vergunning aanvragen voor een warmtepomp voor huishoudelijke doelstellingen. Zonnepanelen moet je altijd aanmelden bij Fluvius en officieel laten keuren.

 

Laat je adviseren door een expert

Wil je een warmtepomp combineren met zonnepanelen? Dan doe je er goed aan om te vertrouwen op een gecertificeerd installateur. Hij houdt rekening met alle belangrijke aandachtspunten en staat garant voor een professionele plaatsing. Daarnaast voert hij ook een voorafgaand onderzoek uit waarbij hij alle informatie verzamelt om de broodnodige berekeningen te maken. Op basis hiervan bepaalt hij het benodigde vermogen en rendement van de installatie. Kortom, vertrouw op een expert voor een optimale werking en afstelling van je installatie.

Advies nodig? Kom gratis in contact met erkende zonnepanelen of warmtepomp installateurs.

 

 

Veelgestelde vragen

In dit artikel haalden we aan waarom de combinatie van zonnepanelen met een warmtepomp interessant is. Aarzel niet om professioneel advies in te winnen bij een zonnepanelen installateur of een warmtepompexpert. Hieronder vind je alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen:


  • Is een warmtepomp ook rendabel zonder zonnepanelen?

   Een warmtepomp werkt gedeeltelijk (hybride) of volledig op elektriciteit. Sluit je deze niet aan op zonnepanelen? Dan hang je nog sterker vast aan de wisselende stroomprijzen. Of zo’n warmtepomp zonder zonnepanelen rendabel is, hangt in de eerste plaats af van de isolatiegraad van je woning en je verwarmingstoestellen. Vraag hierover zeker advies op maat aan een erkende installateur!


  • Is een warmtepomp op zonnepanelen betrouwbaar in de winter?
   Bij koude temperaturen moet een warmtepomp harder werken om warmte uit de omgeving te halen. Daardoor stijgt het verbruik. Kunnen je zonnepanelen dan nooit tegemoet komen aan de energievraag van je warmtepomp in de winter? Grotendeels wel. Zonnepanelen wekken stroom op onder invloed van daglicht. Al is dit aandeel gedurende de wintermaanden wel lager dan tijdens de zomerperiode. Daardoor ben je toch nog gebonden aan je energieleverancier. Op zoek naar een manier om alles uit je groenestroomproductie te halen? Overweeg dan de plaatsing van een thuisbatterij.


  • Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn warmtepomp?

   Dat hangt af van verschillende factoren en laat je best berekenen door een ervaren installateur. Hij houdt o.a. rekening met de totale woonoppervlakte en het type woning, de dakoriëntatie en hellingsgraad, het isolatiepeil, de luchtdichtheid van de woning, …

   Een warmtepomp verbruikt gemiddeld 5.000 kWh per jaar. Kies je voor zonnepanelen met een individueel piekvermogen van 360 Wp? Dan weet je dat je zo’n 13 zonnepanelen nodig hebt om je warmtepomp draaiende te houden (5.000 ÷ 360 Wp).

   Nog vragen? Een zonnepanelen installateur helpt je graag verder.  • Wat zijn de gevolgen van de afschaffing van de terugdraaiende teller?
   Warmtepomp eigenaars hebben vaak grote pv-installaties geplaatst om voldoende stroom voor de warmtepomp op te wekken. Met de afschaffing van de terugdraaiende teller lijkt die investering echter een stuk minder rendabel. Om het rendement van je zonnepanelen (met warmtepomp) dan op hetzelfde niveau te houden, moet je zelfverbruik minimaal 50% zijn. Onder meer een thuisbatterij kan daarbij een essentiële rol spelen.


  • Hoe optimaliseer ik mijn zelfverbruik?

   Wil je het zelfverbruik van je groene stroom optimaliseren? Dan kan je investeren in een slim energiebeheersysteem (EMS) dat automatisch het verbruik van je huishoudelijke apparaten, verwarmingselementen, warmtepomp(boiler), … aanpast en aanstuurt. Zo slaat je warmtepomp bv. niet aan op het moment dat al veel andere apparaten aan het werk zijn. Zijn die uitgeschakeld? Dan treedt de warmtepomp opnieuw in werking. De software herkent ook persoonlijke verwarmingspatronen zodat je op het juiste moment de gewenste comfort temperatuur in eender welke woonruimte bekomt.

   TIP: voor een slim energiebeheersysteem kan je tot en met 31/12/2024 nog een premie aanvragen van maximaal € 400. Interesse? Vraag dan vrijblijvend advies aan een zonnepanelen installateur.

Warmtepomp laten plaatsen? Ontvang vrijblijvend offertes en vergelijk!
Lees ook
goedkoop verwarmen huis
Goedkoper verwarmen
Warmtepomp: Werking en soorten warmtepompen
Warmtepomp: Werking en soorten warmtepompen
Overzicht geschikte vloeren voor vloerverwarming
Overzicht geschikte vloeren voor vloerverwarming
Centrale verwarming
Centrale verwarming
infraroodverwarming plaatsen
Infraroodverwarming
Werking en voordelen van een waterontharder
Werking en voordelen van een waterontharder
Condensatieketel
Condensatieketel
kalkontharder voorbeeld
Kalkontharder: types, werking & onderhoud
slimme thermostaat
De slimme thermostaat
Vloerverwarming
Vloerverwarming
Elektrische verwarming: uitvoeringen en hun prijzen
Elektrische verwarming: uitvoeringen en hun prijzen
Zonneboiler: Werking en kostprijs
Zonneboiler: Werking en kostprijs