Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
cementgebonden gietvloer woonkamer

Cementgebonden gietvloeren

Een cementgebonden gietvloer oogt natuurlijk en warm en heeft tegelijkertijd dezelfde uitstraling als gepolierd beton. Het is een vloer op een basis van cement en speciaal bedoeld als dekvloer. Het resultaat is een strakke vloer, nadeloos van karakter, met een levendige beton-uitstraling en bovendien eenvoudig te onderhouden

 

wat is het?

Een cementgebonden gietvloer is een vloer die bestaat uit een cementlaag en één of meerdere beschermende lak- of waslagen. De vloer wordt naadloos gegoten en met de hand uitgevlakt. Het uiterlijk van de vloer is vergelijkbaar met die van een gepolierde betonvloer. Daarom worden dit soort vloeren ook wel design betonvloeren of gietbetonvloeren genoemd.

Technisch gezien is een cementgebonden gietvloer eigenlijk geen gietvloer omdat het geen volledig zelfnivellerende vloer is. In de praktijk wordt deze vloer toch als een gietvloer beschouwd.

 

cementgebonden gietvloer
Dreamstime

 

Welke ondergrond is geschikt?

De ondervloer moet vlak en vormvast zijn. Een zandcement vloer is de meest geschikte ondergrond. Tegelvloeren moeten voorbehandeld worden met een epoxyprimer. Het machinaal schuren van de ondergrond is noodzakelijk om een goede hechting van de gietvloer te garanderen. Een cementgebonden gietvloer is enkel geschikt in droge ruimtes en kan dus niet worden gebruikt in badkamers. In tegenstelling tot kunststof gietvloeren, kunnen cementgebonden gietvloeren niet op een houten ondervloer worden aangebracht. 

 

Kleuren en afwerkingen

Een cementgebonden gietvloer is leverbaar in diverse grijstinten en zandkleuren. Door polijsting van de vloer en de uiteindelijke afwerking met een speciale wax, krijgt de vloer zijn specifieke matglanzende uitstraling. Andere kleurtinten zijn vaak verkrijgbaar op aanvraag.

 

de werkwijze

Het cement wordt gietklaar aangeleverd en wordt in één keer aangebracht. Vervolgens moet de cementlaag drogen. De vloer wordt één of meerdere malen gepolijst, afhankelijk van het gewenste effect. Hierna worden meestal nog twee beschermlagen aangebracht die de vloer vocht- en vuilafstotend maken. De werkzaamheden nemen zo’n vijf werkdagen in beslag. Vervolgens moet de vloer nog twee dagen drogen. In totaal duurt het ongeveer één week vooraleer de vloer beloopbaar is. Pas een week later is de vloer volledig belastbaar.

Wil je een cementgebonden gietvloer laten plaatsen door een vakman? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij professionele plaatsers van gietvloeren. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de goedkoopste aanbieding kiezen. Klik hier om prijzen op maat te ontvangen.

 

cementgebonden gietvloer slaapkamer
Shutterstock

 

Voordelen van een cementgebonden gietvloer

 • Stoere betonlook / authentiek karakter
 • Naadloos karakter / onderhoudsvriendelijk
 • Goede kleurvastheid
 • Geschikt voor vloerverwarming
 • Slijtvast

 

Nadelen cementgebonden gietvloer

 • Aanbrengen van de vloer is een tijdrovende klus (5 werkdagen)
 • Vloer is tussendoor niet beloopbaar (pas na 7 dagen)
 • Krimpscheuren (haarscheuren) kunnen optreden
 • Vloer voelt koud aan (zonder vloerverwarming)
 • Niet volledig vloeistofdicht (zoals een kunststof gietvloer)
 • Dikker dan kunststof betonlook gietvloeren  (5 tot 7 mm. i.p.v. 1-3 mm.)

 

cementgebonden gietvloer plaatsen
Shutterstock

 

Onderhoud

Een cementgebonden gietvloer moet je onderhouden op dezelfde manier als een parketvloer. De beste manier is dagelijks stofzuigen met een parketborstel en wekelijks vochtig reinigen met een niet-agressief schoonmaakproduct. Gebruik geen zure of sterk alkalische schoonmaakmiddelen (azijn, antikal, chloor).

Bij het schoonmaken moet je rekening houden met de beschermende toplaag van de vloer. Krassen kan je voorkomen door viltjes te gebruiken onder meubels. Krassen en beschadigingen zijn gemakkelijker uit een cementgebonden gietvloer weg te werken, met een op kleur gebrachte onderhoudsolie, dan bij een kunststof gietvloer (betonlook).

 

Prijs cementgebonden gietvloer

Hoeveel de kosten voor het plaatsen van een cementgebonden gietvloer bedragen, hangt af van verschillende factoren. Onder meer de oppervlakte, de bereikbaarheid van de vloer (veel hoeken of één groot vlak) en het soort ondervloer zullen een rol spelen bij het berekenen van de kosten. Gemiddeld gesproken liggen de prijzen van cementgebonden gietvloeren tussen 75 en 120 euro per vierkante meter.

Op zoek naar een prijs op maat? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij specialisten in gietvloeren. Klik hier voor meer info.

Cementgebonden gietvloer laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
betonlook pvc
Betonlook pvc
Vinylvloeren: Multifunctionele vloerbekleding
Vinylvloeren: Multifunctionele vloerbekleding
PU gietvloer
Polyurethaan vloer
PVC vloeren als duurzame en goedkope vloerbekleding
PVC vloeren als duurzame en goedkope vloerbekleding
Keramische tegels: Soorten tegels op een rijtje
Keramische tegels: Soorten tegels op een rijtje
Vast tapijt: De warmste vloerbekleding
Vast tapijt: De warmste vloerbekleding
Laminaatvloeren
Laminaatvloeren
Parketvloer plaatsen: Soorten parketvloeren
Parketvloer plaatsen: Soorten parketvloeren
Tapijttegels
Tapijttegels
visgraat parket: prijs & plaatsing
visgraat parket: prijs & plaatsing
Vloer op bestaande vloer
Vloer op bestaande vloer
Legpatroon van tegels
Legpatroon van tegels