Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Epoxyvloer: Een naadloze gietvloer

Epoxyvloer: Een naadloze gietvloer

De epoxyvloer is een naadloze gietvloer die al omstreeks 1960 werd ontwikkeld voor de bevloering van loodsen en fabrieksgebouwen. Sinds het begin van de 21ste eeuw kennen deze vloeren ook een sterke opmars als vloerafwerking van bewoonbare gebouwen. Interieurarchitecten experimenteren er naar hartenlust mee in vrij uiteenlopende interieurs. De hoge hardheid, het naadloos karakter en het overbodig maken van uitzettingsvoegen zorgen ervoor dat de epoxyvloer steeds vaker toegepast wordt.

 

Eigenschappen van epoxy vloeren

Een epoxyvloer is een naadloze gietvloer met een hoge hardheid die wordt aangebracht bovenop een bestaande draagvloer. De gietvloer bestaat uit verschillende lagen van 2 tot 3 millimeter dikte, die op een stabiele manier zelfs op verschillende draagvloeren kan worden aangebracht. De toplaag beschermt de epoxyvloer tegen zuren en oliën, vermijdt het slippen en maakt de vloer bestendig tegen slijtage. Omwille van deze redenen wordt de vloer zeer vaak geplaatst in garages, magazijnen en industriële of farmaceutische ruimtes.

 

Witte epoxyvloer
Shutterstock

 

Epoxyvloeren zijn ook in alle RAL-kleuren beschikbaar. Door de aanpassing van de afwerkingslaag kan de vloer zowel een eerder klassieke,industriële look als een frisse, nieuwe designlook aannemen. Hierdoor neemt ook de interesse van de particulier in het product toe. Epoxyvloeren worden vandaag de dag dan ook meer en meer geplaatst in modern ingerichte design woningen.

 

 

Nadelen epoxy

Hoewel deze vloeren veel voordelen kennen, zijn er toch een paar aandachtspuntjes die je best in je achterhoofd kunt houden. Zo zijn epoxyvloeren niet te combineren met vloerverwarming. Daarnaast zijn ze vrij gevoelig voor scheurvorming en het ontstaan van krassen. Daarom is het belangrijk samen te werken met een expert die al vele jaren ervaring heeft met het plaatsen van epoxyvloeren.

 

grijze epoxyvloer
Shutterstock

 

Plaatsing van epoxyvloeren

Het plaatsen van epoxyvloeren gebeurt in verschillende stappen. In een eerste fase moet de ondervloer worden gereinigd. Alle beschadigingen moeten worden hersteld en alle plinten moeten worden verwijderd. Daarna kan men overgaan tot de plaatsing van de schraaplaag. Die laag bestaat uit epoxyharsen en zorgt voor een optimale overgang tussen de ondergrond en de gietvloer. Door deze laag zullen overblijvende oneffenheden en barsten in de ondervloer geen negatieve impact hebben op de toplaag.

Vervolgens wordt de gietlaag aangebracht. Dit is de eigenlijke gietvloer, waar al een eerste kleurschakering in wordt verwerkt. De gietlaag bestaat uit twee componenten: epoxyhars en polyurethaan. In een derde en laatste fase wordt de transparante toplaag aangebracht in polyurethaan. Deze afwerkingslaag beschermt de vloer tegen krassen en uv-stralen. Deze laag bepaalt het uitzicht en het uiteindelijke kleur van de vloer. Je kunt kiezen voor een matte of glanzende afwerking. Door de verschillende stappen duurt het al snel enkele dagen vooraleer je epoxyvloer gebruiksklaar is.

Wil je een epoxyvloer laten plaatsen door een professional? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in gietvloeren. Ontvang hier prijzen op maat.

 

Witte vloer
Shutterstock

 

Onderhoud epoxyvloeren

Door je epoxyvloer goed te onderhouden kan hij er na jaren nog steeds piekfijn uitzien. Vooral in het begin gaat men hier best zorgvuldig mee om. Dit omwille van het feit dat er in de eerste weken na plaatsing nog een onzichtbare laag aan het oppervlak van de vloer moet worden gevormd.

Voor dagelijks onderhoud gebruik je een stofzuiger of borstel. In de eerste weken na plaatsing vermijd je best alle contact met water. Als je daarna toch met koud of lauw water reinigt, gebruik daarvoor dan enkel de daarvoor aanbevolen producten. Agressieve reinigingsproducten vermijd je beter! Enkel een azijnoplossing kan handig zijn om kalkvorming te verwijderen.

 

 

Prijs epoxyvloer

De gemiddelde prijs van epoxyvloeren schommelt tussen de 70 en 110 euro per vierkante meter. De oppervlakte, het aantal hoeken, gewenste afwerking en de moeilijkheidsgraad zijn de factoren die de grootste impact hebben op dit grote prijsverschil. De hoge kostprijs wordt deels gecompenseerd door het feit dat er een geringe dikte nodig is, waardoor zware kosten voor afbraakwerken vermeden worden.

TIP

Vraag offertes aan bij verschillende plaatsers van epoxy

Om zeker te zijn van de beste prijs en een uitmuntende kwaliteit doe je er goed aan offertes aan te vragen bij verschillende plaatsers van epoxyvloeren. Zo kan je makkelijk prijzen, maar ook realisaties, adviezen, … vergelijken. Vergelijk hier vrijblijvend offertes van gespecialiseerde plaatsers

 

 

Modern interieur met epoxyvloer
Shutterstock

Epoxyvloer laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
Linoleum vloer: Hygiënisch en veelzijdig
Linoleum vloer: Hygiënisch en veelzijdig
visgraat parket: prijs & plaatsing
visgraat parket: prijs & plaatsing
Gietvloeren
Gietvloeren
Terracotta tegels: klassiek chique
Terracotta tegels: klassiek chique
Tapijttegels
Tapijttegels
laminaat tegelmotief keuken
Laminaat met tegelmotief
Gekleurde cementtegels met patroon
Cementtegels: Soorten, patronen & prijzen
cementgebonden gietvloer woonkamer
Cementgebonden gietvloeren
Dunne tegels voor renovatie
Dunne tegels voor renovatie
Betonvloer: Eigenschappen & Inspiratie voorbeelden
Betonvloer: Eigenschappen & Inspiratie voorbeelden
Bamboe parket: Soorten & prijzen
Bamboe parket: Soorten & prijzen
Legpatroon van tegels
Legpatroon van tegels