Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Badkamer inrichten: Algemene tips

Badkamer inrichten: Algemene tips

Een geslaagde badkamer inrichten, begint met een grondige voorbereiding en heel wat puzzelwerk. Door rekening te houden met de beschikbare ruimte en technische aspecten zoals afvoerbuizen, waterleidingen en elektriciteit voorkom je heel wat problemen.

 

oriëntering van de badkamer

Als je gaat bouwen of renoveren, begin je best met het bepalen van de oriëntering ten opzichte van de zon. Afhankelijk van je persoonlijk gebruik kan je de badkamer zodanig positioneren dat je maximaal kan genieten van het invallend zonlicht.

 

Een badkamer voor vroege vogels

Niets aangenamer dan je ’s morgens klaar te maken in het licht van de opkomende zon. Om dit te bereiken, moet de badkamer geplaatst worden tegen een buitengevel die naar het oosten gericht staat. Hoe meer ramen je kan plaatsen, hoe geslaagder het effect.

 

Heerlijk relaxen na het werk

Wil je vooral ’s avonds gebruik maken van de badkamer, richt je het plekje best naar het westen. De avondzon schept een warme gloed en brengt meteen een ontspannen sfeer in de badkamer.

 

Badkamer volgens de Feng-Shui

Volgens de Feng-Shui leer is rusten en verzorgen van het lichaam een activiteit die het best uit te voeren is in een ruimte die Zuid-West gericht is.

 

 

Toilet en wasmachine in de badkamer

Lichamelijke verzorging en relaxen zijn de belangrijkste activiteiten in de badkamer. Door de aanwezigheid van leidingen wordt er ook vaak gekozen om het toilet en de wasmachine te integreren. Dit kan storend werken en zorgt vaak voor een rommelige indruk. Om volledig tot rust te komen is het dan ook aangewezen deze in een aparte ruimte te plaatsen. Heb je onvoldoende ruimte of vind je het wel praktisch; kies dan eventueel voor een visuele afscheiding zoals een valse wand of ingebouwde kast.

 

badkamer inrichten: toilet verstoppen
Interieurdesigner

 

 

Combineer tijdloze materialen en kleuren met trendy eyecatchers

Een nieuwe badkamer is een grote investering en moet heel wat jaren meegaan. Voor het bad, de douche en het badkamermeubel kies je dus best tijdloze kleuren en vormen. Ook bij het kiezen van de tegels speel je maar beter op veilig. Als je de woning later wil verkopen, zal deze beslissing zeker zijn vruchten afwerpen.

 

badkamer inrichting met decoratie
Interieurdesigner


Dit betekent echter niet dat je geen trendy badkamer kan hebben! Door enkele wanden niet te betegelen, kan je toch nog opvallende kleuraccenten toevoegen die nadien goedkoop en snel geverfd kunnen worden. Ook met accessoires zoals handdoeken, badkameraccessoires en kaarsen kan je de badkamer een hedendaagse toets geven.

 

 

Badkamer inrichten – De verlichting

Een aangename badkamerverlichting bestaat uit algemene verlichting en gerichte accentverlichting. Als bijkomende verlichting kan je indirecte verlichting plaatsen om ruimtegevoel te brengen of om een intieme sfeer te scheppen. Uitgebreide informatie vind je in het artikel ‘Tips voor een geslaagde badkamerverlichting‘. 

 

Keramische tegels kiezen

Tegels hebben een belangrijke invloed op het eindresultaat en komen voor in heel wat kleuren, stijlen en texturen. Omdat trends steeds veranderen kies je best voor neutrale kleuren zoals grijs, wit en bruin. Vermijd ook tegels met opvallende texturen. Deze doen de badkamer kleiner lijken en kunnen er na enkele jaren ouderwets uitzien.

 

Tegels kiezen
Interieurdesigner


Wanneer je nieuwe badkamertegels wil kopen, moet je steeds nagaan of ze afgewerkt zijn met een antisliplaag. Aangezien de badkamer er vaak nat bijligt, is een gladde vloer zeker niet aan te raden. Naast tegels als vloerafwerking kan je ook kiezen voor vinyl, linoleum, rubber of kurk.

 

 

Nog enkele tips voor een geslaagde badkamerinrichting

  • Let op de speciale A.R.E.I. regels omtrent elektriciteit en verlichting in de badkamer. Hier gelden er strengere regels dan in de rest van de woning. Lees ook ons artikel over badkamerverlichting.
  • Vloerverwarming brengt meer comfort en droogt natte vloeren sneller.
  • Vermijd een directe overgang tussen badkamer, slaapkamer en dressing. Kledij zal snel muf ruiken door de hoge vochtigheidsgraad.
  • Kijk na op welke subsidies je recht hebt. Er zijn kleine premies voor spaardouchekoppen tot grotere subsidies voor heuse verbouwingswerken.
  • Plaats een automatisch ventilatiesysteem in de badkamer en voorkom schimmels en vochtplekken. Lees hierover meer in het artikel ‘Badkamer verluchten: badkamerventilator plaatsen‘.
Badkamerwerken uitvoeren?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
badkamer behangen
Badkamer behang: Leuke eyecatcher voor de muren
Tips voor een tijdloze badkamer
Tips voor een tijdloze badkamer
Badkamertegels schilderen: Voorbeelden en stappenplan
Badkamertegels schilderen: Voorbeelden en stappenplan
Het kleinste kamertje inrichten: Tips en originele ideeën
Het kleinste kamertje inrichten: Tips en originele ideeën
Moderne badkamers: Inspiratie
Moderne badkamers: Inspiratie
Kalkaanslag badkamer
Kalkaanslag badkamer
Online offertes ontvangen voor badkamerrenovatie
Online offertes ontvangen voor badkamerrenovatie
Een gietvloer in de badkamer
Een gietvloer in de badkamer
Glazen douchewand: Mogelijkheden en inspiratie
Glazen douchewand: Mogelijkheden en inspiratie
voorbeeld design badkamer
Tips voor het inrichten van een design badkamer
Bad kopen: mogelijkheden & inspiratie
Bad kopen: mogelijkheden & inspiratie
badkamer schuin dak
Badkamer onder schuin dak: enkele inspirerende tips