Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Beton cire badkamer

Beton cire badkamer

Beton cire is een dunne, decoratieve betonlook coating die door zijn waterdichte eigenschappen erg populair is als afwerkingslaag voor meubels, muren, vloeren, plafonds, … in de badkamer. Lees hier alles over de mogelijkheden en prijs.

Ga snel naar: uitvoeringenvoordelenprijsplaatsingoffertes aanvragen

TIP

Wat is beton cire?

Beton cire is een dun, decoratief soort pleisterwerk o.b.v. hars en cement. Het wordt naadloos aangebracht in een dikte van 2 à 3 mm en is geschikt voor zowat elk type ondergrond. Door de waterdichte eigenschappen is beton cire ook geschikt om toe te passen in vochtige ruimtes zoals de badkamer. Daar kan het gebruikt worden als afwerking voor muren, wanden, de vloer, het plafond, badkamermeubels, de douchewand, …

 

 

Mogelijke uitvoeringen

Door de badkamer te stucen met beton cire geef je ze een naadloze, stijlvolle afwerking. Door de grote keuze aan mogelijke afwerkingen kan je daarbij verschillende stijlen en effecten creëren. Zo ben je zeker van een uniek resultaat dat past bij jouw smaak en de rest van je interieur: 

 

1. Kleuren

beton cire kleuren badkamer
Shutterstock 

 

Standaard heeft beton cire voor de badkamer een grijze kleur. Deze grijstinten zijn erg populair bij wie de look van echt beton wil imiteren. Door pigmenten toe te voegen aan het mengsel zijn echter ook andere kleuren mogelijk, gaande van natuurlijke beige of bruine tinten tot felle kleuren zoals groen, blauw, … 

 

2. Effecten

beton cire badkamer
Shutterstock 

 

In de badkamer wordt beton cire aangebracht met een speciale spaan. Afhankelijk van de methode die daarbij toegepast wordt kunnen er verschillende nuances en effecten gecreëerd worden. Zo kan je door beton cire egaal aan te brengen een heel moderne en strakke look creëren. Door de veegsporen van de spaan meer zichtbaar te laten, creëer je eerder een Oosters effect.

 

TIP

Vraag naar de mogelijkheden bij jouw vakman

Welke mogelijkheden er zijn op vlak van afwerking is sterk afhankelijk van het type beton cire dat gebruikt wordt. Verder heeft ook de manier waarop het aangebracht wordt een grote invloed op hoe je badkamer er zal uitzien.

Informeer je daarom op voorhand goed bij de vakmannen die je contacteert om te zien wat mogelijk is: Met welke producten werkt hij? Welke kleuren en effecten zijn mogelijk? … Vergelijk daarbij voorstellen van verschillende vakman om een duidelijk beeld te krijgen van de mogelijkheden. Vergelijk vrijblijvend voorstellen op maat via de offertepagina.

 

 

Voordelen beton cire in badkamer

+ Mogelijk op elk type ondergrond: beton cire kan je aanbrengen op verschillende materialen: hout, metaal, tegels, gipsplaten, … Zeker bij renovaties is dat erg handig. Je hoeft niets uit te breken en kan het beton cire gewoon aanbrengen op de bestaande ondergrond.

+ Dunne afwerkingslaag: beton cire wordt in een dikte van 1 à 3 mm aangebracht. Door deze geringe dikte zijn er geen grote gevolgen voor de structurele belasting. Bij toepassing op de vloer zorgt het bovendien niet voor grote hoogteverschillen. Je moet de deuren bvb. niet ophogen.

+ Mogelijk in verschillende uitvoeringen: de vele mogelijkheden op vlak van kleuren en effecten zorgen ervoor dat je verschillende looks en stijlen kan creëren. Er is met andere woorden voor ieder wat wils.

+ Mogelijk op verschillende oppervlakken: beton cire in de badkamer kan je zowel laten aanbrengen op de vloer, wanden, het plafond, badkamermeubels, de douchewand, …

+ Vochtbestendig: de speciale coating waarmee het afgewerkt wordt (meer info hierover verderop in het artikel), maakt beton cire waterbestendig. Ideaal dus voor gebruik in de badkamer.

+ Naadloos: beton cire vormt een naadloze afwerkingslaag, wat zorgt voor een hygiënisch oppervlak dat makkelijk schoon te maken is.

 

Beton cire badkamer kosten

Hoeveel het kost om je badkamer te laten afwerken in beton cire is afhankelijk van verschillende factoren zoals:

  • Oppervlakte: doorgaans geldt: hoe groter de oppervlakte, hoe lager de prijs per vierkante meter.
  • Moeilijkheidsgraad van de werken: 1 groot oppervlak is makkelijker af te werken met beton cire dan kleine oppervlakken met veel hoeken en kantjes. Dat laatste zal meer tijd in beslag nemen en bijgevolg dus ook meer kosten.
  • Ondergrond: in bepaalde gevallen moet de ondergrond voorbereid worden (scheuren of barsten herstellen, primerlaag aanbrengen, …). Dat brengt vanzelfsprekend ook kosten met zich mee.

De prijs voor beton cire in de badkamer bedraagt gemiddeld € 80 à 140 (incl. btw en plaatsing). Let op, de prijs kan verschillen per vakman. Je doet er dan ook goed aan offertes aan te vragen bij 2 à 3 gespecialiseerde plaatsers van beton cire. Zo kan je makkelijk prijzen en voorstellen vergelijken. Ontvang hier vrijblijvend offertes op maat.

 

badkamer beton cire
Shutterstock

 

Plaatsing

Het afwerken van een badkamer met beton cire verloopt doorgaans in volgende stappen:

 

1. Ondergrond voorbereiden

Op voorwaarde dat deze vlak, vormvast, proper en vetvrij is, kan beton cire op zowat elk type ondergrond aangebracht worden: hout, beton, tegels, gipsplaten, …

Vertoont de ondergrond schade zoals barsten of scheurtjes? Dan worden deze best eerst zoveel mogelijk hersteld of opgevuld (eventueel met een glasvezelbewapening). In bepaalde gevallen, bijvoorbeeld wanneer de ondergrond poreus is, wordt ook eerst een primer aangebracht. Dat is nodig om een goede hechting van het beton cire te garanderen.

 

2. Beton cire aanbrengen

Beton cire wordt meestal aangebracht in 2 lagen. De eerste laag is de grondlaag en moet zo dun mogelijk, maar wel dekkend aangebracht worden. Zodra deze droog is (na ong. 2 à 4 uur), wordt de tweede laag aangebracht. Door deze laag met grote of kleine vegen aan te brengen, wordt ook al grotendeels het gewenste effect in het oppervlak aangebracht. Beide lagen moeten nadien gemiddeld 24u drogen.

 

3. Oppervlak schuren

Als de lagen beton cire opgedroogd zijn, kunnen ze verder afgewerkt worden door ze te schuren. Hoe langer het oppervlak geschuurd wordt, hoe meer beweging en kleureffect er verschijnt. Let op: het is belangrijk dat al het stof na het schuren goed verwijderd wordt. Dat is belangrijk voor de volgende stap:

 

4. Oppervlak waterdicht maken

In deze laatste fase wordt het beton cire oppervlak geïmpregneerd. Zodra dat impregneermiddel goed opgedroogd is, wordt nog een laatste laag (coating) aangebracht. Deze maakt het beton cire oppervlak waterdicht.

TIP

Schakel een gespecialiseerde plaatser in! 

Beton cire in de badkamer wordt handmatig aangebracht. De kwaliteit en het uitzicht is dus sterk afhankelijk van de toegepaste werkwijze en het gebruikte materiaal.

Om jezelf te verzekeren van een kwaliteitsvol en mooi resultaat op lange termijn, laat je het beton cire best aanbrengen door een gespecialiseerde plaatser. Deze werkt met professioneel materiaal en weet precies hoe hij te werk moet gaan en waarmee hij rekening moet houden. Ontvang vrijblijvend offertes van gespecialiseerde plaatsers actief in jouw regio via de offertepagina.

 

 

 

Alternatieven (mortex, microtocement, tadelakt)

Beton cire is niet de enige pleisterachtige afwerkingslaag die gebruikt kan worden in de badkamer. Er bestaan ook verschillende gelijkaardige alternatieven, tadelakt, mortex, microcement, … Het zijn gelijkaardige producten, maar met een licht andere samenstelling of dikte, afhankelijk van de producent. Elk materiaal heeft daarbij ook zijn eigen voor- en nadelen en afwerkingsmogelijkheden.

TIP: een gespecialiseerde plaatser kan je, o.b.v. je wensen, de gewenste toepassing, de mogelijkheden van de ruimte, …, adviseren over het meest geschikte materiaal voor jouw situatie.

 

Beton cire in de badkamer?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

Lees ook
badkamer schuin dak
Badkamer onder schuin dak: enkele inspirerende tips
Tips voor een bad douche combinatie
Tips voor een bad douche combinatie
welke douchebak kiezen
Douchebak kiezen: Materialen en formaten
Tips kleine badkamer inrichten
Tips kleine badkamer inrichten
Badkamer inrichten: Algemene tips
Badkamer inrichten: Algemene tips
Tips voor een geslaagde badkamerverlichting
Tips voor een geslaagde badkamerverlichting
Een betonvloer in de badkamer
Een betonvloer in de badkamer
Kalkaanslag badkamer
Kalkaanslag badkamer
ensuite badkamer zolder
Ensuite badkamer: 4 voorbeelden ter inspiratie!
Badkamertegels schilderen: Voorbeelden en stappenplan
Badkamertegels schilderen: Voorbeelden en stappenplan
Regendouche kiezen: tips en inspiratie
Regendouche kiezen: tips en inspiratie
Waarom een complete badkamer een slim idee is
Waarom een complete badkamer een slim idee is