Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
welke douchebak kiezen

Douchebak kiezen: Materialen en formaten

Wil je een douchebak plaatsen en vind je het lastig om een juiste keuze te maken uit het grote aanbod? In dit artikel worden de meest gebruikte materialen en formaten voor je op een rijtje gezet. Daarnaast geven we tips over de verschillende inbouwmogelijkheden en over het plaatsen van een douchebak in een inloopdouche.

 

 

soorten materialen voor de douchebak

Tegenwoordig worden douchebakken vervaardigd uit acryl, geëmailleerd staal, composiet of keramiek (porselein). Elk materiaal heeft zijn specifiek voor- en nadelen, uitzicht en prijs. 

 

1. Douchebak in Acryl

Acryl is een soort kunststof. Het is een erg sterk en tegelijkertijd licht materiaal. Het grote voordeel aan acryl is de prijs. Daarnaast is het sterk isolerend waardoor het warm aanvoelt aan de voeten. Acryl heeft van nature een antislip werking. Het materiaal is wel gevoeliger voor krassen dan geëmailleerd staal of keramiek. Het kan scheuren bij hoge puntbelasting. Wanneer de douche enkele jaren intensief gebruikt wordt, zal het acryl al snel dof worden.

 

2. Douchebak in Geëmailleerd staal

Geëmailleerd staal is krasvast, onbuigzaam en sterk. Het materiaal is afgewerkt met een toplaag van keramisch materiaal (email). De douchebak zal iets kouder aanvoelen dan acryl door een lagere isolatiegraad. Hou rekening met het feit dat stukjes email kunnen afbreken wanneer er een hard object van grote hoogte op valt. Bij een douchebak in staal moet je dus opletten wanneer je een schaar, scheermesje of nagelknipper gebruikt.

 

3. Douchebak in Composiet

Composiet douchebakken zijn driemaal sterker dan acryl. Composiet bestaat meestal uit een mengsel van polyesterhars en natuursteen maar er zijn ook andere composietmaterialen. Het is een hard en vormvast materiaal. Het is erg geschikt voor vlakke douchebakken, voor inloopdouches maar ook voor vrijstaande douchebaden of standaard douchebakken. Het materiaal is wel duurder dan acryl en metaal.

 

 

Courante maten van douchebakken

Douchebakken zijn leverbaar in de vormen: vierkant, rechthoek, kwartrond en vijfhoek. De standaardmaten voor de vierkante modellen zijn: 80×80 en 90×90. Voor rechthoekige modellen: 80×100, 90×120, 90×140, 90×160, 90×180. Wil je comfortabel douchen, dan is een minimale breedte van 90 centimeter aangewezen. Douchebakken kunnen zowel geleverd worden als opbouw- of als inbouwmodel. Een opbouwmodel wordt op een dragende constructie op de badkamervloer geïnstalleerd. Een inbouwmodel wordt in de vloer zelf verwerkt, zo ontstaat de inloopdouche.

 

douchebak badkamer
Shutterstock

 

 

Douchebak voor inloopdouche

Bij een inloopdouche zijn er nagenoeg geen opstaande randen waardoor de douche gemakkelijk toegankelijk is. Speciaal voor inloopdouches zijn er uiterst decoratieve vlakke rechthoekige douchebakken in de handel. Ze zijn voorzien van het nodig afschot waardoor een goede afwatering is gegarandeerd. De afbakening van een vlakke douchebak kan gebeuren met wanden van veiligheidsglas. 

 

Inloopdouche in mozaiek
Shutterstock

 

Het plaatsen van een vlakke inbouwdouchebak ten behoeve van een inloopdouche vergt aardig wat expertise. De douchebak moet immers gelijk komen te liggen met de vloerpas en moet dus ingewerkt worden in de chape. Bij een nieuwbouwwoning kun je hier bij de constructie van de vloeropbouw al rekening mee houden en is montage in feite niet zo ingewikkeld. Bij een bestaande douche zal de vloer echter uitgekapt (of juist verhoogd) moeten worden zodat er genoeg ruimte is voor de sifon. Lees hierover meer in het artikel ‘Een inloopdouche maken: tips en nuttige afmetingen‘.

 

 

Nog enkel tips voor het plaatsen van een douche

  • Een opbouwdouchebak rust op een dragende constructie. Hiervoorkan je best gebruik maken van cellenbeton. Dit materiaal is goedkoop, sterk en je kan het gemakkelijk op maat maken met een speciale zaag.
  • Maak een inspectieluikje aan de voorkant zodat je bij lekkage of verstoppingen bij de afvoer (sifon) kan. Er zijn speciale kaders in de handel waarmee je het luikje netjes kan afwerken.
  • Een metalen douchebak moet altijd elektrisch geaard worden!
  • Zorg voor voldoende niveauverschil bij het aanleggen van de afvoerleiding (minstens 4mm per meter ) zodat het water voldoende snel kan wegstromen.

 

Opbouw douchebak
Shutterstock

 

Plaats je wandtegels over de douchebak

Je kunt een inbouw douchebak het beste plaatsen voordat je de muur betegeld. Op die manier komen de tegels netjes over de rand van de douchebak. De onderrand kan je daarna goed afdichten met siliconenkit waardoor een goede waterdichte afscheiding ontstaat. Afhankelijk van de ondergrond wordt het ook aangeraden om een vochtwerende laag op de te betegelen muur te plaatsen.

 

Inloopdouche met houten afwerking
Shutterstock
Douchebak laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
Tips voor een tijdloze badkamer
Tips voor een tijdloze badkamer
Houten vloer in de badkamer: Parket of laminaat?
Houten vloer in de badkamer: Parket of laminaat?
badkamer renoveren tips en prijzen
Tips voor het renoveren van de badkamer
Badkamer inrichten: Algemene tips
Badkamer inrichten: Algemene tips
Badkamertegels kiezen | Tips en praktische weetjes
Badkamertegels kiezen | Tips en praktische weetjes
badkamer schuin dak
Badkamer onder schuin dak: enkele inspirerende tips
Waarom een complete badkamer een slim idee is
Waarom een complete badkamer een slim idee is
Glazen douchewand: Mogelijkheden en inspiratie
Glazen douchewand: Mogelijkheden en inspiratie
Beton cire badkamer
Beton cire badkamer
Badkamer verwarming kiezen: Soorten verwarmingselementen
Badkamer verwarming kiezen: Soorten verwarmingselementen
Kalkaanslag badkamer
Kalkaanslag badkamer
Bad kopen: mogelijkheden & inspiratie
Bad kopen: mogelijkheden & inspiratie