Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Badkamertegels kiezen | Tips en praktische weetjes

Badkamertegels kiezen | Tips en praktische weetjes

Keramische tegels zijn één van de meest gebruikte materialen in de badkamer. Ze zijn makkelijk te reinigen, waterdicht en verkrijgbaar in tal van kleuren en formaten. In dit artikel kom je te weten hoe je de perfecte badkamertegels kan spotten, wat de gemiddelde prijzen zijn per vierkante meter en waarop je moet letten in de winkel.

 

Tegels kiezen badkamer
Shutterstock

 

DUURZAAMHEIDSKLASSE VAN BADKAMERTEGELS

Om de kwaliteit van tegels makkelijk te controleren zijn er verschillende normeringen in het leven geroepen. Zo kan je met enkele cijfers nagaan of je tegels voldoen voor gebruik in de badkamer.

 

Slipweerstand

In een vochtige ruimte zoals de badkamer maak je best gebruik van tegels met een hoge slipweerstand. Dit wordt bepaald door de de oppervlakteruwheid, vuil- en slijtageweerstand. Ook het formaat van de badkamertegels en de voegen kunnen een invloed hebben op slipgevaar. De slipweerstand met schoeisel wordt aangegeven door de letter R, gevolgd door een cijfer tussen 9 en 13. Hoe hoger de R-waarde, hoe minder kans op slippen. Voor blootsvoets lopen is er de NEN-EN 13451-1 normering. Deze wordt uitgedrukt in A, B of C. Keramische tegels die aangeduid zijn met B of C volstaan ruimschoots om te gebruiken als badkamervloer.

 

Tegelkwaliteit: 1ste keus en 2de keus

Hoewel tegelfabrikanten gebruikmaken van de nieuwste technologie zijn kleine verschillen nooit uitgesloten. Zo kunnen kleuren en afmetingen van de tegels lichtjes afwijken. Naargelang deze verschillen worden tegels ingedeeld in loten van eerste keus en tweede keus. Eerste keus tegels hebben een minimale afwijking op gebied van afmetingen en kleuren. De kwaliteit van tweede keus hangt sterk af van de producent of het type. Zo kan je weinig tot veel hinder ondervinden bij het plaatsen van de tegels. Af en toe worden tegels ook aangeduud met derde keus of commerciële keuze.

 

Conclusie

Vraag in de winkel specifiek naar badkamertegels met een slipweerstand van B of C. Wil je zeker zijn dat je tegels mooi zullen aansluiten, kies dan voor eerste keus tegels. Tweede keus tegels zijn vaak goedkoper maar kunnen afwijkingen bezitten die het leggen bemoeilijkt. 

 

 

Formaat van de badkamertegels

Tegels zijn verkrijgbaar in tal van vormen en afmetingen. De keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur en zal grotendeels het eindresultaat van je badkamer bepalen.  Naargelang je kiest voor grote of kleine badkamertegels zal je rekening moeten houden met een aantal punten.

 

Kleine tegels of mozaïektegels

– Wanden die niet waterpas staan, vallen harder op door de voeglijnen.
– Mozaïektegels voegen, vergt meer werk dan grote tegels voegen.
– Er is meer voegmateriaal nodig wat kan zorgen voor een hogere prijs.
– Bij mozaïektegels op netten is slijpen niet nodig.

 

Grote badkamertegels

– Het bepalen van de voeglijen vraagt meer denkwerk.
– Minder voegwerk wat de kans op doorlating van water vermindert.
– Moeilijker werken rond buizen en andere obstakels.
– Meer afval en slijp- of snijwerk.

 

badkamertegels kiezen
Shutterstock

 

Tegenwoordig maakt men vaak gebruik van combinaties met kleine en grote tegels in hetzelfde materiaal. Dit schept meer sfeer en maakt het ook makkelijker om de badkamer te betegelen. Bij bovenstaande douche hebben ze gekozen voor kleine mozaïektegels omdat de hoek afgerond is.

TIP

Speel op veilig met je voegen

Vermijd voegen in een lichte kleur omdat deze na verloop van tijd vuil worden. Met cementkleurige voegen speel je op veilig en blijft alles mooi egaal.

 

 

Badkamer betegelen: kostprijs 

Keramische tegels zijn al verkrijgbaar vanaf 10 euro per vierkante meter maar dat bedrag kan snel oplopen tot 100 euro of meer. Met een budget van 50 euro per vierkante meter heb je al heel wat keuze. Naast de prijs van de tegel speelt ook het voegmateriaal en de lijm een belangrijke rol.

 

Prijs zelf tegels leggen

Ga je de badkamer zelf betegelen, dan moet je ook instaan voor het bouwmateriaal en werkmateriaal. Denk hierbij aan de tegellijm, het voegmateriaal, het huren van een tegelsnijder, troffels, kruisjes of koorden, een rubberen hamer, een lijmkam, en materiaal voor uitzetvoegen. Bij zelfplaatsing mag je rekenen op een materiaalkost van 6 à 10 euro per vierkante meter. Uiteraard worden hier geen werkuren in rekening gebracht.

 

Prijs laten tegelen

Om een correcte prijs te bepalen, zal de tegelplaatser rekening houden met volgende factoren: formaat van de tegels, totale oppervlakte, moeilijkheidsgraad en legverband. Krijg je een offerte waar enkel een totaalprijs opstaat, bereken dan zelf hoeveel het zal kosten per vierkante meter om prijzen te vergelijken. Wanneer je de badkamer wil laten betegelen schommelt de gemiddelde prijs per vierkante meter tussen de €25 en €60, excl. BTW. Normaal gezien is lijm en voegsel inclusief maar dit vraag je best even na om misverstanden te vermijden.

TIP

Is je woning ouder dan 10 jaar dan hoef je maar 6% BTW te betalen op de materialen en werkuren. Belangrijk is dan wel dat je de tegels koopt bij de persoon die de werken effectief uitvoert.

 

Badkamertegels plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
Badkamer verwarming kiezen: Soorten verwarmingselementen
Badkamer verwarming kiezen: Soorten verwarmingselementen
Het kleinste kamertje inrichten: Tips en originele ideeën
Het kleinste kamertje inrichten: Tips en originele ideeën
Een badkamermeubel op maat laten maken
Een badkamermeubel op maat laten maken
badkamer schuin dak
Badkamer onder schuin dak: enkele inspirerende tips
m2 prijs nieuwe badkamer
Nieuwe badkamer prijs
Waarom een complete badkamer een slim idee is
Waarom een complete badkamer een slim idee is
Badkamer inrichten: Algemene tips
Badkamer inrichten: Algemene tips
Tips voor een geslaagde badkamerverlichting
Tips voor een geslaagde badkamerverlichting
Een inloopdouche maken: Tips en nuttige afmetingen
Een inloopdouche maken: Tips en nuttige afmetingen
Badkamer schilderen: tips en inspiratie
Badkamer schilderen: tips en inspiratie
Badkamerrenovatie: mogelijkheden en tips
Badkamerrenovatie: mogelijkheden en tips
Overzicht soorten wandbekleding voor de badkamer
Overzicht soorten wandbekleding voor de badkamer