Je muur kaleien is een originele manier om je wanden meer uitstraling te geven. Je kan zowel binnenmuren als buitenmuren kaleien. Ontdek er meer over in dit artikel.

 

Wat betekent kaleien?

Kaleien is een eeuwenoude techniek die vroeger door boeren jaarlijks toegepast werd om buitengevels te ontsmetten en te beschermen tegen vocht. Door de jaren heen stapelden de verschillende lagen zich op, waardoor de muur steeds dikker werd. Het is die authentieke look van toen, die vandaag terug wordt gebruikt om muren een originele en authentieke uitstraling te geven.

 

Binnenmuren kaleien

Door je binnenmuren te laten kaleien, geef je ze een authentieke landelijke look. Kalei bestaat hoofdzakelijk uit kalk en rivierzand. Door het aanbrengen van deze massa met een blokkwast, krijg je het typische strepeneffect. Wit is de meest gebruikte kleur, maar je kan ook kiezen voor andere kleuren. Kleurpigmenten kunnen toegevoegd worden naargelang je persoonlijke wens. Let wel, om het typische "kalei-effect" te verkrijgen heb je ervaring nodig. Het is verstandig om deze werken te laten uitvoeren door een professionele schilder. Hieronder vind je enkele leuke voorbeelden van gekaleide muren in hippe interieurs: 

grijze binnenmuur kaleiverf© Bietini Design Geraardsbergen


Dit interieur is landelijk en modern dankzij de hippe meubelen en accessoires. De binnenmuren zijn afgewerkt met een kalei met grijze pigmenten.

 

modern interieur met gekaleide muren© Bietini Design Geraardsbergen


Kalei zorgt voor een warme gloed van weleer. Het past bij alle interieurstijlen. In dit interieur gebruikte men kalei met natuurlijke pigmenten. Het past perfect bij de strakke meubels, die dankzij het hout ook warmte uitstralen. De trendy accessoires geven het interieur een unieke touch. De kalei-afwerking zorgt dan weer voor een authentieke sfeer.


Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij schilders gespecialiseerd in kaleiwerken.

 

 

Buitenmuren kaleien

Naast die originaliteit en authenticiteit bieden ze nog meer voordelen. Je buitenmuren kaleien zorgt er ook voor dat ze beschermd zijn tegen allerlei weersinvloeden, zoals regenbuien. Daarnaast zijn ze ook ideaal als om oneffenheden of ontsierende beschadigingen te camoufleren.  Je kan de look van je kaleimuur mee bepalen. Er zijn verschillende laagdiktes mogelijk door het variëren in de samenstelling van de kaleiverf. Kies voor meer of minder zandkorrels naargelang het effect dat je wenst. Daarnaast kan je ook kiezen voor een specifieke kleur, door de kaleiverf te mengen met kleurpigmenten.

gevel-met-kalei© Shutterstock


In dit voorbeeld is de gekaleide gevel afgewerkt met bruin-grijze pigmenten. Bij het kaleien zelf wordt een blokkwast gebruikt. Voor buitengevels is het extra belangrijk dat dit foutloos gebeurt. Kalei moet aangebracht worden bij de juiste temperatuur, anders verliest het zijn vochtwerende kracht. Daarnaast moet de muur ook ontdaan zijn van vuil en groen. Als je foutief werkt, loop je het risico dat de kaleilaag loskomt.

 

landelijke woning met kalei gevel© Shutterstock


In deze klasssieke landelijke woningen komen de klassieke witte kaleigevels goed tot hun recht. Dankzij de kaleiverf zijn ze ook bestand tegen slagregens.

 

 

Kostprijs kaleiwerken

Muren laten kaleien is niet goedkoop. Gemiddeld betaal je 25 euro per vierkante meter. De prijs is te verklaren door het intensieve werk dat ermee gepaard gaat. Er zijn verschillende lagen nodig om het typische effect te creëren. Daarnaast moet elke laag minstens 24 uur drogen. De prijs van de kaleiverf zelf is ook niet goedkoop. Vraag daarom verschillende offertes aan bij schilders. Op die manier kan je vergelijken en de voordeligste kiezen.

 

kaleiwerken laten uitvoeren

Geen ervaring met kalei? Om risico's te vermijden, laat je deze werken best uitvoeren door een ervaren professional. Via onderstaand formulier kan je nu vrijblijvend prijzen aanvragen bij professionele schilders en schildersbedrijven uit uw regio.