Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Interieur software - De beste gratis 3D tekenprogramma's

Interieur software - De beste gratis 3D tekenprogramma's

Je eigen woning ontwerpen aan de hand van een 3D-tekenprogramma was nog nooit zo eenvoudig. Vroeger moest je vaak een lange opleiding volgen om de programma’s onder de knie te krijgen maar tegenwoordig is een 3D interieur maken kinderspel. Een overzicht van de beste interieur tekenprogramma’s met hun werkwijze en voordelen vind je hier terug.

 

 

1. Tekenprogramma Google Sketchup

Wil je jouw interieur tot in de puntjes uitwerken dan is Google sketchup hét programma voor jou! Met de gratis versie kan je zowel meubels als volledige woningen tot in het kleinste detail verfijnen. Er is een online bibliotheek beschikbaar waarin miljoenen 3D ontwerpen gratis afgehaald kunnen worden. De keuze aan meubelen, gebouwen en decoratie zijn eindeloos.

 

programma sketchup

 

Google Sketchup is een gratis tekenprogramma dat niet verbonden is aan bepaalde leveranciers. Hierdoor kan je vrij kiezen uit allerlei meubels en vormen. Winkels die gratis 3D interieur programma’s ter beschikking stellen werken logischerwijs enkel met producten uit hun eigen gamma.

 

3D tekenprogramma gratis

 

Ook op gebied van kleuren en texturen heb je heel wat keuze. Mocht je toch niet het exacte patroon vinden dan kan je ook gratis uitbreidingen downloaden of je eigen texturen en kleuren aanmaken.

 

3D interieur v-ray sketchup

 

De veelzijdigheid en eenvoud van het tekenprogramma Sketchup heeft ervoor gezorgd dat ook steeds meer architecten en interieurontwerpers er gebruik van maken. In de professionele versie kunnen plannen ingeladen worden en plugins gedownload worden voor het professioneel afwerken van 3D beelden.

 

Onze waardering

Google Sketchup is veruit het meest uitgebreide tekenprogramma dat je gratis kan downloaden. Het is bijzonder gebruiksvriendelijk en er zijn ook tal van handleidingen beschikbaar op Youtube.

Software dowloaden: Naar de sketchup website

 

 

2. Villeroy & Boch badkamerplanner

Tekenprogramma Villeroy en Boch

 

Met de online badkamerplanner van Villeroy en Boch kan je jouw badkamer tot in de puntjes in kaart brengen om vervolgens in te vullen met meubels, voorzetwanden, sanitair en decoratie.

 

3D programma badkamer

 

Tijdens het ontwerpen in het tekenprogramma kan je makkelijk wisselen tussen bovenaanzicht en 3D-weergave. Wanneer er conflicten kunnen optreden bij het openen van deuren krijg je een waarschuwing op het grondplan. In de 3D-weergave kan je vervolgens zelf uittesten hoe ver de ramen en deuren zullen opendraaien.

 

badkamer planner

 

Onze waardering

De badkamerplanner van Villeroy & Boch is bijzonder veelzijdig. Schuine wanden en raampartijen kunnen perfect nagemaakt worden en ook voorzetwanden zijn makkelijk te integreren. Ben je klaar met ontwerpen dan kan je je gegevens achterlaten om via mail een unieke link te ontvangen naar je badkamer. Minpunten zijn het ontbreken van een afdrukfunctie en een kleine 3D weergave.

Link naar tekenprogramma: https://www.villeroy-boch.be/nl/badkamerplanner/

 

 

3. Tekenprogramma Ikea home planner

Op de website van IKEA kan je makkelijk en snel je dressing, keuken of badkamer samenstellen. De keukenplanner is het meest uitgebreidt maar hiervoor moet je wel een plug-in installeren. Eens de installatie voltooid is kan je makkelijk ontwerpen vanuit 3D-zicht of bovenaanzicht.

tekenprogramma ikea Home Planner

 

Eén van de leukste features van de Ikea Home Planner is dat je steeds een overzicht kan opvragen van de benodigde meubelen en het bijhorende kostenplaatje. Zo kan je makkelijk ontwerpen volgens een vooropgesteld budget.

 

screenshot ikea tekenprogramma

 

Onze waardering

Wanneer je van plan bent een keuken te kopen bij IKEA is dit programma zeker een aanrader. Je kan van thuis uit in alle stilte ontwerpen en wanneer je niet zeker bent over de afmetingen kan je het snel nog even nameten. Heb je geen computer ter beschikking of kan je wel wat hulp gebruiken, dan kan je ook in de winkel gebruikmaken van het programma. Met de bijhorende printer kan je het boodschappenlijstje afdrukken en de goederen afhalen.

IKEA tekenprograma’s gebruiken: Naar de Ikea website

 

 

4. Je interieur ontwerpen met RoomsTYLER

Met Roomstyler maak je gratis 3D-ontwerpen van allerlei ruimtes in huis. Geheel gratis en zonder account kan je via Roomstyler.com doorklikken naar dit gebruiksvriendelijke programma. In één muisklik voeg je alle gewenste afwerkingen en interieuraccessoires toe.  

Je kan producten toevoegen van heel wat grote merken waaronder Marks & Spencer en Moooi. In totaal kan je uit meer dan 120 000 producten kiezen van bekende interieurwinkels. Roomstyler is dan ook het tekenprogramma met het grootste aanbod ter wereld aan 3D-meubels.

 

Roomstyler
Roomstyler.com

 

Het 3D-programma Roomstyler vind je via deze link: https://roomstyler.com/3dplanner

Als je nog op zoek bent naar de stijl voor je ontwerp, begin dan met het aanmaken van een moodboard. Ook daarvoor ontwikkelde Roomstyler.com een speciale tool : de Moodboard Creator. Ook hier kan je weer kiezen uit een groot aanbod aan materialen, verfkleuren en interieuraccessoires. Dit programma is zoals Roomstyler heel gebruiksvriendelijk.

 

Moodboard-creator
Roomstyler.com

 

De Moodboard Creator kan je bezoeken via deze link: https://roomstyler.com/moodboard

 

Onze waardering 

Roomplanner is bijzonder gebruiksvriendelijk. Het aanbod van materialen en interieuraccessoires om je kamer tot in de details af te werken, is enorm groot. Geen wonder dat BBC, The Telegraph, The Sunday Times, en The Today Show dit programma aanraden aan lezers en kijkers. Er zijn al meer dan 850 000 kamers ontworpen dankzij dit programma.  

Lees ook
10 tips voor het inrichten van een klein appartement
10 tips voor het inrichten van een klein appartement
inkomhal inrichten: Tips voor een warme welkomst
inkomhal inrichten: Tips voor een warme welkomst
creatieve opbergtips
Creatieve opbergtips
Tips voor een praktische kot inrichting
Tips voor een praktische kot inrichting
groene kleuren interieur
Kleur je interieur groen
glazen aanbouw
Glazen aanbouw
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren
aanbouw-houtskelet
Aanbouw houtskelet
ensuite badkamer zolder
Ensuite badkamer: 4 voorbeelden ter inspiratie!
prefab aanbouw met verdieping
Prefab aanbouw
verlicht spanplafond
Verlicht spanplafond
erker aanbouwen
Erker uitbouw