10 tips voor het inrichten van een klein appartement
Kleine appartementen hebben zo hun eigen voordelen. Ze zijn goedkoper dan een grote woning en hebben vaak een gunstige ligging. Een klein appartement heeft zijn eigen charme en het feit dat je misschien niet zoveel ruimte hebt, wil niet zeggen dat je aandacht alleen maar naar een functionele inrichting uit moet gaan. Ook een klein appartement kun je perfect functioneel stylen indien je rekening houdt met een aantal basisprincipes:
1. Creëer visueel afgescheiden ruimtes
Bij een kleine ruimte denk je misschien niet gelijk aan het aanbrengen van scheidingen en ben je geneigd om de ruimte zoveel mogelijk open te laten. Dat is een volstrekt logische gedachte maar een bescheiden open ruimte gaat al snel rommelig aandoen. Door het ontbreken van scheidingen gaan de verschillende elementen (keuken, zitruimte, slaapgedeelte) visueel gezien door elkaar lopen.
Je kunt dit oplossen door gebruik te maken van kamerschermen of door meubels op een bepaalde manier te positioneren. Een buffetkast tussen het kook- en eetgedeelte is een mogelijkheid. Maar ook een sofa is een perfect meubelstuk om scheidingen aan te brengen. Ook planten kun je goed gebruiken om functionele overgangen in een ruimte te accentueren.
2. Investeer in multifunctionele meubels
In een klein appartement is iedere centimeter winst. Daarom zijn meubels die multifunctioneel gebruikt kunnen worden erg praktisch. Er is op dit gebied veel te koop. Denk bijvoorbeeld aan een bedbank (zie onderstaande foto), die je overdag kunt gebruiken als sofa, of aan een poef waarin je spullen kunt opbergen. Een uitschuifbare eettafel, die je kan uitbreiden als er gasten komen, is ook ontzettend handig. Er zijn veel goede ontwerpen van hoge kwaliteit op de markt die zowel praktisch als stijlvol zijn.
3. Werk met een licht kleurenpalet
Lichte kleuren werken altijd ruimtelijker dan donkere kleuren. Richt je bij het maken van een kleurenpalet op drie kleuren: twee kleuren met een lichte heldere tint die het grootste gedeelte van de ruimte bestrijken en één accentkleur waarmee je het geheel visueel wat spannender maakt. Het accent hoeft trouwens niet altijd groot te zijn om indruk te maken:
Mocht je behoefte hebben aan wat meer gedurfde kleuren, verf dan wat meubelstukken in een dergelijke kleur en breng accenten aan met een tweede kleur. Beperk je echter wel tot een bepaald gedeelte in de ruimte want anders krijg je een overkill aan kleuren en indrukken waardoor de ruimte zijn structuur verliest. Ook sobere tinten kunnen voor heel wat sfeer zorgen:
4. Ontdek ongebruikte ruimtes
Wanneer je al een tijdje in een appartement woont, dan kan het gebeuren dat je op een gegeven moment vastloopt in ideeën. Je denkt dat je alles al hebt geprobeerd en dat je alle ruimtes in huis zo goed mogelijk hebt benut. Maar weet je dat wel zeker? Ga eens brainstormen denk even niet aan eventuele kosten of welke werkzaamheden er misschien verricht moeten worden.
Denk aan vensterbanken die misschien gebruikt kunnen worden als werkruimte, of aan hoeken in de kamer waar je wellicht een hoekmeubel kunt plaatsen. Met een brainstormsessie kunnen soms de meest creatieve ideeën ontstaan. Ingebouwde kasten bijvoorbeeld zorgen ervoor dat je de ruimte onder een schuine wand optimaal kan benutten. Interesse in kasten op maat? Vergelijk dan vrijblijvend advies en prijzen op maat van jouw project via de offertepagina.
5. Verticale opbergruimte
Bij het inrichten van een klein appartement doe je er verstandig aan om ‘verticaal’ te denken, net als een architect die in een drukke stad een nieuw gebouw moet plaatsen. Gaat het niet in de breedte, dan maar in de hoogte. Smalle hoge opbergkasten zijn bij het inrichten van een wat kleiner interieur je vriend.
Ze nemen door hun smalle uiterlijk niet gelijk de hele muur in beslag en bieden veel bergruimte. Tegenwoordig zijn er ook zeer leuke plank en kastsystemen waarmee je volledig naar eigen inzicht je eigen opbergsysteem kan maken.
6. Werk georganiseerd
In een kleine ruimte is het soms lastig om alles netjes opgeborgen te krijgen, laat staan georganiseerd. Toch kun je met de juiste opberg-tools en organizers wat orde in de chaos scheppen. Kleine mandjes die op een plankensysteem aan de muur hangen kunnen al een hoop rommel verbergen. Voor papieren, documenten en tijdschriften zijn er genoeg organizers voorhanden waarmee je structuur kunt aanbrengen.
Wanneer je eenmaal een systeem hebt gevonden, dan is het zaak om ook georganiseerd te blijven. Dat kan trouwens nog een uitdaging zijn want psychologisch onderzoek heeft aangetoond dat het gemiddeld 66 dagen duurt voordat je een nieuwe gewoonte hebt aangeleerd. Een mens is nu eenmaal een gewoontedier en wanneer we eenmaal iets gewend zijn dan doen we het niet graag anders. Maar laat je hierdoor niet ontmoedigen, velen zijn je voorgegaan!
7. Breng rondingen aan met meubels en decoratie
De meeste appartementen zijn vierkant van vorm en kunnen hierdoor wat saai aandoen. Door het aanbrengen van gebogen lijnen kun je een ruimte al een stuk spannender maken. Een ronde eettafel of een sofa met ronde of schuine hoeken kan het verschil maken tussen een saaie en een creatieve ‘out of het box’ vormgeving. Vergeet ook niet om de ronde vormen terug te laten komen in je accessoires.
In plaats van een standaard rechthoekige spiegel kun je bijvoorbeeld kiezen voor spiegel met een wat rondere of ovale vorm. Kijk ook eens naar de verlichting want daarmee kun je ook een wereld van verschil maken. Een mooie designlamp kan een echte blikvanger zijn waardoor de aandacht even afgeleid wordt van een object dat misschien wat minder mooi is.
8. Breng diepte aan met lagen
Bij kleinere appartementen ontbreekt het vaak aan diepte. Dat is ook logisch want de ruimte is nu eenmaal beperkt. Je zult dus visuele trucjes uit moeten halen om enig gevoel van diepte te creëren. Een van de manieren waarop je dit kunt doen is door het werken met lagen en contrasten. Indien je sofa bijvoorbeeld neutraal van kleur is, leg er dan kussens op met een leuk patroon en van een gedurfde contrasterende kleur.
Maak gebruik van vloerkleedjes die van een andere structuur zijn dan de ondergrond en leg eens wat extra kussens op het bed. Wanneer je dit op een speelse en stijlvolle manier doet, zul je merken dat de ruimte visueel gezien meer diepte krijgt.
9. Zwevende elementen
Zwevende kastelementen of planken zijn bijzonder geschikt voor een klein appartement. Ze maken de kamer ruimtelijk en bieden veel functionaliteit. Een boekenkast neemt veel ruimte in beslag en kan prima vervangen worden door een systeem van zwevende planken of kleine zwevende kubussen. Er zijn een aantal leuke modulaire systemen in de handel waarmee je zelf creatief aan de slag kunt. Zwevende systemen hebben de toekomst, zeker in een wat kleiner appartement, dus check it out en ga voor floating design!
10. Ruim regelmatig op
De mens is niet alleen gewoontedier maar ook een verzamelbeest. Het is dan ook logisch dat je na verloop van tijd een hoop spullen hebt verzameld die je eigenlijk niet perse meer nodig hebt. Ga dus gewoon eenmaal per jaar eens een grote opruiming houden en kijk dan bewust of je alles wel nodig hebt. Het is een bekend psychologisch verschijnsel dat we moeilijk afscheid kunnen nemen van bepaalde spulletjes, ook al gebruiken we ze niet.
Wanneer je moeite hebt om iets definitief weg te doen, leg het dan apart in een doos die je elders bewaart. Je zult zien dat het een jaar later een stuk makkelijk is om de doos met spullen weg te doen of tweedehands te koop aan te bieden. Hoe het ook zij, de leefruimte blijft op deze wijze in ieder geval opgeruimd.
Zoals je ziet is ook een klein appartement stijlvol in te richten. Misschien moet je soms wat ‘out of het box’ denken maar dat is het leuke van interieur design: met wat kennis, inspiratie en creativiteit is alles mogelijk.