Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
dak houtskeletbouw isoleren

Houtskeletbouw isoleren

 

Heb je een houtskeletbouw en weet je niet hoe je zo’n constructie moet isoleren? Of welke materialen je kan gebruiken voor deze klus? In dit artikel bespreken wij alles van materialen en hun prijs tot de aandachtspunten bij het kiezen van je isolatiemethode.

Ga snel naar:
Hoe isoleert een expert jouw houtskeletbouw?
Isolatiematerialen voor houtskeletbouw
Prijzen voor het isoleren van houtskeletbouw
Aandachtspunten bij houtskeletbouw isoleren
Zelf isoleren of een expert inschakelen?
Krijg offertes voor jouw isolatieproject!

 

 

Wat is houtskeletbouw?

Houtskeletbouw is een methode van bouwen waarbij het fundament of het ‘skelet’ van het gebouw volledig uit hout bestaat. Bij deze techniek maakt een bouwbedrijf gebruik van een open frame structuur, die een isolatiespecialist later opvult met isolatiemateriaal. Enkel een houten structuur isoleert uiteraard niet goed genoeg. Daarom is het van groot belang om de muren, vloeren en daken van een houtskeletbouw woning goed te isoleren. Dit zorgt niet alleen voor een beter wooncomfort, maar draagt ook bij aan het verlagen van energiekosten en het minimaliseren van vochtproblemen.

Wil jij het dak, de vloer of de muren van je houtskeletbouw laten isoleren? Vertrouw dan op een isolatiespecialist. Zij kunnen je door hun jaren ervaring het beste advies geven. Vergelijk het aanbod en de prijzen van meerdere experts via ons offerteformulier!

dak houtskeletbouw isoleren

 

 

Hoe isoleert een expert je houtskeletbouw?

Welke technieken zijn geschikt? Over het algemeen isoleer je een houtskeletbouw door flexibele isolatie te plaatsen tussen de houten balken van je dak, vloer of muren. Met je isolatiespecialist kan je over materialen en je budget afspraken maken, maar de algemene werkwijze blijft gelijkaardig. Een overzicht:

 

Dak van de houtskeletbouw isoleren

Je dak kan je langs de binnenkant of langs de buitenkant laten isoleren. Een isolatiespecialist kan je helpen met beslissen wat de beste optie is in jouw situatie. Meestal zal je je houtskeletbouw dak van binnenuit laten isoleren.

Een hellend houtskeletbouw dak isoleer je gewoonlijk langs de binnenkant, maar dit kan ook langs de buitenkant. Dan kan je ook kiezen voor iets minder flexibele materialen zoals PUR of PIR. Hier zal een isolatiespecialist onder je dakbedekking de isolatie aanbrengen.

Bij een plat houtskeletbouw dak kiest een vakspecialist er hoogstwaarschijnlijk voor om langs de binnenkant te isoleren. Normaal zal je bij een plat dak langs buiten isoleren. Maar waarom bij houtskeletbouw dan langs binnen? Omdat er tussen de houten balken sowieso veel plaats is om te isoleren. Veel experts kiezen daarom voor isolatie onder het dakbeschot. Bij dakisolatie is dampbescherming bovendien essentieel. Anders krijg je kans op houtrot en schimmels.

 

Vloer van de houtskeletbouw isoleren

Tussen de houten balken van je vloer zal een specialist meestal 1 van 2 dingen plaatsen. Isolatiedekens of inblaasisolatie. De inblaastechniek is handig voor een naadloze isolatie met geen kans op spleten in je isolatieschil. De specialist blaast glaswolvlokken of isolatievlokken van cellulose tussen de houten structuur met een inblaasmachine.

Denk je eerder aan bodemisolatie? Dit betekent dat je isoleert op de bodem van je kruipkelder. Voor moeilijk bereikbare kruipkelders zijn isolatiechips of EPS parels erg geschikt. Vloerisolatie blijft wel doeltreffender. Maar bij erg lage kruipkelders is bodemisolatie zeker een mogelijk alternatief.

 

Muren van de houtskeletbouw isoleren

Bij een houtskeletbouw is er geen spouwmuur aanwezig en meestal geen bakstenen muur om te isoleren. Dus is voornamelijk isolatie aanbrengen tussen de houten structuur je oplossing. Meestal gebruiken isolatiespecialisten hiervoor flexibel materiaal zoals minerale wol (steenwol of glaswol) of andere soorten isolatiedekens zoals vlas isolatie of houtvezel.

 

 

isolatiematerialen voor houtskeletbouw

Veel materialen zijn mogelijk. Het meest geschikte materiaal voor houtskeletbouw zijn dampopen materialen zoals isolatiewollen. Dit is omdat ze gemakkelijk tussen de houten balken te bevestigen zijn. Hieronder vallen rotswol, glaswol, houtvezel, hennep isolatie, vlas isolatie en katoen isolatie. Hardere en dampdichte materialen zoals PIR, PUR of EPS zijn minder geschikt voor houtskeletbouw isolatie. Hier zijn de meestgebruikte materialen op een rijtje:

 • Steenwol: ook wel rotswol genoemd. Deze soort is goedkoop en erg vuurbestendig. Rotswol is ook erg geluidsdicht. Je kan dit materiaal gebruiken in de vorm van flexibele dekens of halfstijve platen.
 • Glaswol. ook deze minerale wol is relatief budgetvriendelijk en brandbestendig. Om goed te isoleren moet je wel een dikkere laag laten aanbrengen. Het is ook een irriterende stof, maar iets minder dan steenwol. Bij beide minerale wollen gebruikt een expert een mondmasker.
 • Icynene: een ademende soort spuitisolatie die dient als dampopen en ecologisch alternatief voor PUR. Vooral als vloerisolatie bij houten vloeren is icynene een uitstekende keuze.
 • Vlas isolatie: tijdens de productie van linnen is vlas nodig. Van dit bijproduct kan dus ook isolatie gemaakt worden. Hierdoor is het een ecologisch alternatief voor minerale wollen. Dit dampopen alternatief is ook erg dampregulerend.
 • Katoen isolatie: katoen biedt een goede akoestische én thermische isolatie. Het is ook erg handig in de zomer door zijn hittebeschermende eigenschap. Hiernaast is het ook een ecologische keuze.
 • Houtwol: dit zijn flexibele panelen met goede geluidsdichtheid. Ze zijn gemaakt uit resten bij de houtzagerijen. Er komen geen chemische stoffen vrij bij de plaatsing, maar er kan wel houtstof vrijkomen. De installateur draagt dus best een mondmasker.
 • Cellulose: dit soort isolatiemateriaal is gemaakt uit gerecycleerd krantenpapier. De gebruikte methode hiervoor is de inblaastechniek en zorgt voor een minimale kans op kiertjes.

 

Hulp nodig voor jouw isolatieproject? Isolatiespecialisten kennen alle kneepjes van het vak en kunnen je helpen doorheen het project. Van het kiezen van het ideale materiaal tot de gegarandeerde correcte isolatie van je huis. Kom in contact met professionals in jouw buurt!

 

houtskeletbouw isoleren

 

 

Hoeveel kost het isoleren van een houtskeletbouw?

De kost van jouw isolatieproject is moeilijk op voorhand te bepalen. Het kan schommelen gebaseerd op enkele factoren zoals welk deel van je huis je isoleert, de dikte van de isolatie, de gekozen expert en de kwaliteit van het materiaal. Hou rekening met een prijs van € 15 – 35 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

Met deze factoren in het achterhoofd kan je de onderstaande tabel raadplegen. Het biedt een schatting van de kosten voor elk soort isolatiemateriaal per m² (de plaatsing van alle materialen inbegrepen):

 

Materiaal prijs Prijs (incl. plaatsing, excl. btw)
Steen-/rotswol vanaf €20 per m²
Glaswol vanaf €15 per m²
Icynene vanaf €25 per m²
Vlas isolatievanaf €30 per m²
Katoen isolatie vanaf €35 per m²
Houtwolvanaf €30 per m²
Cellulose vanaf €15 per m²

 

Wil je weten hoeveel je isolatieproject exact kost? Dat kan via onze offerteservice. Vergelijk de prijzen en het aanbod van meerdere experts. Net door de variabele kosten is het handig om meerdere offertes op te vragen en zo de beste voor jouw klus eruit te pikken. Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes op!

 

 

aandachtspunten bij het isoleren van houtskeletbouw

Er zijn enkele dingen om op te letten wanneer je de isolatie voor je houtskeletbouw kiest. De onderstaande lijst somt de voornaamste aandachtspunten op:

 • Akoestische vs thermische isolatie: niet alle materialen zijn hetzelfde. Sommige isoleren beter op thermisch dan op akoestisch vlak, of omgekeerd. Is een goede geluidsisolatie minstens even belangrijk, bv. bij de isolatie van een tussenvloer? Dan is rotswol beter geschikt dan glaswol.
 • Brandveiligheid: sommige isolatie is beter bestand tegen brand dan andere. Zeker bij een huis dat bestaat uit een houten structuur is dit iets om in het achterhoofd te houden.
 • Budget: je kan jezelf baseren op de prijslijst hierboven en het combineren met het beste materiaal voor jouw situatie. Hou er wel ook rekening mee dat betere isolatie ook een positieve impact heeft op lange termijn, zoals lagere energiekosten.
 • Dampopen materialen: er bestaan dampopen of dampdichte materialen. Voor houtskeletbouw neem je best ‘ademende’ en dampopen materialen. Dit is voornamelijk om schimmel en houtrot te voorkomen. Dampdichte materialen zoals EPS of XPS zijn niet aangeraden in combinatie met houten structuren.

 

 

zelf isoleren of expert inschakelen?

Kan je zelf een houtskeletbouw isoleren of doe je beter een beroep op een isolatiespecialist? We overlopen kort beide opties:

 

houtskeletbouw Zelf isoleren

Je huis zelf isoleren is niet altijd even makkelijk. Je moet goede kennis hebben over de opbouw van een houtskeletbouw. Anders krijg je kans op warmteverlies of zelfs vochtproblemen. Hiernaast zijn sommige materialen ook niet erg gezond om in te ademen of met blote handen aan te raken.

De ervaren doe-het-zelver kan proberen om zelf zijn houtskeletbouw huis te isoleren, maar er zijn enkele risico’s aan verbonden. Je hebt ook geen garantie op een goed resultaat. Wanneer je toch de isolatie moet herdoen door incorrecte plaatsing, betaal je eigenlijk dubbele kosten.

 

Houtskeletbouw laten isoleren

Een isolatieproject is een belangrijke factor voor jouw energieverbruik en wooncomfort. Waarom zou je een expert kiezen voor deze klus? Enkele voordelen op een rij:

 • Garantie: een specialist biedt garantie op een perfect afgewerkt project. Stel dat er toch een foutje bovenkomt, zullen de reparatiekosten niet voor jouw rekening zijn. Als je zelf een fout maakt, zal je zelf de reparatie moeten financieren.
 • Kwalitatieve materialen: vakmensen gebruiken enkel hoogwaardige materialen die afkomstig zijn van betrouwbare leveranciers. Zo kan je gerust zijn dat het materiaal goed isoleert op lange termijn.
 • Advies op maat: je hoeft alles niet zelf te weten. Hiervoor kan je steunen op de kennis van een ervaren expert. Zij kunnen advies geven gebaseerd op je voorkeuren en jouw huis.
 • Snelle plaatsing: een expert voert een project altijd correct uit, maar kan dit door eerdere ervaringen ook nog eens snel doen. Je bespaart zo dus tijd én geld.

 

Wil je offertes aanvragen bij isolatiespecialisten voor persoonlijk advies en exacte prijzen? Dat kan. Vergelijk 2 à 3 vrijblijvende offertes via ons offerteformulier!

 

Lees ook
isolatie luchtdicht
Luchtdicht isoleren: Werkwijze en weetjes
Voorwaarden spouwmuurisolatie: Welke gevels zijn (niet) geschikt?
Voorwaarden spouwmuurisolatie: Welke gevels zijn (niet) geschikt?
Spouwmuurisolatie: Prijs & materialen voor na-isoleren
Spouwmuurisolatie: Prijs & materialen voor na-isoleren
Zoldervloer isoleren
Zoldervloer isoleren
enkelsteens buitenmuur isoleren
Enkelsteens muur isoleren
vuurvaste isolatie
3 types Vuurvaste isolatie
Isolatie en het belang van een dampscherm
Isolatie en het belang van een dampscherm
kelder isoleren plafond
Kelder plafond isoleren
plat dak isoleren buitenzijde
Plat dak isoleren buitenzijde
Zolderdak isoleren
Zolderdak isoleren
Zolder Isoleren
Zolder Isoleren
Dakisolatie prijzen
Dakisolatie prijzen