Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Kindvriendelijk interieur

Tips voor een kindvriendelijk interieur

Als je kinderen in huis hebt, spreekt het voor zich dat ze moeten opgroeien in een veilige en kindvriendelijke omgeving. In dit artikel geeft interieurarchitecte Sarah Vermeulen enkele leuke tips voor de inrichting van een kindvriendelijke omgeving met een educatieve en visuele toets.

 

gebruiksvriendelijk & veilig

De cijfers liegen er niet om: 4 op de 10 ongevallen vinden plaats in huis en kinderen vertegenwoordigen daarbij 30% van alle slachtoffers (bron Kind & Gezin). In eerste instantie is het belangrijk je bewust te worden van de risico’s in je woning. Daarnaast kan je ook preventief te werk gaan en met deze tips een veilige en kindvriendelijke omgeving te realiseren:

  • Opteer voor een vast televisietoestel of tv-meubel waarbij alle kabels veilig weggeborgen zitten. Bovendien kan het toestel zo niet omvallen wanneer je kind zich optrekt aan het meubel.
  • Zorg in het algemeen voor zo min mogelijk losse snoeren. Zet deze vast of bescherm ze met speciale plinten of goten.
  • Beperk meubels met scherpe hoeken en kanten. Vooral bij de keuze van een salontafel is het belangrijk hiermee rekening te houden. Je kan eventueel opzetbare, ronde randen plaatsen over de scherpe hoeken.
  • Let op met open kasten of rekken. Hoe minder producten en breekbare spullen binnen handbereik, hoe beter.
  • Plaats een beveiliging op alle lage kastdeuren. Let vooral op bij keukenkasten met druksluitsystemen. Indien niet beveiligd, is de kans immers groot dat je keukengerei wel eens pootjes krijgt. 
  • Scherm de trap, zowel onderaan als bovenaan, af met een hekje van minimaal 75cm hoog, waarvan de spijlen niet meer dan 4 à 5 centimeter uit elkaar staan.
  • Rust je bad en douche uit met een anti-slipmat en leg eventueel een extra tapijt in de badkamer om het valgevaar te beperken.

Het gaat hier om enkele praktische aanbevelingen, maar vergeet vooral ook niet je kinderen kind te laten zijn. Een interieur waar geen ruimte is voor een beetje actie en wanorde is allesbehalve kindvriendelijk.

 

visuele prikkels

Wanneer we het hebben over een kindvriendelijk interieur, gaat het daarbij niet alleen om de praktische kant. Stimuleer de creatieve en leergierige geest van je oogappel door op een stijlvolle en slimme manier visuele prikkels in je interieur te integreren.

Maak je interieur om te beginnen speels door te werken met knallende kleuren en patronen. Bekijk het aanbod verf en behang in de webshop. Indien je het graag strak en tijdloos houdt, kan je kiezen voor kleurrijke, speelse objecten als accent.

kindvriendelijk interieur
Shutterstock

 

Haal objecten uit hun context. Hiermee zal je de fantasie en creativiteit van je kind prikkelen. Kies voor het gebruik van verschillende vormen en materialen in je interieur.

Shutterstock

 

 

educatieve elementen

Een krijtwand (zie onderstaande foto), een telraamstoel, wereldkaartbehang , een alfabetkast, schalen in de vorm van meetkundige figuren.. Je kan het zo gek bedenken als je maar wil! Integreer op een smaakvolle manier educatieve elementen in je interieur die je kinderen zullen inspireren.

krijtbordverf kinderen
Shutterstock
Vakman of interieurspecialist zoeken in je regio?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
gordijnen kinderkamer
Gordijnen voor de kinderkamer: tips & inspiratie
Een creatieve kinderkamer dankzij magneetbehang
Een creatieve kinderkamer dankzij magneetbehang
De kinderkamer verven | tips en inspiratie
De kinderkamer verven | tips en inspiratie
kinderkamers
Kinderkamer inrichten: Tips en inspiratie
Tips voor de inrichting van de babykamer
Tips voor de inrichting van de babykamer
Kinderbed kopen: Tips & inspiratie
Kinderbed kopen: Tips & inspiratie
autobed kinderkamer
Autobed voor de kinderkamer
Originele muurdecoratie met grote kleurplaten van OMY
Originele muurdecoratie met grote kleurplaten van OMY
muursticker kinderkamer
Muurstickers in de babykamer: populaire merken
Snurk: originele dekbedovertrek voor kinderen
Snurk: originele dekbedovertrek voor kinderen
verlichting kinderkamer
Tips en inspiratie voor de verlichting van een kinderkamer
behang kinderkamer
Kinderbehang: Alle merken op een rijtje