Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
De kinderkamer verven | tips en inspiratie

De kinderkamer verven | tips en inspiratie

Een kinderkamer inrichten is de activiteit bij uitstek om je creativiteit de vrije loop te laten. Je kan kiezen uit tal van kinderkamer accessoires zoals muurstickers, speciale lampen, speelse gordijnen,…. Onderstaande tips kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste verfkleur en type verf om de kamer iets extra te geven!

 

Kinderkamer met stapelbed en opvallende meubels
Shutterstock

 

 

Welke kleur in de kinderkamer?

Kies voor felle primaire kleuren in de kinderkamer. De meeste kinderen zijn hier namelijk dol op. Het beste idee is om je kinderen zelf te laten kiezen. Vinden ze dit een moeilijke opdrachten? Maak een collage met prenten en foto’s uit modebladen en kleurstalen, die je gratis in de verfwinkel kan krijgen.

Hoe er rekening mee dat de kleuren moeten passen bij de andere elementen in de kamer, zoals de meubels, gordijnen,… Warme kleuren zoals rood, paars, blauw, geel en groen zijn vrolijke kleuren die een positief effect op het kind hebben. Voor de babykamer maak je beter gebruik van rustige, lichte kleuren en pasteltinten. Voor meer informatie lees het artikel ‘Tips voor de inrichting van de babykamer‘. Kleine tip: blauw heeft een erg rustgevende werking.

 

Babykamer met blauwe tekeningen
Shutterstock

 

 

Welke muren verven?

Je kan ervoor kiezen om alle muren in de kamer te verven maar je kan je ook beperken tot een accentmuur. De wand met de meeste lichtinval is de beste keuze. Kies voor een donkere, contrasterende kleur zodat de reflectie van het licht optimaal is. De andere muren voorzie je van een lichte kleur.

Op deze manier benut je de hoeveelheid licht in de kamer het best. Hou er rekening mee dat een donker oppervlak in de meeste gevallen ‘dichterbij’ lijkt dan een licht oppervlak. In een kleine kamer met een laag plafond kan je het plafond dus best niet te donker schilderen.

 

Het ruimtelijk effect van een accentwand
Interieurdesigner.be

 

 

Kinderkamer Verven en zwangerschap

Indien je zwanger bent, moet je er rekening mee houden dat de meeste verfsoorten oplosmiddelen gebruiken die als vluchtige stof vrijkomen tijdens het verven. Deze stoffen kunnen in hoge concentraties mogelijk schadelijke effecten hebben op de ontwikkeling van het ongeboren kind. Het best gebruik je een oplosmiddelarme verf zoals verf op waterbasis (acryl).

Of beter nog, laat iemand anders het werk doen en maak je uit de voeten. Hoe dan ook, de ruimte moet altijd goed geventileerd worden. Moet er geschuurd worden? Ook dit kan je beter niet zelf doen als je zwanger bent. Indien je het toch niet kan laten, gebruik dan een goed stofmasker. Hiermee voorkom je dat je allerlei fijn stof inademt.

TIP: laat de schilderwerken over aan een professionele schilder. Zo ben je zeker van een correcte uitvoering van de werken en een mooi en kwalitatief resultaat. Ontvang vrijblijvend prijzen op maat van jouw project via de offertepagina

 

 

Schoolbordverf

Welk kind tekent niet graag op de muren van zijn kamer? Laat ze heerlijk in hun eigen kamer op de muur kladderen door een gedeelte van een muur met schoolbordverf te beschilderen. Met schoolbordverf in de kinderkamer kom je tegemoet aan hun creatieve neigingen en hou je de rest van de muren in je huis graffiti vrij. Schoolbordverf kan je tegenwoordig in allerlei kleuren verkrijgen, dus het hoeft niet perse zwart te zijn. Ook deuren, kasten,… kunnen gebruikt worden als ondergrond van het gloednieuwe schoolbord in de kinderkamer. Lees ook onze tips voor een creatief interieur met bordverf

 

Schoolbordverf in de kinderkamer
Shutterstock

 

 

Magneetverf

Met magneetverf kan je alle kanten uit. Door een gedeelte van de muur (of een meubel) magnetisch te maken, kan je deze decoreren met leuke, magnetische figuren. Ze zijn volop in de handel en je kunt er eindeloos mee variëren. De kinderen kunnen door de magneetwand hun kamer steeds weer transformeren.

Heb je al wat oudere kinderen? Combineer magneetverf met schoolbordverf! Zo kunnen ze hun tekeningen, foto’s, briefjes,… personaliseren met een kort tekstje of krijttekening! Meer info over magneetverf in de kinderkamer vind je in dit artikel.

 

Muurstickers in de kinderkamer

Met sjablonen kan je op een makkelijke manier snel decoratie aanbrengen op de muur. Tekentalent is geen verreiste om leuke dierfiguren op de muren te laten springen. Muurstickers zijn de ideale manier om de kinderkamer snel op te vrolijken.

Een extra pluspunt: muurstickers kan je eenvoudig en snel verwijderen en vervangen door een andere sticker wanneer zoon- of dochterlief het gekozen motief beu is. Zo kun je de muur van tijd tot tijd een andere look geven. Vind nog meer tips en inspiratie in het artikel ‘Kinderkamer muurstickers kopen: alle merken op een rijtje‘.

 

 

Speelse decoratie en meubels

Een laatste mogelijkheid om een unieke kinderkamer te creëren is gebruik maken van allerlei kleurrijke decoraties en meubels. Hoe subtiel je dat doet, hangt geheel af van je eigen wensen maar het is zeker niet noodzakelijk om de muren van van allerlei kleuren te voorzien. Met het toepassen van wat accessoires en een bed in een leuke kleur kom je ook al een heel eind.

 

Bed in de vorm van een boot - stoere kinderkamer
Shutterstock

 

 

Overige tips

  • Heb je geen zin om de muren te verven of is de ondergrond niet zo geschikt? Gebruik kinderbehang. De keuze hierin is enorm groot. Om kosten te besparen kun je ook een simpel gekleurd papierbehang nemen en verder decoreren met muurstickers. Lees hiervoor meer in het artikel ‘Kinderbehang: Alle merken op een rijtje‘.
  • Knip figuurtjes uit oud tapijten en beschilder ze. Gebruik hiervoor een verfsjabloon.
  • Kun je niet goed kiezen of aarzel je om aan de verfklus te beginnen? Don’t worry… dat doen de kinderen ook niet. Durf te experimenteren en begin gewoon. Het is niet de slaapkamer van de koning die je gaat schilderen. Betrek je kinderen bij het proces en maak er vooral een leuke gezamenlijke activiteit van.
Schilderwerken uitvoeren?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
Kindvriendelijk interieur
Tips voor een kindvriendelijk interieur
gordijnen kinderkamer
Gordijnen voor de kinderkamer: tips & inspiratie
muursticker kinderkamer
Muurstickers in de babykamer: populaire merken
Tips voor de inrichting van de babykamer
Tips voor de inrichting van de babykamer
Kinderbed kopen: Tips & inspiratie
Kinderbed kopen: Tips & inspiratie
kinderkamers
Kinderkamer inrichten: Tips en inspiratie
autobed kinderkamer
Autobed voor de kinderkamer
behang kinderkamer
Kinderbehang: Alle merken op een rijtje
Een creatieve kinderkamer dankzij magneetbehang
Een creatieve kinderkamer dankzij magneetbehang
Originele muurdecoratie met grote kleurplaten van OMY
Originele muurdecoratie met grote kleurplaten van OMY
verlichting kinderkamer
Tips en inspiratie voor de verlichting van een kinderkamer
Snurk: originele dekbedovertrek voor kinderen
Snurk: originele dekbedovertrek voor kinderen