Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Hoe behangpapier verwijderen

Hoe behangpapier verwijderen

Wanneer je een kamer opnieuw wil verven of behangen doe je er goed aan om eerst het oude behangpapier af te halen. Het verwijderen van behang is een klus dat eenvoudig zelf te klaren is maar wel wat tijd vergt. Welke methoden je kan toepassen afhankelijk van de behangsoort lees je hier.

Ga naar de webshop

 

 

Behangpapier verwijderen – De voorbereiding

Om behangpapier te verwijderen zal je heel wat water nodig hebben. Daarom is het belangrijk de vloer goed af te schermen om waterschade te voorkomen. Probeer ook de zekeringen af te zetten van de elektriciteit in de ruimte waar het behang verwijdert moet worden. Het meubilair verplaats je best naar het midden van de kamer waar het kan afgedekt worden.

 

 

mogelijkheid 1: behang afweken

De makkelijkste en oudste manier om behang te verwijderen is door het papier los te weken. Het voordeel van behang afweken is dat er geen speciale machines nodig zijn. Het enige dat je nodig hebt is een emmer met water en een spons, grote borstel of vod.

Gebruik liefst warm water, dit zal het losweken van het behangpapier enorm versnellen. Je kan ook gebruik maken van een speciaal weekmiddel. Dit is verkrijgbaar in elke doe-het-zelf-zaak en moet toegevoegd worden aan het water. Al het nodige materiaal vind je in de webshop

TIP
Aangezien je meestal boven je hoofd werkt zal je ongetwijfeld last hebben van water dat via je arm naar beneden sijpelt. Om dit te voorkomen kan je een handdoek of grote vod rond je arm spannen. Het water zal nu geabsorbeerd worden in plaats van je volledig nat te maken. Probeer ook steeds van boven naar beneden te werken bij het bevochtigen.
 
 
 
 

mogelijkheid 2: behang afstomen

Door middel van een speciaal stoomapparaat kan je behangpapier ook afstomen. Deze machine kan je huren of kopen in vrijwel elke doe-het-zelf-zaak. Nadat je met de stomer over de muren geweest bent kan je het behang vlot verwijderen met een spatel. Al het nodige materiaal vind je in de webshop

 

behang verwijderen
Shutterstock

 

Vinylbehang verwijderen

Door de gesloten en waterdichte structuur van vinylbehang is het niet mogelijk om dit type behang af te weken. Door middel van een prikroller kan je fijne gaatjes perforeren in het vinylbehang zodat het water toch aan de achterliggende lijm kan geraken.

 

glasvezelbehang verwijderen

Het verwijderen van glasvezelbehang is nog lastiger dan het verwijderen van vinylbehang. De gebruikte glasvezellijm is heel erg sterk en zit goed vast aan het pleisterwerk. Bij het aftrekken van dit type behang is de kans op beschadiging dan ook erg groot. Bij glasvezelbehang wordt er dan ook vaak voor gekozen om het oppervlak uit te plamuren om vervolgens weer te overschilderen.

Ga naar de webshop

Lees ook
Blaas oppervlakken nieuw leven in door ze te luchtgommen
Blaas oppervlakken nieuw leven in door ze te luchtgommen
Hoe plafond schilderen: stappenplan en praktische tips
Hoe plafond schilderen: stappenplan en praktische tips
Keramische tegels verven
Keramische tegels verven
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren
aanbouw-houtskelet
Aanbouw houtskelet
ensuite badkamer zolder
Ensuite badkamer: 4 voorbeelden ter inspiratie!
prefab aanbouw met verdieping
Prefab aanbouw
verlicht spanplafond
Verlicht spanplafond
erker aanbouwen
Erker uitbouw
renovatie gevel bekleding
Renovatie gevel: 4 mogelijkheden
uw loodgieter service
Loodgieterswerken
vuurvaste isolatie
3 types Vuurvaste isolatie