Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Blaas oppervlakken nieuw leven in door ze te luchtgommen

Blaas oppervlakken nieuw leven in door ze te luchtgommen

Wil je jouw meubels, trap, binnendeuren, … een nieuwe look geven? Luchtgommen is een handige techniek om oppervlakken te ontdoen van hun oude lagen verf, vernis, was, … Zo krijgen ze hun originele uitstraling terug en zijn ze klaar voor een eventuele nieuwe afwerkingslaag. Luchtgommen gebruikt men vooral voor het reinigen van hout, maar kan ook toegepast worden op metaal of steen. Lees er hier alles over. 

Ga snel naar: prijsDHZtoepassingenvoordelenluchtgommen vs. zandstralen

 

Wat is luchtgommen? 

Luchtgommen is een relatief nieuwe techniek om oppervlakken terug te brengen naar hun originele staat door oude afweringslagen te verwijderen. Ook wanneer je een oppervlak (meubel, trap, …) bijvoorbeeld een nieuwe afwerkingslaag (verf, vernis, olie, …) wil geven is het aangeraden om eerst alle oude afwerkingslagen te verwijderen. Beginnen vanaf de basis levert sowieso een mooier en kwalitatiever resultaat op. 

Luchtgommen is een manier van fijnstralen waarbij men zachte, afgeronde keramische korrels onder zachte druk op het oppervlak straalt.

Waar andere stralingsmethodes een agressieve inslag op het te bewerken oppervlak veroorzaken, is dat bij luchtgommen niet het geval. Luchtgommen is een niet-destructieve manier van stralen met een schurend, gommend effect zonder harde inslag. Zo blijft de ondergrond onbeschadigd terwijl oude afwerkingslagen toch verwijderd worden en het oppervlak terug zijn oorspronkelijke uitstraling krijgt. Een nabehandeling met een nieuwe afwerkingslaag is daarna perfect mogelijk. 

Luchtgommen maakt het bovendien mogelijk om heel gecontroleerd en fijn te werken. Ideaal voor fragiele, gedetailleerde oppervlakken met bijvoorbeeld kleine versieringen. 

 

Luchtgommen prijzen

Luchtgommen is zonder twijfel goedkoper dan het kopen van nieuwe meubels, een nieuwe trap, … In tegenstelling tot andere stralingstechnieken is luchtgommen relatief goedkoop. Dat komt door de snelle en efficiënte manier waarop gewerkt kan worden waardoor er minder arbeidsuren nodig zijn. 

De kostprijs voor luchtgommen is vooral afhankelijk van de grootte van de te bewerken oppervlakte en de hardnekkigheid van de te verwijderen lagen. Gemiddeld kan je rekenen op een prijs tussen €20 en €40 per m². Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende vakmannen uit jouw regio via de offertepagina.

 

luchtgommen trap
Shutterstock

 

Luchtgommen zelf doen?

Zelf luchtgommen is mogelijk met de nodige kennis en handigheid. Weet wel dat je dan zelf al het nodige materiaal moet voorzien, wat als snel heel wat geld kost. Fouten bij doe-het-zelven zijn bovendien snel gemaakt en kunnen de kosten achteraf aardig doen oplopen. Hoewel doe-het-zelven misschien het goedkoopst lijkt, is dat dus niet altijd het geval.

Een professional inschakelen heeft dan weer enkele interessante voordelen die wegvallen bij doe-het-zelven:

  • Advies op maat: Weet je zeker dat luchtgommen de juiste techniek is voor het oppervlak dat je wil bewerken? Een vakman kan jou met zijn kennis en ervaring adviseren en helpen om de juiste keuzes te maken.
  • Kwalitatief en mooi resultaat: Luchtgommen is niet eenvoudig. Het is belangrijk dat je de geschikte straalkorrel gebruikt, straalt onder de juiste druk, het straalpistool in de juiste houding houdt, … Een vakman weet precies hoe hij een bepaalde klus moet aanpakken. Zo ben jij verzekerd van een mooi resultaat en kwaliteit op lange termijn.
  • Een vakman beschikt over het nodige materiaal: Laat je het luchtgommen uitvoeren door een vakman? Dan hoef je zelf geen materiaal te voorzien waardoor je heel wat geld kan uitsparen. Professionals gebruiken bovendien kwalitatiever materiaal waarmee een mooier resultaat bereikt kan worden.
  • Bespaar tijd en moeite: Wat een vakman voor jou doet, hoef je niet zelf te doen.

 

TIP: Bekijk prijsvoorstellen van verschillende aanbieders. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, termijnen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw verwachtingen. Vraag vrijblijvend offertes aan bij verschillende erkende vakmannen uit jouw regio via de offertepagina. Vergelijken was nog nooit zo makkelijk!

 

 

Wat kan je luchtgommen? 

Luchtgommen kan je toepassen op meubels (stoelen, tafels, kasten, bedden, …), trappen, deuren, plafondbalken, lambrisering, houten vloeren, … Het grote voordeel? Je kan niet alleen hout, maar ook metaal en steen luchtgommen. 

 

1. Hout 

De zachte, schurende techniek van het luchtgommen zorgt voor een minimale aantasting van de houten ondergrond. In tegenstelling tot bij andere stralingstechnieken worden houtnerven minder diep ‘uitgestraald’. Het hout wordt dus minder aggressief bewerkt, wat zorgt voor een egaler effect. 
⇒ Voorbeelden: houten meubels, trap, plafondbalken, …

 

2. Metaal 

Ook metaal kan via luchtgommen ontdaan worden van oude afwerkingslagen, vuil en roest. Metalen zullen bij deze techniek ook niet oxideren.
⇒ Voorbeelden: metalen decoratie, tuinhek, hanglampen, …

 

3. Steen 

Er zijn verschillende methodes voor gevel- of terrasreiniging, maar ook luchtgommen kan helpen bij het reinigen van deze oppervlakken.
⇒ Voorbeelden: bakstenen gevel, terras in natuursteen, …

 

luchtgommen plafondbalken
Shutterstock

 

Voordelen luchtgommen

  • Snelle techniek: Luchtgommen kan sneller en efficiënter in vergelijking met andere technieken. 
  • Niet agressief: Schurend, gommend effect zonder inslag. 
  • Gecontroleerd en nauwkeurig: Door een conische straalkop van max. 6mm kan heel fijn en nauwkeurig gewerkt worden. Luchtgommen is dan ook heel geschikt voor gedetailleerde oppervlakken met bijvoorbeeld kleine versieringen. 
  • Ecologisch: Er zijn geen chemische producten nodig. 
  • Toepasbaar op verschillende materialen: Mogelijk op hout, metaal en steen. 
  • Nabehandeling is direct mogelijk: Na het luchtgommen kan het behandelde oppervlak onmiddellijk van een nieuwe afwerkingslaag voorzien worden. 

Wil je jouw meubels, trap, deuren, … laten luchtgommen en ben je benieuwd naar advies en een prijsvoorstel op maat? Vraag dan vrijblijvend offertes aan via de offertepagina

 

 

Luchtgommen vs. Zandstralen 

Op het eerste zicht lijkt luchtgommen op zandstralen. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen: 

LuchtgommenZandstralen
Niet agressieve techniek: zachte, gommende/schurende techniek – zacht stralingsmiddel onder lage drukAgressievere techniek: grove, ‘uitsnijdende’ techniek – scherp stralingsmiddel onder hoge druk
Geschikt voor gedetailleerde,
fragiele ondergronden
Minder geschikt voor gedetailleerde,
fragiele ondergronden

Ecologisch: geen gebruik van chemische middelenGebruik van chemische middelen
Duurder dan zandstralenGoedkoper dan luchtgommen
Arbeidsintensiever - tragere techniekMinder arbeidsintensief – snellere techniek

 

trap, deuren, … luchtgommen of zandstralen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
Hoe plafond schilderen: stappenplan en praktische tips
Hoe plafond schilderen: stappenplan en praktische tips
Keramische tegels verven
Keramische tegels verven
Hoe behangpapier verwijderen
Hoe behangpapier verwijderen
glazen aanbouw
Glazen aanbouw
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren
aanbouw-houtskelet
Aanbouw houtskelet
ensuite badkamer zolder
Ensuite badkamer: 4 voorbeelden ter inspiratie!
prefab aanbouw met verdieping
Prefab aanbouw
verlicht spanplafond
Verlicht spanplafond
erker aanbouwen
Erker uitbouw
renovatie gevel bekleding
Renovatie gevel: 4 mogelijkheden
uw loodgieter service
Loodgieterswerken