Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Indirecte verlichting voor sfeer in huis

Indirecte verlichting voor sfeer in huis

Bij indirect licht maak je gebruik van de omgeving om een bepaalde ruimte te verlichten. Je kunt hierbij denken aan een plafond of een wand die als reflector dient. De wand, het plafond of andere vlakken in de ruimte weerkaatsen het licht en zo ontstaat er een bepaalde sfeer. Indirect licht wordt dan ook vooral gebruikt als sfeerverlichting. In dit artikel bespreken we de verschillende mogelijkheden van indirecte verlichting in de woning.

Snel naar: indirect licht in woonkamer/badkamer/slaapkamerindirecte led-verlichting

 

Indirecte verlichting van de woonkamer

Er zijn verschillende manieren om indirect licht te creëren in de woonkamer. Het is vooral afhankelijk van welke sfeer je wilt en welke stijl je voorkeur heeft.

  • Spotjes aan het plafond zijn heel geschikt om indirect licht te creëren, omdat je ze overal kunt ophangen en de spotjes in iedere gewenste richting kunt laten stralen.
  • Wandlampen zorgen voor een sfeervolle verlichting van de woonkamer. Met wandlampen kun je bijvoorbeeld zorgen voor indirecte verlichting van een leeshoek of een schilderij. Indirecte verlichting door wandlampen komt het best tot haar recht als de verlichting gelijkmatig verdeeld is over de ruimte.
  • Vloerlampen zijn heel geschikt als indirecte verlichting omdat ze verplaatsbaar zijn. Je kunt een vloerlamp plaatsen waar je wilt om de nadruk te leggen op bijvoorbeeld die mooie bank, of die prachtige oude boekenkast.

Bekijk hier onze tips voor het samenstellen van de woonkamerverlichting.

 

indirecte verlichting woonkamer
Shutterstock

 

Indirect en direct licht combineren in badkamer

De badkamer wordt het beste verlicht door middel van indirecte verlichting omdat er verschillende plekken zijn waar juist licht nodig is. De indirecte verlichting zorgt dan voor de basisverlichting en direct licht wordt bijvoorbeeld boven de douche of wastafel geplaatst. Aangezien elektriciteit en water niet goed samengaan, moet je in de badkamer werken met afgeschermde lichtbronnen. Het beste kun je wandarmaturen aanbrengen. Deze zorgen voor een prachtige indirecte verlichting van de badkamer.

Meer info over badkamerverlichting ontdek je in dit artikel.

 

Indirecte verlichting van de slaapkamer

Als je ergens sfeer wilt hebben in huis, dan is dat natuurlijk wel in de slaapkamer. Met wandlampen en spotjes kun je heel goed indirect licht creëren in de slaapkamer. Zorg in de slaapkamer sowieso voor dimbare verlichting om de juiste sfeer te laten ontstaan. Indirect licht is heerlijk als je nog even lekker wilt liggen lezen of televisie kijken voor het slapengaan.

 

indirecte verlichting slaapkamer
Shutterstock

 

hoe het plafond indirect verlichten?

Door indirect licht via het plafond te creëren, zorg je ervoor dat de ruimte helder, maar ook genoeg verlicht wordt. Er zijn verschillende opties om indirecte verlichting van het plafond te creëren. We geven bij iedere optie een nadere toelichting.

 

Indirecte verlichting door plafondlampen

Met een plafondlamp is indirect licht eenvoudig te realiseren. De verlichting wordt dan op een dusdanige manier aan het plafond gemonteerd dat de lichtbron niet kan worden gezien. Meestal gebeurt dit door ze af te schermen met papier, kunststof of mat glas. Hierdoor straalt het (felle) licht tegen het plafond en op deze manier wordt de kamer indirect verlicht.

 

Indirect licht van het plafond door wandlampen

Als wandlampen hoog op de muren en dichtbij het plafond worden gemonteerd, zorgen ze voor indirecte verlichting van het plafond. Als het om een grote ruimte gaat, is het vaak nodig om meerdere wandlampen aan de muur te bevestigen, zodat de hele kamer gelijkmatig verlicht wordt. Een andere optie is het aanbrengen van sierlijsten of een koof aan de wanden. Hierachter plaats je verlichting en wordt het plafond indirect verlicht.

Het plafond indirect verlichten kan ook met led-verlichting gebeuren. Meer hierover vind je verderop in dit artikel.

 

sfeer in huis met indirecte led-verlichting

Een ledstrip is een flexibele strook met daarop kleine ledlampjes. Ledstrips kunnen handig worden weggewerkt en zijn daarom ideaal om indirect licht te creëren. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan verlichting in een koof, onder een aanrecht, maar ook achter de spiegel of zelfs onder traptreden. Ledstrips worden aangesloten op een voedingsadapter. Het is eventueel mogelijk om met een afstandsbediening led-verlichting te dimmen of feller laten schijnen.

 

indirecte led-verlichting plafond vloer
Shutterstock

 

Indirecte led-verlichting van het plafond

Als je indirecte ledverlichting op het plafond wilt creëren kun je het beste werken met een koof of sierlijsten. Een andere mogelijkheid is gebruik maken van speciaal hiervoor ontworpen ledstrip-profielen. De manieren van verlichten is in alle gevallen hetzelfde: de koof, sierlijsten of profielen worden aan de wand geplaatst op korte afstand van het plafond, hier worden de ledstrips in aangebracht en zo heb je prachtig indirect licht op het plafond.

 

 

Tip: denk ook aan de verlichting ACHTER DE TV!

Grote verschillen in licht tussen de ruimte waarin je je bevindt en het televisiebeeldscherm zijn zeer vermoeiend voor de ogen. Daarom is het verstandig om tijdens het televisie kijken gebruik te maken van lichtbronnen die de ruimte achter of naast het apparaat indirect verlichten. Denk hierbij aan spotjes, wandlampen of vloerlampen. Tegenwoordig wordt er ook veel gewerkt met ledstrips. Deze kun je in speciale profielen aan de wand achter de televisie bevestigen en zorgen voor sfeervolle indirecte verlichting achter de tv.

Verlichting plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
advies velichtingspunten plaatsen
Waar verlichtingspunten plaatsen | Rik Six
Waarom kiezen voor led verlichting een goed idee is
Waarom kiezen voor led verlichting een goed idee is
bureauverlichting
Kenmerken van een geslaagde bureauverlichting
Hoe plaats je een LED lamp? - Rik Six verlichtingsadviseur
Hoe plaats je een LED lamp? - Rik Six verlichtingsadviseur
lichtkleuren van led
De lichtkleur van LED: kleurweergave - Rik Six
gechiedenis led-verlichting
Geschiedenis van LED verlichting - Rik Six Verlichtingsadviseur
Keukenverlichting kiezen
Keukenverlichting kiezen
Spotverlichting plaatsen: Dit moet je weten
Spotverlichting plaatsen: Dit moet je weten
Tips voor een geslaagde badkamerverlichting
Tips voor een geslaagde badkamerverlichting
dimbare led-verlichting
Led verlichting dimmen - Rik Six Verlichtingsadviseur
Soorten verlichting: Diffuus - direct en indirect licht
Soorten verlichting: Diffuus - direct en indirect licht
Sfeerverlichting
Sfeerverlichting